Podaję do obiadu zamiast zwykłej mizerii. Ten sposób na ogórki bije na głowę wszystkie inne

Uwielbiane ogórki podać możesz do obiadu nie tylko w postaci mizerii czy kiszonek. Kremowy sos pełen smaku i orzeźwiających nut zrobisz w kilka minut.

Tzatzaiki to doskonały wybórTzatzaiki to doskonały wybór
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Zaledwie 10 minut - tyle czasu potrzebujesz, aby przygotować prosty, ale niezwykle smaczny dip, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych dań. Ja zwykle podaję go do potraw z grilla, świeżych warzyw, krakersów czy frytek. Mowa o greckim sosie tzatziki, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Ale jak go przygotować?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym genialnym przepisem w mgnieniu oka przegonisz nudę ze swojej kuchni

Tzatziki - grecki specjał na polskim stole

Pochodzenie nazwy tego specjału jest niejasne. Historycy poszukują źródeł określenia tzatziki w wielu językach, takich jak grecki, turecki, perski, ormiański, a nawet kurdyjski. W swoich dziennikach z XVII wieku, turecki podróżnik Evliya Çelebi wspominał o cacıχ, co oznacza zioła dodawane do potraw. Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi z 1876 roku.

Dziś tzatziki jest nieodłącznym elementem greckiej kuchni. Ten dip jest obowiązkowym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, smażonych czy grillowanych, w tym słynnych klopsików keftedes. Doskonale komponuje się również z daniami rybnymi. Tzatziki jest często podawane z warzywami, zarówno surowymi, jak i pieczonymi. Smakuje wyśmienicie z pitą, frytkami czy krakersami. Ten jogurtowo-ogórkowy dip sprawdzi się również jako dodatek do popularnych dań kuchni polskiej zamiast mizerii.

Tzatzaiki można podać zamiast mizerii
Tzatziki można podać zamiast mizerii © Pixabay

Jak zrobić sos tzatziki? Przepis

Składniki:

  • 3 ogórki gruntowe,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz grubo mielony,
  • 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny lub biały ocet winny,
  • mięta lub koperek,
  • pół łyżki oliwy.

Przygotowanie:

  1. Ogórki dobrze oczyść i ewentualnie obierz, a następnie zetrzyj na tarce o średnich lub dużych ostrzach. Ogórki posól i odstaw na kilka minut.
  2. Ogórki odciśnij po chwili, używając gazy lub ręczników papierowych. Usunięcie nadmiaru wody zapobiegnie późniejszemu rozwarstwieniu sosu.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
  4. Jogurt wymieszaj z odciśniętymi ogórkami, dodaj czosnek i oliwę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
  5. Wierzch posyp posiekaną miętą lub koperkiem.
  6. Gotowy sos tzatziki odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć