PrzepisSałatkiZamiast zwykłej mizerii robię surówkę ze świeżego ogórka. Wystarczy 10 minut

Zamiast zwykłej mizerii robię surówkę ze świeżego ogórka. Wystarczy 10 minut

Jesteś zmęczony monotonnością klasycznej mizerii? Oto propozycja - surówka o słodko-kwaśnym smaku, która doskonale komponuje się zarówno z tradycyjnym schabowym, jak i egzotycznymi azjatyckimi kluskami. Ten przepis to coś, co musisz koniecznie wypróbować.

Ta słodko-kwaśna surówka z ogórków podbije serca domowników
Ta słodko-kwaśna surówka z ogórków podbije serca domowników
Źródło zdjęć: © Pixabay

09.04.2024 18:25

Mizeria jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków do posiłków. Nie ma w tym nic dziwnego. Jest nie tylko smaczna, ale także zdrowa, łatwostrawna i niskokaloryczna. A do tego jej przygotowanie jest proste jak bułka z masłem. Jeśli więc masz w domu sporo ogórków i chciałbyś wprowadzić trochę urozmaicenia do swojego jadłospisu, ta surówka ze świeżych ogórków jest dla ciebie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta surówka z ogórków w słodko-kwaśnym sosie. Podaj zamiast mizerii

Przygotowanie tej kompozycji zajmie ci zaledwie kilka minut. Jeżeli ty i twoi domownicy jesteście wielbicielami słodko-kwaśnych smaków, zdecydowanie powinniście wypróbować surówki z podwójnej ilości składników. Gwarantujemy, że zniknie ze stołu w mgnieniu oka.

A może masz ochotę na orientalny twist? Wzbogać surówkę z ogórków o drobno posiekaną czerwoną cebulę. Zamiast musztardy i soku z cytryny użyj dwóch łyżek octu ryżowego. Na koniec dodaj ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. To przepis na relish - popularną przekąskę, którą często podaje się z bułeczkami bao czy pad thaiem. Całość posyp podprażonymi nasionami sezamu. Zamiast szczypiorku możesz dodać natkę pietruszki, koperek czy świeżą miętę. Szczególnie polecamy tę ostatnią opcję na ciepłe, letnie dni.

Wystarczy 10 minut, by przygotować pyszną surówkę z ogórków
Wystarczy 10 minut, by przygotować pyszną surówkę z ogórków© Pixabay

Słodko-kwaśna surówka z ogórka. Przepis

Składniki:

  • 8 ogórków,
  • pęczek szczypiorku,
  • trzy łyżki soku z cytryny,
  • 5 łyżek oleju rzepakowego lub oliwy,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • łyżeczka miodu,
  • czerwona cebula,
  • skórka otarta z cytryny,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj i odkrój obie końcówki. Następnie pokrój warzywo w cienkie plastry lub zetrzyj na mandolinie.
  2. Szczypiorek posiekaj, cebulę pokrój w cienkie piórka.
  3. Ogórki wraz ze szczypiorkiem i cebulą przełóż do dużej miski.
  4. W małej miseczce wymieszaj ze musztardę z olejem, miodem i sokiem oraz skórką z cytryny.
  5. Tak przygotowany sos dodaj do ogórków. Dopraw całość solą i pieprzem. Wymieszaj dokładnie surówkę.
Wybrane dla Ciebie