Podaję do obiadu zamiast zwykłej mizerii. Ten sposób na ogórki bije na głowę wszystkie inne

Uwielbiane ogórki podać możesz do obiadu nie tylko w postaci mizerii czy kiszonek. Kremowy sos pełen smaku i orzeźwiających nut zrobisz w kilka minut.

Tzatzaiki to doskonały wybórTzatzaiki to doskonały wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaledwie 10 minut - tyle czasu potrzebujesz, aby przygotować prosty, ale niezwykle smaczny dip, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych dań. Ja zwykle podaję go do potraw z grilla, świeżych warzyw, krakersów czy frytek. Mowa o greckim sosie tzatziki, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Ale jak go przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Tzatziki - grecki specjał na polskim stole

Pochodzenie nazwy tego specjału jest niejasne. Historycy poszukują źródeł określenia tzatziki w wielu językach, takich jak grecki, turecki, perski, ormiański, a nawet kurdyjski. W swoich dziennikach z XVII wieku, turecki podróżnik Evliya Çelebi wspominał o cacıχ, co oznacza zioła dodawane do potraw. Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi z 1876 roku.

Dziś tzatziki jest nieodłącznym elementem greckiej kuchni. Ten dip jest obowiązkowym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, smażonych czy grillowanych, w tym słynnych klopsików keftedes. Doskonale komponuje się również z daniami rybnymi. Tzatziki jest często podawane z warzywami, zarówno surowymi, jak i pieczonymi. Smakuje wyśmienicie z pitą, frytkami czy krakersami. Ten jogurtowo-ogórkowy dip sprawdzi się również jako dodatek do popularnych dań kuchni polskiej zamiast mizerii.

Tzatzaiki można podać zamiast mizerii
Tzatziki można podać zamiast mizerii © Pixabay

Jak zrobić sos tzatziki? Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz grubo mielony,
  • 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny lub biały ocet winny,
  • mięta lub koperek,
  • pół łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dobrze oczyść i ewentualnie obierz, a następnie zetrzyj na tarce o średnich lub dużych ostrzach. Ogórki posól i odstaw na kilka minut.
  2. Ogórki odciśnij po chwili, używając gazy lub ręczników papierowych. Usunięcie nadmiaru wody zapobiegnie późniejszemu rozwarstwieniu sosu.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Jogurt wymieszaj z odciśniętymi ogórkami, dodaj czosnek i oliwę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
  5. Wierzch posyp posiekaną miętą lub koperkiem.
  6. Gotowy sos tzatziki odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości