PrzepisZupyGrzybowa według przepisu siostry Anastazji. Zrobiłam na Wigilię i rodzina w mig zjadła cały garnek

Grzybowa według przepisu siostry Anastazji. Zrobiłam na Wigilię i rodzina w mig zjadła cały garnek

Aromatyczna zupa grzybowa to jedno z dań, które gości w wielu domach. Siostra Anastazja ma sprawdzony przepis, dzięki któremu wyjdzie za każdym razem. Dodatek kaszy gryczanej sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca i smaczna.

Zupa grzybowa siostry Anastazji - Pyszności
Zupa grzybowa siostry Anastazji - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Bartosz Luczak

18.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:48

Najpopularniejsza kucharka w habicie i zakonnica w kuchni - siostra Anastazja od lat zachwyca swoimi przepisami. Jej książki zyskały status bestsellerów, sprzedając się w 4 milionach egzemplarzy. Do jej przepisów chętnie wracam w okresie świąt, kiedy to tradycyjne dania królują na rodzinnym świętowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa grzybowa

Wśród przepisów siostry Anastazji nie brakuje tych świątecznych. Jednym z przysmaków, które gościły w jej domu, rodzinnym była zupa grzybowa. Zakonnica stawia na nietypowy dodatek - kaszę gryczaną. Uprażona na suchej patelni kasza nabiera intensywniejszego smaku i zapachu, a po ugotowaniu jest sypka. To świetne urozmaicenie klasycznego dania, którym zaskoczysz swoich bliskich. Moja rodzina była zachwycona i szybko wyczyściła talerze do ostatniej kropelki.

Zupa grzybowa - Pyszności
Zupa grzybowa - Pyszności© Canva | Lara Hata

Składniki:

  • 2-3 l wody lub bulionu (może być też rosół),
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 20 - 30 g suszonych grzybów,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/2 pora, 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany, 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej, 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej (najlepiej przez noc) namaczam grzyby w zimnej wodzie. Rano gotuję je w tej samej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzam grzyby i kroję je w paseczki.
  2. Marchew, pietruszkę, por i seler obieram i kroję na półplasterki. Warzywa gotuję w wodzie lub rosołku przez około 20 minut.
  3. Kaszę gryczaną prażę na suchej patelni. Jeśli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy dodaję łyżkę masła.
  4. Do wywaru warzywnego lub rosołu dodaję pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  5. Na koniec dodaję śmietanę roztrzepaną z mąką. Zupę wymieszam i ponownie doprawiam do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie