Szybki obiad, który nasyci na długo. Przyda się, gdy zabraknie czasu na gotowanie

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy ci się szybki i pożywny obiad? Spróbuj przygotować bowl, czyli tak zwaną miskę szczęścia. Cały posiłek podaje się w misce, a różne kolorowe składniki sprawiają, że je się go oczami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

ObiadObiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Bowl to klasyczna prostota. Kilka składników, które podaje się w dużej misce. Co ważne: umieszczamy w niej wszytko, na co mamy ochotę. Wszystkie chwyty są dozwolone. Ten sposób jedzenia rozsławili influencerzy, którzy często publikują swoje posiłki. Bowl food na obiad to po prostu powrót do korzeni. W taki sposób jedli przecież nasi przodkowie kilkaset lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Do podania tego kolorowego obiadu talerze będą zupełnie zbędne

Dlaczego warto spróbować? Jedzenie w misce wygląda bardziej estetycznie, a do tego możemy jeść produkty półpłynne i płynne. Jest jeszcze jeden powód: możemy wygodnie rozsiąść się z miską i obejrzeć ulubiony serial. Jeśli nie macie pomysłu na prosty bowl, to poniżej wrzucam ciekawy przepis.

Bowl na obiad? To może się udać

Główną zasadą tworzenia bowla jest prostota, więc taką miskę pyszności powinniśmy stworzyć. Świetnie smakują takie, które przygotowywane są w wersji tajskiej i takich też składników użyjemy.

Składniki:

  • 2 garście sałaty (najlepiej, jeśli będzie chrupiąca),
  • 6-7 boczniaków,
  • ogórek,
  • marchewka,
  • kilkanaście krewetek,
  • pulpa mango,
  • sok z limonki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chilli,
  • sezam,
  • sól.
Obiad
Obiad © flickr

Sposób wykonania:

  1. Ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki, a boczniaki na paseczki. Grzyby podsmaż z chilli i solą.
  2. Krewetki podsmaż na odrobinie oleju i skrop sokiem z połowy limonki doprawionym chilli, połową ząbka czosnku i solą.
  3. Przygotuj jeszcze dressing mango. Pulpę zmieszaj z chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i połową czosnku.
  4. Wszystkie składniki poukładaj w misce (dressing możesz wyłożyć na mniejszą). Całość posyp sezamem.
Wybrane dla Ciebie
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Do herbaty piekę francuskie ciasteczka. Są wilgotne, miękkie i wypełniają zapachem cały dom
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
Bułeczki, po których nie spuchniesz. Są mięciutkie jak obłoczki
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Co się stanie, gdy połkniesz gumę do żucia? Ekspertka wszystko wyjaśnia
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀