Wrzucam wszystkie składniki i mam obiad na trzy dni. Bez zmywania i stania przy garach

Szukasz pomysłu na obiad, który wystarczy ci na kilka dni? Wypróbuj przepis na chłopski garnek z młodą kapustą, a rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Porcja jest tak duża, że nie sposób zjeść jej w przeciągu trzech dni.

Chłopski garnek z młodą kapustą.Chłopski garnek z młodą kapustą.
Źródło zdjęć: © Getty Images | mcmorabad

Masz w domu "wiecznie głodnych" mężczyzn? A może nie masz czasu na gotowanie obiadów? Mamy coś dla ciebie. Chłopski garnek z młodą kapustą to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad pełen sezonowych produktów. Jedna porcja jest tak sycąca, że nie sposób zjeść całego garnka w przeciągu jednego dnia. Zapomnij o długim staniu w kuchni i przygotuj obiad, który wystarczy na co najmniej trzy dni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Wrzucam do garnka i duszę przez chwilę. Mam obiad na trzy dni

Z pewnością nie raz słyszałeś o chłopskim garnku lub cygańskim kociołku. To proste, tanie i sycące potrawy jednogarnkowe, które nie wymagają wiele pracy. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do garnka z grubym dnem, a reszta praktycznie robi się sama.

Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz przygotować obiad, który wystarczy na najbliższe trzy dni? Chłopski garnek z młodą kapustą to coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy pokroić ziemniaki, młodą kapustę i kiełbasę, aby po kilkunastu minutach cieszyć się pysznym posiłkiem. Całość wieńczy się solidną dawką koperku, który nadaje świeżego, wiosennego posmaku.

Chłopski garnek z młodą kapustą — przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 400 g kiełbasy (np. śląskiej),
  • główka młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pól łyżeczki papryki słodkiej,
  • pól łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka curry,
  • pęczek koperku,
  • 3 szklanki wody,
  • opcjonalnie: młoda marchewka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  3. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj.
  4. Wyciągnij garnek z grubym dnem. Wlej do niego niewielką ilość oleju i usmaż w nim kiełbasę z cebulą. Kiedy stanie się rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i przyprawy.
  5. Po kilku minutach wrzuć do garnka ziemniaki i zalej je wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gotuj całość przez 25-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  7. Pod koniec gotowania zrób zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do gotującego się dania.
  8. Podawaj z dużą ilością posiekanego koperku.


Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟