Grzybowa według przepisu siostry Anastazji. Zrobiłam na Wigilię i rodzina w mig zjadła cały garnek

Aromatyczna zupa grzybowa to jedno z dań, które gości w wielu domach. Siostra Anastazja ma sprawdzony przepis, dzięki któremu wyjdzie za każdym razem. Dodatek kaszy gryczanej sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca i smaczna.

Zupa grzybowa siostry Anastazji - PysznościZupa grzybowa siostry Anastazji - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Bartosz Luczak
Ewa Malinowska

Najpopularniejsza kucharka w habicie i zakonnica w kuchni - siostra Anastazja od lat zachwyca swoimi przepisami. Jej książki zyskały status bestsellerów, sprzedając się w 4 milionach egzemplarzy. Do jej przepisów chętnie wracam w okresie świąt, kiedy to tradycyjne dania królują na rodzinnym świętowaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szukasz pomysłu na ciekawą sałatkę? Wykorzystaj tę na bazie buraków i śledzi

Zupa grzybowa

Wśród przepisów siostry Anastazji nie brakuje tych świątecznych. Jednym z przysmaków, które gościły w jej domu, rodzinnym była zupa grzybowa. Zakonnica stawia na nietypowy dodatek - kaszę gryczaną. Uprażona na suchej patelni kasza nabiera intensywniejszego smaku i zapachu, a po ugotowaniu jest sypka. To świetne urozmaicenie klasycznego dania, którym zaskoczysz swoich bliskich. Moja rodzina była zachwycona i szybko wyczyściła talerze do ostatniej kropelki.

Zupa grzybowa - Pyszności
Zupa grzybowa - Pyszności © Canva | Lara Hata

Składniki:

  • 2-3 l wody lub bulionu (może być też rosół),
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
  • 20 - 30 g suszonych grzybów,
  • 1/4 korzenia selera,
  • 1 marchewka, 
  • 1 pietruszka, 
  • 1/2 pora, 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietany, 
  • 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej, 
  • 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej (najlepiej przez noc) namaczam grzyby w zimnej wodzie. Rano gotuję je w tej samej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzam grzyby i kroję je w paseczki.
  2. Marchew, pietruszkę, por i seler obieram i kroję na półplasterki. Warzywa gotuję w wodzie lub rosołku przez około 20 minut.
  3. Kaszę gryczaną prażę na suchej patelni. Jeśli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy dodaję łyżkę masła.
  4. Do wywaru warzywnego lub rosołu dodaję pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
  5. Na koniec dodaję śmietanę roztrzepaną z mąką. Zupę wymieszam i ponownie doprawiam do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki.
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇