Zamiast zwykłej mizerii robię surówkę ze świeżego ogórka. Wystarczy 10 minut
Jesteś zmęczony monotonnością klasycznej mizerii? Oto propozycja - surówka o słodko-kwaśnym smaku, która doskonale komponuje się zarówno z tradycyjnym schabowym, jak i egzotycznymi azjatyckimi kluskami. Ten przepis to coś, co musisz koniecznie wypróbować.
09.04.2024 18:25
Mizeria jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do posiłków. Nie ma w tym nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, łatwostrawna i niskokaloryczna. A do tego jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Jeśli więc masz w domu sporo ogórków i chciałbyś wprowadzić trochę urozmaicenia do swojego jadłospisu, ta surówka ze świeżych ogórków jest dla ciebie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prosta surówka z ogórków w słodko-kwaśnym sosie. Podaj zamiast mizerii
Przygotowanie tej kompozycji zajmie ci zaledwie kilka minut. Jeżeli ty i twoi domownicy jesteście wielbicielami słodko-kwaśnych smaków, zdecydowanie powinniście wypróbować surówki z podwójnej ilości składników. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.
A może masz ochotę na orientalny twist? Wzbogać surówkę z ogórków o drobno posiekaną czerwoną cebulę. Zamiast musztardy i soku z cytryny użyj dwóch łyżek octu ryżowego. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. To przepis na relish - popularną przekąskę, którą często podaje się z bułeczkami bao czy pad thaiem. Całość posyp podprażonymi nasionami sezamu. Zamiast szczypiorku możesz dodać natkę pietruszki, koperek czy świeżą miętę. Szczególnie polecamy tę ostatnią opcję na ciepłe, letnie dni.
Słodko-kwaśna surówka z ogórka. Przepis
Składniki:
- 8 ogórków,
- pęczek szczypiorku,
- trzy łyżki soku z cytryny,
- 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy,
- łyżeczka musztardy miodowej,
- łyżeczka miodu,
- czerwona cebula,
- skórka otarta z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj i odkrój obie końcówki. Następnie pokrój warzywo w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie.
- Szczypiorek posiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka.
- Ogórki wraz ze szczypiorkiem i cebulą przełóż do dużej miski.
- W małej miseczce wymieszaj ze musztardę z olejem, miodem i sokiem oraz skórką z cytryny.
- Tak przygotowany sos dodaj do ogórków. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie surówkę.