Krupnik od Anny Lewandowskiej. Oto co trenerka dodaje do babcinej zupy

Anna Lewandowska zdradziła swój przepis na krupnik. Musimy przyznać, że takiej receptury na tę klasyczną zupę jeszcze nie widzieliśmy. Ma ona swój urok, ale także — co oczywiste ze względu na autorkę — dodatkowe prozdrowotne składniki. Jesteś ciekaw, jak prezentuje się krupnik od Anny Lewandowskiej? Oto on. 

ObrazekKrupnik od Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva oraz Facebook; konto: Anna Lewandowska

Być może krupnik nie znajduje się na podium najpopularniejszych zup w Polsce (chociaż strzelamy, że jest tuż za czołówką), ale to mu wcale nie umniejsza. Nie tylko jest smaczny i aromatyczny, ale zawiera również kaszę, która jest wspaniałym źródłem beta-glukanów, regulujących poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.

Ta prozdrowotna strona krupniku nie wystarczyła jednak Annie Lewandowskiej. Swoją wersję zupy postanowiła wzbogacić między innymi o kalarepę. Przepis celebrytki jest zresztą pełen niespodzianek — masło ghee, groszek, kasza jaglana... kto to słyszał?

Obrazek
Krupnik od Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Cóż, nawet jeśli nikt, to warto spróbować. My postąpiliśmy zgodnie ze wskazówkami Ani, a efekt okazał się naprawdę niezły. Zupa zjedzona, brzuchy pełne, jesteśmy gotowi do przekazania ci przepisu.

Krupnik od Anny Lewandowskiej

Składniki:

• 100 g kaszy jaglanej (może być klasyczna kasza pęczak)

• 2 l wywaru z jarzyn

• 3-4 ziemniaki

• 1 kalarepa

• 2 marchewki

• 1/2 szklanki groszku zielonego (opcjonalnie)

• 3 liście laurowe

• 3 ziela angielskie

• 1 cebula pokrojona w piórka

• szczypta pieprzu czarnego

• szczypta soli morskiej

• gałązka rozmarynu

• 1 łyżka masła ghee

Sposób przygotowania:

Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka. Następnie zeszklij ją na rozgrzanym maśle.

Obrazek
Krupnik od Anny Lewandowskiej - Pyszności; foto: Canva

Kaszę jaglaną przelej zimną wodą i wsyp do garnka z wywarem warzywnym. Kalarepę, marchew i ziemniaki pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa, łącznie z podsmażoną cebulą, dodaj do bulionu. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą.

Teraz gotuj krupnik przez około 15-20 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie, dorzuć do zupy pół szklanki zielonego groszku. Wnioskując ze zdjęcia, które Ania załączyła do swojego przepisu, taki krupnik warto podać z gałązkami rozmarynu. Aromat gwarantowany!

Tak powstaje krupnik od Anny Lewandowskiej. Na naszym kanale też znajdziesz przepisy na zdrowe dania. Choćby ten z filmiku poniżej. 

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej