Wrzucam wszystkie składniki i mam obiad na trzy dni. Bez zmywania i stania przy garach
Szukasz pomysłu na obiad, który wystarczy ci na kilka dni? Wypróbuj przepis na chłopski garnek z młodą kapustą, a rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Porcja jest tak duża, że nie sposób zjeść jej w przeciągu trzech dni.
24.04.2024 11:32
Masz w domu "wiecznie głodnych" mężczyzn? A może nie masz czasu na gotowanie obiadów? Mamy coś dla ciebie. Chłopski garnek z młodą kapustą to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad pełen sezonowych produktów. Jedna porcja jest tak sycąca, że nie sposób zjeść całego garnka w przeciągu jednego dnia. Zapomnij o długim staniu w kuchni i przygotuj obiad, który wystarczy na co najmniej trzy dni!
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wrzucam do garnka i duszę przez chwilę. Mam obiad na trzy dni
Z pewnością nie raz słyszałeś o chłopskim garnku lub cygańskim kociołku. To proste, tanie i sycące potrawy jednogarnkowe, które nie wymagają wiele pracy. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do garnka z grubym dnem, a reszta praktycznie robi się sama.
Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz przygotować obiad, który wystarczy na najbliższe trzy dni? Chłopski garnek z młodą kapustą to coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy pokroić ziemniaki, młodą kapustę i kiełbasę, aby po kilkunastu minutach cieszyć się pysznym posiłkiem. Całość wieńczy się solidną dawką koperku, który nadaje świeżego, wiosennego posmaku.
Chłopski garnek z młodą kapustą — przepis
Składniki:
- 600 g ziemniaków,
- 400 g kiełbasy (np. śląskiej),
- główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
- pól łyżeczki papryki słodkiej,
- pól łyżeczki pieprzu,
- łyżeczka soli,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- łyżeczka curry,
- pęczek koperku,
- 3 szklanki wody,
- opcjonalnie: młoda marchewka.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą.
- Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
- Kapustę umyj, osusz i poszatkuj.
- Wyciągnij garnek z grubym dnem. Wlej do niego niewielką ilość oleju i usmaż w nim kiełbasę z cebulą. Kiedy stanie się rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i przyprawy.
- Po kilku minutach wrzuć do garnka ziemniaki i zalej je wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Gotuj całość przez 25-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
- Pod koniec gotowania zrób zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do gotującego się dania.
- Podawaj z dużą ilością posiekanego koperku.