PrzepisProste przepisySzybki obiad, który nasyci na długo. Przyda się, gdy zabraknie czasu na gotowanie

Szybki obiad, który nasyci na długo. Przyda się, gdy zabraknie czasu na gotowanie

Obiad
Obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
02.11.2023 15:03, aktualizacja: 17.01.2024 17:56

Nie masz czasu na gotowanie, a marzy ci się szybki i pożywny obiad? Spróbuj przygotować bowl, czyli tak zwaną miskę szczęścia. Cały posiłek podaje się w misce, a różne kolorowe składniki sprawiają, że je się go oczami. Jego przygotowanie jest banalnie proste i szybkie.

Bowl to klasyczna prostota. Kilka składników, które podaje się w dużej misce. Co ważne: umieszczamy w niej wszytko, na co mamy ochotę. Wszystkie chwyty są dozwolone. Ten sposób jedzenia rozsławili influencerzy, którzy często publikują swoje posiłki. Bowl food na obiad to po prostu powrót do korzeni. W taki sposób jedli przecież nasi przodkowie kilkaset lat temu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto spróbować? Jedzenie w misce wygląda bardziej estetycznie, a do tego możemy jeść produkty półpłynne i płynne. Jest jeszcze jeden powód: możemy wygodnie rozsiąść się z miską i obejrzeć ulubiony serial. Jeśli nie macie pomysłu na prosty bowl, to poniżej wrzucam ciekawy przepis.

Bowl na obiad? To może się udać

Główną zasadą tworzenia bowla jest prostota, więc taką miskę pyszności powinniśmy stworzyć. Świetnie smakują takie, które przygotowywane są w wersji tajskiej i takich też składników użyjemy.

Składniki:

  • 2 garście sałaty (najlepiej, jeśli będzie chrupiąca),
  • 6-7 boczniaków,
  • ogórek,
  • marchewka,
  • kilkanaście krewetek,
  • pulpa mango,
  • sok z limonki,
  • łyżeczka sosu sojowego,
  • ząbek czosnku,
  • szczypta chilli,
  • sezam,
  • sól.
Obiad
Obiad© flickr

Sposób wykonania:

  1. Ogórek i marchewkę pokrój w cienkie słupki, a boczniaki na paseczki. Grzyby podsmaż z chilli i solą.
  2. Krewetki podsmaż na odrobinie oleju i skrop sokiem z połowy limonki doprawionym chilli, połową ząbka czosnku i solą.
  3. Przygotuj jeszcze dressing mango. Pulpę zmieszaj z chilli, sosem sojowym, sokiem z limonki i połową czosnku.
  4. Wszystkie składniki poukładaj w misce (dressing możesz wyłożyć na mniejszą). Całość posyp sezamem.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także