Tym przepisem przekonasz rodzinę do żeberek. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Żeberka wieprzowe nie są pierwszym produktem mięsnym, po który sięgamy z myślą o przygotowaniu rodzinnego obiadu. A może już czas to zmienić? Przepis, który dzisiaj ci przedstawimy, zmieni pogląd twoich domowników na temat żeberek. Gwarantujemy, że będą zachwyceni!

Żeberka duszone - pomysł na obiad dla całej rodzinyŻeberka duszone - pomysł na obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © Canva | from_my_point_of_view

Żeberka to mięso, które kojarzy nam się z ofertą restauracyjną, grillem lub ewentualnie podstawowym budulcem aromatycznego krupniku (np. Magda Gessler używa w tym celu żeberek cielęcych). Jeśli natomiast chodzi o serwowanie ich na obiad w domu, to raczej nie jest to specjalnie częsty zabieg. Czemu? Trudno powiedzieć — chyba po prosty my, Polacy, aż za bardzo kochamy kotlety mielone i schabowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczne kotleciki z patelni to gotowa receptura na smaczną kolację

To wszystko nie oznacza jednak, że żeberka nie mogą stanowić podstawy pysznego obiadu dla całej rodziny. Nasza propozycja? Dać im szansę i obserwować, jak zmienia się zdanie domowników na ich temat. Najlepiej sprawdza się tu podanie żeberek duszonych w gęstym sosie cebulowym. Ślinka cieknie nam na samą myśl o tym obiedzie. Coś czujemy, że już wkrótce też tak będziesz na to reagował. Powodzenia!

Żeberka na obiad

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz,
  • papryka słodka,
  • przyprawa do żeberek,
  • mąka pszenna,
  • 150 ml śmietany 18 proc.,
  • 2 listki laurowe,
  • kilka ziaren pieprzu,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.
Żeberka - czas sprawić, że rodzina je pokocha!
Żeberka - czas sprawić, że rodzina je pokocha! © Canva | Dmytro Chernykov

Sposób przygotowania:

  1. Żeberka umyj w zimnej wodzie. Następnie osusz je i oprósz solą, pieprzem, przyprawą do żeberek i słodką papryką. Cebulę pokrój w piórka, czosnek posiekaj.
  2. Teraz obsmaż żeberka na rozgrzanym oleju. Dodaj cebulę i czosnek, a po 2-3 minutach przełóż składniki do garnka. Zalej mięso wodą, dodaj przyprawy: listki laurowe, pieprz, ziele angielskie. Przykryj garnek pokrywką.
  3. Po około 50-60 minutach duszenia żeberek, dodaj do nich mąkę rozrobioną w śmietanie. Podgrzewaj do momentu, w którym sos wyraźnie zgęstnieje. Skosztuj, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw. Podawaj z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Jedna z najzdrowszych i najczystszych ryb dostępnych w Polsce. Pyszna, a wciąż mało popularna
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Magda Gessler robi obłędne kotlety rybne. Każdy kęs rozpływa się w ustach
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Jak gotować kaszę jaglaną, aby nie była gorzka? Kluczowa jest jedna czynność
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Na deser zrób kostkę hiszpańską. Warstwowe ciasto pochwali nawet teściowa
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Jajka po turecku z jogurtem. Przepis na pożywne śniadanie
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Grillowana kapusta to hit tego lata. Wyjdzie, ale pod jednym warunkiem
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Sprawdziliśmy ceny w zakładzie karnym. Oto ile muszą płacić osadzeni za kawę
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Smakuje dużo lepiej niż sernik. Nie ma osoby, której nie zaskoczy główny składnik
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
Skrzydełka w miodzie robią furorę na każdej imprezie. Goście nie mogą przestać się oblizywać
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
"To chyba jakiś sen". Internauci zaskoczeni kwotą, jaką zapłacił Strzelczyk za obiad w Mielnie
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Do jagodzianek dodaję 1 nietypowy składnik. Są zdrowsze i mają więcej białka
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste
Kurczaka wrzucam do marynaty ziołowo-jogurtowej. Mięso staje się kruche i soczyste