Szybki obiad, który nasyci na długo. Przyda się, gdy zabraknie czasu na gotowanie

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy ci się szybki i pożywny obiad? Spróbuj przygotować bowl, czyli tak zwaną miskę szczęścia. Cały posiłek podaje się w misce, a różne kolorowe składniki sprawiają, że je się go oczami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

ObiadObiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bowl to klasyczna prostota. Kilka składników, które podaje się w dużej misce. Co ważne: umieszczamy w niej wszytko, na co mamy ochotę. Wszystkie chwyty są dozwolone. Ten sposób jedzenia rozsławili influencerzy, którzy często publikują swoje posiłki. Bowl food na obiad to po prostu powrót do korzeni. W taki sposób jedli przecież nasi przodkowie kilkaset lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Dlaczego warto spróbować? Jedzenie w misce wygląda bardziej estetycznie, a do tego możemy jeść produkty półpłynne i płynne. Jest jeszcze jeden powód: możemy wygodnie rozsiąść się z miską i obejrzeć ulubiony serial. Jeśli nie macie pomysłu na prosty bowl, to poniżej wrzucam ciekawy przepis.

Bowl na obiad? To może się udać

Główną zasadą tworzenia bowla jest prostota, więc taką miskę pyszności powinniśmy stworzyć. Świetnie smakują takie, które przygotowywane są w wersji tajskiej i takich też składników użyjemy.

Składniki:

  • 2 garście sałaty (najlepiej, jeśli będzie chrupiąca),
  • 6-7 boczniaków,
  • ogórek,
  • marchewka,
  • kilkanaście krewetek,
  • pulpa mango,
  • sok z limonki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chilli,
  • sezam,
  • sól.
Obiad
Obiad © flickr

Sposób wykonania:

  1. Ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki, a boczniaki na paseczki. Grzyby podsmaż z chilli i solą.
  2. Krewetki podsmaż na odrobinie oleju i skrop sokiem z połowy limonki doprawionym chilli, połową ząbka czosnku i solą.
  3. Przygotuj jeszcze dressing mango. Pulpę zmieszaj z chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i połową czosnku.
  4. Wszystkie składniki poukładaj w misce (dressing możesz wyłożyć na mniejszą). Całość posyp sezamem.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło