Masz ziemniaki i mięso mielone? Zrób pyszny obiad w 5 minut

Ziemniaki z mięsem mielonym to klasyczne połączenie, które często gosści na polskich stołach. Jeśli masz w lodówce ugotowane ziemniaki z wczoraj, to wykorzystaj je do przygotowania pysznego obiadu w 5 minut.

Ziemniaki zawijane w mięsie mielonymZiemniaki zawijane w mięsie mielonym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | alfaryfotografia@gmail.com
Marcin Michałowski

Ziemniaki i mięso mielone to klasyka na naszych stołach. W większości domów przygotowujemy z nich standardowe dania, takie jak kotlety mielone czy gotowane ziemniaki. Jednak istnieje wiele kreatywnych sposobów na wykorzystanie tych dwóch podstawowych składników, aby stworzyć szybki, smaczny i niebanalny obiad. W tym artykule proponuję innowacyjne podejście do przyrządzenia ziemniaków z mięsem mielonym, które zaskoczy wasze kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te bułeczki zrobisz na bazie pysznego warzywa. Idealne na drugie śniadanie do szkoły i pracy

Ziemniaki z mięsem mielonym w nowym wydaniu

Ten przepis to nie tylko pyszna, ale również bardzo prosta i szybka do przygotowania potrawa. Wystarczy, że owiniesz ziemniaki mięsem mielonym i włożysz je do piekarnika.

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • sól,
  • pieprz,
  • natka pietruszki,
  • olej.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz i gotuj przez 10 minut w osolonej wodzie.
  2. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  3. Do miski włóż mięso mielone, cebulę, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  4. Ostudzone ziemniaki owijaj mięsem mielonym.
  5. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut.
  6. Po upieczeniu posyp natką pietruszki i podawaj.

Dzięki temu nietypowemu podejściu do znanych składników ziemniaków i mięsa mielonego stworzysz coś świeżego i apetycznego. To szybkie danie sprawdzi się idealnie w przypadku niespodziewanych gości lub wtedy, gdy zależy ci na oryginalnym i smacznym posiłku. Odkryj nowe oblicze ziemniaków i mięsa mielonego, ciesząc się pysznym obiadem bez zbędnego trudu.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej