Tak zakręconych gołąbków jeszcze nie widziałeś. Do tego skrywają nietypowy farsz
Myślisz, że o gołąbkach wiesz już dosłownie wszystko i próbowałeś każdej możliwej wariacji z ich udziałem? Koniecznie sprawdź, co dziś dla ciebie przygotowałam. Obok takiego dania nie sposób przejść obojętnie.
26.04.2024 10:09
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Gołąbki to jedno z tych dań, bez których nie sposób wyobrazić sobie domowej kuchni naszych babć i mam. Nie dość, że są pyszne, to jeszcze można przygotować je na wiele ciekawych sposobów, wymieniając co jakiś czas farsze na bazie ryżu czy też kaszy. Co więcej, można pobawić się również dodatkami i postawić na wersję z mięsem, jak i mieszankę wegetariańską. Idealnym uzupełnieniem takiego obiadu jest oczywiście pyszny sos w kremowym wydaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak sam widzisz, możliwości jest całkiem sporo, ale dobrych przepisów nigdy za wiele. Dlatego chcę zachęcić cię do przetestowania zupełnie nowego i ciekawego rozwiązania. Co powiesz na połączenie liści młodej kapusty z farszem na bazie ziemniaków i boczku? A jeśli dorzucę do tego jeszcze oryginalną formę podania, chyba nie muszę dodawać nic więcej. Ten przepis to prawdziwe złoto, dlatego też nie możesz go przegapić.
Zrób gołąbki w ten sposób i podaj swoim bliskim. Będą zachwyceni
Składniki:
Farsz:
- 250 g boczku,
- 1 cebula,
- 600 g ziemniaków,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki pieprzu.
Pozostałe składniki:
- 15 liści młodej kapusty,
- 40 g masła,
- 2 łyżki bułki tartej.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania i ugotowania młodej kapusty. W tym celu najpierw wycinam twardy głąb z warzywa. Następnie gotuję kapustę do miękkości w gorącej i osolonej wodzie.
Krok 2. Na palniku umieszczam patelnię, do której wrzucam mniejsze kawałki boczku. Po chwili do trafia do niej również obrana i drobno pokrojona cebula.
Krok 3. Kolejnym ważnym składnikiem farszu są ziemniaki. Najpierw należy je obrać i ugotować. Następnie przeciskam je przez praskę do ziemniaków.
Krok 4. Do tak przygotowanych warzyw dodaję również mieszankę z patelni, jajko, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszam, aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 5. Gotową mieszankę dzielę na mniejsze porcje, po czym umieszczam każdy taki element na ugotowanym liściu. Na koniec zwijam kapustę w ciasną roladkę i umieszczam gotowe konstrukcje w okrągłej formie do pieczenia (średnica 26 cm).
Krok 6. Do formy z gołąbkami trafiają również kawałki masła. Zawartość formy posypuję bułką tartą, po czym wstawiam naczynie do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krok 7. Upieczone gołąbki przed podaniem dekoruję świeżym koperkiem. I to wszystko, smacznego!
Zobacz także