Podaję do obiadu zamiast zwykłej mizerii. Ten sposób na ogórki bije na głowę wszystkie inne
10.04.2024 15:19
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Uwielbiane ogórki podać możesz do obiadu nie tylko w postaci mizerii czy kiszonek. Kremowy sos pełen smaku i orzeźwiających nut zrobisz w kilka minut.
Zaledwie 10 minut - tyle czasu potrzebujesz, aby przygotować prosty, ale niezwykle smaczny dip, który doskonale sprawdzi się jako dodatek do różnorodnych dań. Ja zwykle podaję go do potraw z grilla, świeżych warzyw, krakersów czy frytek. Mowa o greckim sosie tzatziki, który zyskał ogromną popularność na całym świecie. Ale jak go przygotować?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tzatziki - grecki specjał na polskim stole
Pochodzenie nazwy tego specjału jest niejasne. Historycy poszukują źródeł określenia tzatziki w wielu językach, takich jak grecki, turecki, perski, ormiański, a nawet kurdyjski. W swoich dziennikach z XVII wieku, turecki podróżnik Evliya Çelebi wspominał o cacıχ, co oznacza zioła dodawane do potraw. Pierwszy udokumentowany przepis na tzatziki, rozumiane jako jogurtowy sos, pochodzi z 1876 roku.
Dziś tzatziki jest nieodłącznym elementem greckiej kuchni. Ten dip jest obowiązkowym dodatkiem do różnych potraw mięsnych, smażonych czy grillowanych, w tym słynnych klopsików keftedes. Doskonale komponuje się również z daniami rybnymi. Tzatziki jest często podawane z warzywami, zarówno surowymi, jak i pieczonymi. Smakuje wyśmienicie z pitą, frytkami czy krakersami. Ten jogurtowo-ogórkowy dip sprawdzi się również jako dodatek do popularnych dań kuchni polskiej zamiast mizerii.
Jak zrobić sos tzatziki? Przepis
Składniki:
- 3 ogórki gruntowe,
- 1 szklanka gęstego jogurtu greckiego,
- 2 ząbki czosnku,
- sól, pieprz grubo mielony,
- 1 łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny lub biały ocet winny,
- mięta lub koperek,
- pół łyżki oliwy.
Przygotowanie:
- Ogórki dobrze oczyść i ewentualnie obierz, a następnie zetrzyj na tarce o średnich lub dużych ostrzach. Ogórki posól i odstaw na kilka minut.
- Ogórki odciśnij po chwili, używając gazy lub ręczników papierowych. Usunięcie nadmiaru wody zapobiegnie późniejszemu rozwarstwieniu sosu.
- Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- Jogurt wymieszaj z odciśniętymi ogórkami, dodaj czosnek i oliwę. Wymieszaj całość i dopraw solą i pieprzem.
- Wierzch posyp posiekaną miętą lub koperkiem.
- Gotowy sos tzatziki odstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.