Szybki kurczak w sosie. Nie ma nic lepszego na poniedziałkowy obiad

Delikatne mięso duszone w aksamitnym sosie o cytrynowych nutach z mocnym czosnkowym akcentem, do tego bogaty aromat świeżych ziół - zapowiada się nieźle, a efekt przerasta oczekiwania. Nie jest to jednak nic wyszukanego, a najprostszy kurczak w sosie. Zakochasz się w tym przepisie.

Kurczak w sosie to idealny pomysł na obiad Kurczak w sosie to idealny pomysł na obiad
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pomysły na szybki obiad wyczerpały się w zawrotnym tempie? Spokojnie, poniżej znajdziesz kolejny na łatwe i szybkie danie, które na pewno wpisze się w gusta domowników. To bardzo proste połączenie składników zawsze się sprawdza i nigdy nie zawodzi. Zobacz przepis na kurczaka w sosie śmietanowym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pankejkowe tacosy robię na śniadanie i deser. Zawsze znikają w mgnieniu oka

Szybki sposób na kurczaka w sosie. Idealnie połączenie

Polędwiczki z kurczaka robią się szybko, są też niezwykle delikatne, a podane w tym bajecznie kremowym sosie dosłownie rozpływają się w ustach. Czosnkowe nuty nadają wyrazistości potrawie, a dodatek pieprzu cytrynowego zabije mdłość. Do tego garść aromatycznych świeżych ziół i pyszny obiad gotowy, w sam raz na zabiegane poniedziałkowe popołudnie.

Kurczaka w sosie śmietanowym możesz podać z ziemniakami pieczonymi lub z wody, dobrze będzie się komponować z ryżem, a jeśli sos będzie odpowiednio gęsty, możesz wymieszać go z makaronem i posypać odrobiną tartego parmezanu. Nie zapomnij o dawce świeżych warzyw w formie surówki, np. klasycznej z kapusty pekińskiej.

Podaj na obiad kurczaka w sosie śmietanowym
Podaj na obiad kurczaka w sosie śmietanowym © Adobe Stock

Kurczak w sosie śmietanowym. Prosty przepis

Składniki:

  • 1 kg polędwiczek z kurczaka,
  • 1 cebula biała,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • szklanka bulionu,
  • 2 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego,
  • sól, pieprz świeżo mielony i pieprz cytrynowy,
  • świeży koperek lub natka pietruszki.

Przygotowanie:

  1. Mięso oczyść z błon. Następnie oprósz je solą i cytrynowym pieprzem.
  2. Na patelni rozgrzej masło (lub olej) i podsmaż na nim polędwiczki, aż nabiorą złotego koloru.
  3. Na patelnię dodaj posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Smaż całość, aż cebule lekko się zeszkli.
  4. Następnie podlej całość bulionem, przykryj i duś na średnim ogniu przez 4 minuty. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i zwiększ ogień, by odparować nieco zawartość patelni.
  5. Do składników dodaj śmietankę i dokładnie całość wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
  6. Gotuj sos na średnim ogniu, aż zgęstnieje.
  7. Na końcu posyp posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Polacy omijają w sklepie, bo nie wiedzą, jak użyć. Usuwa toksyny i wspiera jelita jak kiszona kapusta
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Ma mniej kalorii niż łosoś i nie chłonie metali ciężkich. Wielu nie zwraca uwagi
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus
Sezonowe warzywo wrzucam do blendera. Pasuje do pieczywa lepiej niż masło czy hummus