Wrzucam wszystkie składniki i mam obiad na trzy dni. Bez zmywania i stania przy garach
24.04.2024 11:32
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Szukasz pomysłu na obiad, który wystarczy ci na kilka dni? Wypróbuj przepis na chłopski garnek z młodą kapustą, a rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Porcja jest tak duża, że nie sposób zjeść jej w przeciągu trzech dni.
Masz w domu "wiecznie głodnych" mężczyzn? A może nie masz czasu na gotowanie obiadów? Mamy coś dla ciebie. Chłopski garnek z młodą kapustą to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad pełen sezonowych produktów. Jedna porcja jest tak sycąca, że nie sposób zjeść całego garnka w przeciągu jednego dnia. Zapomnij o długim staniu w kuchni i przygotuj obiad, który wystarczy na co najmniej trzy dni!
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzucam do garnka i duszę przez chwilę. Mam obiad na trzy dni
Z pewnością nie raz słyszałeś o chłopskim garnku lub cygańskim kociołku. To proste, tanie i sycące potrawy jednogarnkowe, które nie wymagają wiele pracy. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do garnka z grubym dnem, a reszta praktycznie robi się sama.
Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz przygotować obiad, który wystarczy na najbliższe trzy dni? Chłopski garnek z młodą kapustą to coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy pokroić ziemniaki, młodą kapustę i kiełbasę, aby po kilkunastu minutach cieszyć się pysznym posiłkiem. Całość wieńczy się solidną dawką koperku, który nadaje świeżego, wiosennego posmaku.
Chłopski garnek z młodą kapustą — przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 400 g kiełbasy (np. śląskiej),
- główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- pól łyżeczki papryki słodkiej,
- pól łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka soli,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- łyżeczka curry,
- pęczek koperku,
- 3 szklanki wody,
- opcjonalnie: młoda marchewka.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj.
- Wyciągnij garnek z grubym dnem. Wlej do niego niewielką ilość oleju i usmaż w nim kiełbasę z cebulą. Kiedy stanie się rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i przyprawy.
- Po kilku minutach wrzuć do garnka ziemniaki i zalej je wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj całość przez 25-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Pod koniec gotowania zrób zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do gotującego się dania.
- Podawaj z dużą ilością posiekanego koperku.