Zamiast zwykłej mizerii robię surówkę ze świeżego ogórka. Wystarczy 10 minut

Jesteś zmęczony monotonnością klasycznej mizerii? Oto propozycja - surówka o słodko-kwaśnym smaku, która doskonale komponuje się zarówno z tradycyjnym schabowym, jak i egzotycznymi azjatyckimi kluskami. Ten przepis to coś, co musisz koniecznie wypróbować.

Ta słodko-kwaśna sałatka z ogórków podbije serca domowników Ta słodko-kwaśna surówka z ogórków podbije serca domowników
Źródło zdjęć: © Pixabay

Mizeria jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do posiłków. Nie ma w tym nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, łatwostrawna i niskokaloryczna. A do tego jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Jeśli więc masz w domu sporo ogórków i chciałbyś wprowadzić trochę urozmaicenia do swojego jadłospisu, ta surówka ze świeżych ogórków jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy na stole pojawiają się faszerowane pieczarki, każdy jest nimi zachwycony

Prosta surówka z ogórków w słodko-kwaśnym sosie. Podaj zamiast mizerii

Przygotowanie tej kompozycji zajmie ci zaledwie kilka minut. Jeżeli ty i twoi domownicy jesteście wielbicielami słodko-kwaśnych smaków, zdecydowanie powinniście wypróbować surówki z podwójnej ilości składników. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

A może masz ochotę na orientalny twist? Wzbogać surówkę z ogórków o drobno posiekaną czerwoną cebulę. Zamiast musztardy i soku z cytryny użyj dwóch łyżek octu ryżowego. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. To przepis na relish - popularną przekąskę, którą często podaje się z bułeczkami bao czy pad thaiem. Całość posyp podprażonymi nasionami sezamu. Zamiast szczypiorku możesz dodać natkę pietruszki, koperek czy świeżą miętę. Szczególnie polecamy tę ostatnią opcję na ciepłe, letnie dni.

Wystarczy 10 minut, by przygotować pyszną sałatkę ze świeżych ogórków
Wystarczy 10 minut, by przygotować pyszną surówkę z ogórków © Pixabay

Słodko-kwaśna surówka z ogórka. Przepis

Składniki:

  • 8 ogórków,
  • pęczek szczypiorku,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżeczka miodu,
  • czerwona cebula,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i odkrój obie końcówki. Następnie pokrój warzywo w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie.
  2. Szczypiorek posiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Ogórki wraz ze szczypiorkiem i cebulą przełóż do dużej miski.
  4. W małej miseczce wymieszaj ze musztardę z olejem, miodem i sokiem oraz skórką z cytryny.
  5. Tak przygotowany sos dodaj do ogórków. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie surówkę.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Ten deser smakuje jak grzeszna rozpusta. Lepiej od razu zrób podwójną porcję
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans