Krupnik Magdy Gessler nigdy nie jest mdły. Wystarczy odrobina soku

Krupnik Magdy Gessler jest wyrazisty i aromatyczny, a to za sprawą jednego prostego składnika. Kiedy wypróbujesz ten przepis, przestaniesz narzekać na mdłą i pozbawioną smaku zupę. 

ObrazekMagda Gessler dodaje do krupniku składnik, który podkreśla jego smak - Pyszności; Fot. Adobe Stock, Facebook: Magda Gessler

Krupnik Magdy Gessler. Niedoceniany tajemniczy składnik podkręci smak zupy

Znana restauratorka słynie z udzielania ciekawych kuchennych rad - często podpowiada, jak jednym składnikiem zmienić lub wydobyć smak potrawy. Ponadto doskonale znane gospodyniom są jej patenty na sałatkę jarzynową, kopytka czy smażenie mięsa.

Magda Gessler zdradziła także swoją metodę na podkręcenie smaku krupniku. Tak więc, jeśli borykasz się z problemem mdłej, pozbawionej wyrazu zupy, zastosuj się do jednego prostego zalecenia i dodaj do niej sok z ogórków kiszonych. 

To doskonała i sprawdzona metoda na wydobycie smaku krupniku. Czego jeszcze nie może zabraknąć w tej popularnej zupie? Oczywiście przypraw, takich jak majeranek, ziele angielskie i liść laurowy. Decydując się na mięsną wersję krupniku, sięgnijmy po dobrej jakości żeberka cielęce lub wieprzowe.

Obrazek
Krupnik - Pyszności; Foto: Canva.com

Przepis na krupnik Magdy Gessler

  • 2 l wody
  • 500 g żeberek cielęcych
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • marchewka, pietruszka, seler, por
  • 300 g ziemniaków
  • 100 gr kaszy pęczak
  • 30 g suszonych grzybów
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz, majeranek, pietruszka, liście laurowe, ziele angielskie
  • sok z ogórków kiszonych do smaku

Przygotowanie

  1. Mięso, suszone grzyby oraz ziele angielskie i liście laurowe umieść w dużym garnku i zalej całość zimną wodą do 3/4 wysokości.
  2. Gotuj całość na wolnym ogniu do momentu, w którym mięso zmięknie.
  3. Następnie dorzuć do wywaru włoszczyznę oraz kaszę i gotuj całość na wolnym ogniu ok. pół godziny.
  4. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w drobną kostkę.
  5. Dopraw zupę solą, pieprzem, majerankiem i pietruszką oraz sokiem z kiszonych ogórków.
  6. Zdejmij zupę z ognia, wyciągnij mięso i obierz je.
  7. Do zupy dorzuć kawałki mięsa i ugotowane ziemniaki.
  8. Zabiel zupę śmietaną.

Zobacz także przepis na zupę ogórkową na wędzonych żeberkach. Więcej inspiracji najdziesz na naszym kanale na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej