Szybki kurczak w sosie. Nie ma nic lepszego na poniedziałkowy obiad
Delikatne mięso duszone w aksamitnym sosie o cytrynowych nutach z mocnym czosnkowym akcentem, do tego bogaty aromat świeżych ziół - zapowiada się nieźle, a efekt przerasta oczekiwania. Nie jest to jednak nic wyszukanego, a najprostszy kurczak w sosie. Zakochasz się w tym przepisie.
14.04.2024 19:01
Pomysły na szybki obiad wyczerpały się w zawrotnym tempie? Spokojnie, poniżej znajdziesz kolejny na łatwe i szybkie danie, które na pewno wpisze się w gusta domowników. To bardzo proste połączenie składników zawsze się sprawdza i nigdy nie zawodzi. Zobacz przepis na kurczaka w sosie śmietanowym.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Szybki sposób na kurczaka w sosie. Idealnie połączenie
Polędwiczki z kurczaka robią się szybko, są też niezwykle delikatne, a podane w tym bajecznie kremowym sosie dosłownie rozpływają się w ustach. Czosnkowe nuty nadają wyrazistości potrawie, a dodatek pieprzu cytrynowego zabije mdłość. Do tego garść aromatycznych świeżych ziół i pyszny obiad gotowy, w sam raz na zabiegane poniedziałkowe popołudnie.
Kurczaka w sosie śmietanowym możesz podać z ziemniakami pieczonymi lub z wody, dobrze będzie się komponować z ryżem, a jeśli sos będzie odpowiednio gęsty, możesz wymieszać go z makaronem i posypać odrobiną tartego parmezanu. Nie zapomnij o dawce świeżych warzyw w formie surówki, np. klasycznej z kapusty pekińskiej.
Zobacz także
Kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis
Składniki:
- 1 kg polędwiczek z kurczaka,
- 1 cebula biała,
- 3 ząbki czosnku,
- 1,5 szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
- szklanka bulionu,
- 2 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego,
- sól, pieprz świeżo mielony i pieprz cytrynowy,
- świeży koperek lub natka pietruszki.
Przygotowanie:
- Mięso oczyść z błon. Następnie oprósz je solą i cytrynowym pieprzem.
- Na patelni rozgrzej masło (lub olej) i podsmaż na nim polędwiczki, aż nabiorą złotego koloru.
- Na patelnię dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość, aż cebule lekko się zeszkli.
- Następnie podlej całość bulionem, przykryj i duś na średnim ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, by odparować nieco zawartość patelni.
- Do składników dodaj śmietankę i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
- Na końcu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.