Wrzucam wszystkie składniki i mam obiad na trzy dni. Bez zmywania i stania przy garach

Szukasz pomysłu na obiad, który wystarczy ci na kilka dni? Wypróbuj przepis na chłopski garnek z młodą kapustą, a rodzina będzie zajadać się ze smakiem. Porcja jest tak duża, że nie sposób zjeść jej w przeciągu trzech dni.

Chłopski garnek z młodą kapustą.Chłopski garnek z młodą kapustą.
Źródło zdjęć: © Getty Images | mcmorabad

Masz w domu "wiecznie głodnych" mężczyzn? A może nie masz czasu na gotowanie obiadów? Mamy coś dla ciebie. Chłopski garnek z młodą kapustą to pomysł na szybki, prosty i pyszny obiad pełen sezonowych produktów. Jedna porcja jest tak sycąca, że nie sposób zjeść całego garnka w przeciągu jednego dnia. Zapomnij o długim staniu w kuchni i przygotuj obiad, który wystarczy na co najmniej trzy dni!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Beza Pavlova z mandarynkami. Pozwól sobie na odrobinę luksusu

Wrzucam do garnka i duszę przez chwilę. Mam obiad na trzy dni

Z pewnością nie raz słyszałeś o chłopskim garnku lub cygańskim kociołku. To proste, tanie i sycące potrawy jednogarnkowe, które nie wymagają wiele pracy. Wystarczy pokroić kilka składników i wrzucić je do garnka z grubym dnem, a reszta praktycznie robi się sama.

Nie masz czasu na gotowanie? Chcesz przygotować obiad, który wystarczy na najbliższe trzy dni? Chłopski garnek z młodą kapustą to coś w sam raz dla ciebie. Wystarczy pokroić ziemniaki, młodą kapustę i kiełbasę, aby po kilkunastu minutach cieszyć się pysznym posiłkiem. Całość wieńczy się solidną dawką koperku, który nadaje świeżego, wiosennego posmaku.

Chłopski garnek z młodą kapustą — przepis

Składniki:

  • 600 g ziemniaków,
  • 400 g kiełbasy (np. śląskiej),
  • główka młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • pól łyżeczki papryki słodkiej,
  • pól łyżeczki pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • łyżeczka curry,
  • pęczek koperku,
  • 3 szklanki wody,
  • opcjonalnie: młoda marchewka.

Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. To samo zrób z kiełbasą.
  2. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w dużą kostkę.
  3. Kapustę umyj, osusz i poszatkuj.
  4. Wyciągnij garnek z grubym dnem. Wlej do niego niewielką ilość oleju i usmaż w nim kiełbasę z cebulą. Kiedy stanie się rumiana, dodaj poszatkowaną kapustę i przyprawy.
  5. Po kilku minutach wrzuć do garnka ziemniaki i zalej je wodą. Dodaj koncentrat pomidorowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  6. Gotuj całość przez 25-30 minut, aż ziemniaki staną się miękkie.
  7. Pod koniec gotowania zrób zasmażkę z mąki i masła. Dodaj ją do gotującego się dania.
  8. Podawaj z dużą ilością posiekanego koperku.


Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości