Pad Thai z kurczakiem

Lubisz kuchnię azjatycką? Dziś wspólnie przygotujemy pyszne pad thai z kurczakiem. Kiedy serwujemy je naszym bliskim, są zachwyceni. I zawsze proszą o dokładkę.

Obrazek
Pyszności

Nasze genialne danie przygotowaliśmy przy pomocy patelni wok marki Peter Cook z linii Pro Line. Sprzęt tej marki kupisz wyłącznie w sieci sklepów PEPCO.

Składniki:

  1. 250 g makaron ryżowy
  2. 5 łyżek olej roślinny
  3. 200 g tofu naturalne
  4. 2 szt. filety z kurczaka
  5. 1 szt. marchewka
  6. 2 ząbki czosnek
  7. 4 szt. jajka
  8. 1 pęczek szczypiorek
  9. 100 g orzeszki ziemne niesolone

Sos

  1. 4 łyżki sos rybny
  2. 1 łyżka pasta z tamaryndowca
  3. 1 szt. limonka sok
  4. 2 ząbki czosnek
  5. 4 łyżki miód

Sposób przygotowania:

1. Cały proces rozpocznij od przygotowania tofu. W tym celu smaż je w patelni wok na dużym ogniu ok. 4 minut. W międzyczasie zalej wrzątkiem makaron ryżowy i odstaw na 10 minut.

Obrazek

2. Na tej samej patelni przygotuj kurczaka. Smaż go ok. 5 minut.

Obrazek

3. Następnie dodaj na patelnię: marchewkę, miód, sos rybny, pastę z tamaryndowca, sok z limonki oraz czosnek.

Obrazek

4. Nie zapomnij również o makaronie ryżowym i szczypiorku.

Obrazek

5. Na koniec dodaj na patelnię jajka oraz wcześniej przygotowane tofu. Dokładnie wymieszaj.

Obrazek

6. Gotowe danie podawaj z orzeszkami i limonką. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane