Grzybowa według przepisu siostry Anastazji. Zrobiłam na Wigilię i rodzina w mig zjadła cały garnek
Aromatyczna zupa grzybowa to jedno z dań, które gości w wielu domach. Siostra Anastazja ma sprawdzony przepis, dzięki któremu wyjdzie za każdym razem. Dodatek kaszy gryczanej sprawi, że będzie jeszcze bardziej sycąca i smaczna.
18.12.2023 | aktual.: 20.03.2024 13:48
Najpopularniejsza kucharka w habicie i zakonnica w kuchni - siostra Anastazja od lat zachwyca swoimi przepisami. Jej książki zyskały status bestsellerów, sprzedając się w 4 milionach egzemplarzy. Do jej przepisów chętnie wracam w okresie świąt, kiedy to tradycyjne dania królują na rodzinnym świętowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa grzybowa
Wśród przepisów siostry Anastazji nie brakuje tych świątecznych. Jednym z przysmaków, które gościły w jej domu, rodzinnym była zupa grzybowa. Zakonnica stawia na nietypowy dodatek - kaszę gryczaną. Uprażona na suchej patelni kasza nabiera intensywniejszego smaku i zapachu, a po ugotowaniu jest sypka. To świetne urozmaicenie klasycznego dania, którym zaskoczysz swoich bliskich. Moja rodzina była zachwycona i szybko wyczyściła talerze do ostatniej kropelki.
Składniki:
- 2-3 l wody lub bulionu (może być też rosół),
- 1/2 szklanki kaszy gryczanej,
- 20 - 30 g suszonych grzybów,
- 1/4 korzenia selera,
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- 1/2 pora,
- 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki,
- 1/2 szklanki słodkiej śmietany,
- 1/2 płaskiej łyżki mąki pszennej,
- 1-2 łyżki tłuszczu (ewentualnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej (najlepiej przez noc) namaczam grzyby w zimnej wodzie. Rano gotuję je w tej samej wodzie przez około 30 minut. Po ugotowaniu odcedzam grzyby i kroję je w paseczki.
- Marchew, pietruszkę, por i seler obieram i kroję na półplasterki. Warzywa gotuję w wodzie lub rosołku przez około 20 minut.
- Kaszę gryczaną prażę na suchej patelni. Jeśli zupa jest gotowana na wodzie, do uprażonej kaszy dodaję łyżkę masła.
- Do wywaru warzywnego lub rosołu dodaję pokrojone jarzyny, grzyby wraz z wywarem grzybowym i kaszę. Doprawiam do smaku solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim.
- Na koniec dodaję śmietanę roztrzepaną z mąką. Zupę wymieszam i ponownie doprawiam do smaku. Podaję posypaną natką pietruszki.