Moja ciocia robi wyjątkowe gołąbki z genialnym farszem. Każdy się nimi zachwyca

Tym razem przychodzę z propozycją dla prawdziwych fanów gołąbków. Jeśli więc zaliczasz się do tego grona, koniecznie musisz sprawdzić, co takiego przygotowałam. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie!

Gołąbki jaglaki staną się hitem w każdym domuGołąbki jaglaki staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Gołąbki to jedno z dań, bez którego nie sposób wyobrazić sobie polskiej kuchni. I choć najbardziej znana i powszechnie stosowana jest receptura z mięsno-ryżowym farszem, warto od czasu do czasu zgłębić temat jeszcze bardziej i poszukać ciekawych alternatyw

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Jak się okazuje, niesamowite propozycje na przygotowanie gołąbków w nowym wydaniu można znaleźć wśród przepisów kuchni regionalnych naszej ojczyzny. I nie inaczej jest w przypadku genialnych gołąbków jaglaków, które robi m.in. moja ciocia Kazia. W liściach kapusty czeka niesamowita kombinacja kiszonej kapustykaszą jaglaną. W połączeniu z sosem grzybowych to już prawdziwa poezja smaków. Nic więc dziwnego, że danie to w 2021 roku zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy". Ciekawy przepis wywodzi się z województwa mazowieckiego — ziemi kozienickiej.

Gołąbki jaglaki to prawdziwa poezja smaków. Wręcz nie sposób się im oprzeć, takie są dobre!

Składniki:

Farsz:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 200 g surowej kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu. 

Pozostałe składniki na gołąbki:

  • 15 liści sparzonej białej kapusty,
  • około 800 ml bulionu. 

Sos grzybowy:

  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonych grzybów — wcześniej namoczonych,
  • 1 szkl. wody z namoczonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych gołąbków. W tym celu najpierw siekam drobno kiszoną kapustę, po czym łączę ją z surową kaszą jaglaną, obraną i drobno pokrojoną cebulą, jajkiem oraz miodem. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej szpatułki, aby dobrze się połączyły. 

W pierwszej kolejności przygotowuję farsz
W pierwszej kolejności przygotowuję farsz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie sparzam też liście białej kapusty. Następnie na każdym takim elemencie układam część farszuzwijam w ciasny rulon. Tym samym uzyskuje ciekawy kształt gołąbków. 

A tak prezentuje się gołąbek po złożeniu
A tak prezentuje się gołąbek po złożeniu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystkie gołąbki przekładam do patelni o średnicy 28 cm, po czym zalewam je domowej roboty bulionem i duszę w ten sposób pod przykryciem przez 30 minut

Jaglaki zalewam bulionem i duszę przez kilkadziesiąt minut
Jaglaki zalewam bulionem i duszę przez kilkadziesiąt minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Teraz przechodzę do przygotowania sosu na bazie grzybów suszonych. W tym przypadku wcześniej moczę je przez kilka godzin w wodzie. Następnie na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też grzyby oraz wodę, w której moczyły się skarby lasu. 

Czas na sos
Czas na sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nie zapominam również o przyprawach: liściach laurowych, zielu angielskim, soli oraz pieprzu. Na koniec mieszankę z patelni łączę ze śmietanką i gotuję jeszcze przez kilka minut. 

Do patelni trafia też m.in. śmietanka
Do patelni trafia też m.in. śmietanka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe gołąbki polewam sosem grzybowym i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
Nie tylko barszcz i grzybowa. Ta świąteczna zupa to idealny wybór
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Zamiast kupować sklepowe gotowce, robię sama. Są ozdobą stołu i wszystkim smakują
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀