Moja ciocia robi wyjątkowe gołąbki z genialnym farszem. Każdy się nimi zachwyca

Tym razem przychodzę z propozycją dla prawdziwych fanów gołąbków. Jeśli więc zaliczasz się do tego grona, koniecznie musisz sprawdzić, co takiego przygotowałam. Będzie smacznie, oryginalnie i ciekawie!

Gołąbki jaglaki staną się hitem w każdym domuGołąbki jaglaki staną się hitem w każdym domu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Gołąbki to jedno z dań, bez którego nie sposób wyobrazić sobie polskiej kuchni. I choć najbardziej znana i powszechnie stosowana jest receptura z mięsno-ryżowym farszem, warto od czasu do czasu zgłębić temat jeszcze bardziej i poszukać ciekawych alternatyw

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciocia Kazia serwuję gołąbki z nietypowym farszem. Każdy prosi ją o dokładkę

Jak się okazuje, niesamowite propozycje na przygotowanie gołąbków w nowym wydaniu można znaleźć wśród przepisów kuchni regionalnych naszej ojczyzny. I nie inaczej jest w przypadku genialnych gołąbków jaglaków, które robi m.in. moja ciocia Kazia. W liściach kapusty czeka niesamowita kombinacja kiszonej kapustykaszą jaglaną. W połączeniu z sosem grzybowych to już prawdziwa poezja smaków. Nic więc dziwnego, że danie to w 2021 roku zostało wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii "Gotowe dania i potrawy". Ciekawy przepis wywodzi się z województwa mazowieckiego — ziemi kozienickiej.

Gołąbki jaglaki to prawdziwa poezja smaków. Wręcz nie sposób się im oprzeć, takie są dobre!

Składniki:

Farsz:

  • 600 g kiszonej kapusty,
  • 200 g surowej kaszy jaglanej,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka miodu. 

Pozostałe składniki na gołąbki:

  • 15 liści sparzonej białej kapusty,
  • około 800 ml bulionu. 

Sos grzybowy:

  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 50 g suszonych grzybów — wcześniej namoczonych,
  • 1 szkl. wody z namoczonych grzybów,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 200 ml śmietanki 30 proc.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłych gołąbków. W tym celu najpierw siekam drobno kiszoną kapustę, po czym łączę ją z surową kaszą jaglaną, obraną i drobno pokrojoną cebulą, jajkiem oraz miodem. Składniki dokładnie mieszam przy pomocy kuchennej szpatułki, aby dobrze się połączyły. 

W pierwszej kolejności przygotowuję farsz
W pierwszej kolejności przygotowuję farsz © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W międzyczasie sparzam też liście białej kapusty. Następnie na każdym takim elemencie układam część farszuzwijam w ciasny rulon. Tym samym uzyskuje ciekawy kształt gołąbków. 

A tak prezentuje się gołąbek po złożeniu
A tak prezentuje się gołąbek po złożeniu © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Wszystkie gołąbki przekładam do patelni o średnicy 28 cm, po czym zalewam je domowej roboty bulionem i duszę w ten sposób pod przykryciem przez 30 minut

Jaglaki zalewam bulionem i duszę przez kilkadziesiąt minut
Jaglaki zalewam bulionem i duszę przez kilkadziesiąt minut © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Teraz przechodzę do przygotowania sosu na bazie grzybów suszonych. W tym przypadku wcześniej moczę je przez kilka godzin w wodzie. Następnie na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wrzucam drobno pokrojoną cebulę. Po chwili dodaję też grzyby oraz wodę, w której moczyły się skarby lasu. 

Czas na sos
Czas na sos © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Nie zapominam również o przyprawach: liściach laurowych, zielu angielskim, soli oraz pieprzu. Na koniec mieszankę z patelni łączę ze śmietanką i gotuję jeszcze przez kilka minut. 

Do patelni trafia też m.in. śmietanka
Do patelni trafia też m.in. śmietanka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Gotowe gołąbki polewam sosem grzybowym i posypuję świeżą natką pietruszki. I to wszystko, smacznego!

Palce lizać
Palce lizać © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane