Pad Thai z kurczakiem

Lubisz kuchnię azjatycką? Dziś wspólnie przygotujemy pyszne pad thai z kurczakiem. Kiedy serwujemy je naszym bliskim, są zachwyceni. I zawsze proszą o dokładkę.

Obrazek
Pyszności

Nasze genialne danie przygotowaliśmy przy pomocy patelni wok marki Peter Cook z linii Pro Line. Sprzęt tej marki kupisz wyłącznie w sieci sklepów PEPCO.

Składniki:

  1. 250 g makaron ryżowy
  2. 5 łyżek olej roślinny
  3. 200 g tofu naturalne
  4. 2 szt. filety z kurczaka
  5. 1 szt. marchewka
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 4 szt. jajka
  8. 1 pęczek szczypiorek
  9. 100 g orzeszki ziemne niesolone

Sos

  1. 4 łyżki sos rybny
  2. 1 łyżka pasta z tamaryndowca
  3. 1 szt. limonka sok
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania tofu. W tym celu smaż je w patelni wok na dużym ogniu ok. 4 minut. W międzyczasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 10 minut.

Obrazek

2. Na tej samej patelni przygotuj kurczaka. Smaż go ok. 5 minut.

Obrazek

3. Następnie dodaj na patelnię: marchewkę, miód, sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki oraz czosnek.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o makaronie ryżowym i szczypiorku.

Obrazek

5. Na koniec dodaj na patelnię jajka oraz wcześniej przygotowane tofu. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Gotowe danie podawaj z orzeszkami i limonką. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo