Siostra Anastazja dodaje jeden składnik do wigilijnych uszek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie miękkie

Siostra Anastazja to skarbnica tradycyjnych przepisów, z których wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący. Wśród jej receptur nie mogło zabraknąć pysznych uszek. Po ten przepis warto sięgnąć w czasie świątecznych przygotowań.

Uszka siostry Anastazji - PysznościUszka siostry Anastazji - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Polska kuchnia pierogami stoi. Chociaż w ciągu roku najchętniej sięgamy po ruskie, z mięsem czy owocami, to w wigilię króluje nieco inna ich forma - pysznych uszek. Są nieodzownym dodatkiem do barszczu i wiele osób czeka z utęsknieniem, aż pojawią się na talerzu. Swój sposób na idealne uszka ma siostra Anastazja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Uszka siostry Anastazji

Sekretem idealnych uszek jest odpowiednio przygotowane ciasto. To właśnie dzięki niemu możemy delektować się pysznym farszem ze środka. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, aby nie rozpadało się podczas zawijania oraz gotowania.

biedronka barszcz z uszkami
biedronka barszcz z uszkami © Adobe Stock

W przepisie siostry Anastazji nie znajdziesz dziwnych produktów - autorka bestsellerów stawia na prostotę. Poza mąką i wodą dodaje jeszcze olej, który zapewnia elastyczność i jajko. W farszu stawia też na popularne, tanie i łatwo dostępne pieczarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na grzyby leśne.

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
  4. Dodaj pieczarki i smaż do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody.
  5. Dopraw farsz solą i pieprzem.
  6. Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko i oliwę.
  7. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  8. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  9. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
  10. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm i wykrawaj krążki o średnicy około 3-4 cm.
  11. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi, tworząc półksiężyc.
  12. Następnie mocno ściśnij końcówki uszka, tworząc charakterystyczny kształt.
  13. Wrzuć uszka do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Wars z nowym menu. Dania i ceny jak z restauracji
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Na długi weekend piekę karkówkę w kapuście kiszonej. Idealna na zjazd rodzinny
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Zagniatam zamiast makaronu. Nawet rosołem można się najeść
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Tę sałatkę zrobisz w 10 minut. Jest idealna na kolację
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Dodaję zamiast makreli. Pasta znika, zanim ukroję pieczywo
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Nie dodaję ani grama śmietany. Mam zdrowszy sposób na zabielanie
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Bez mąki i drożdży, a na patelni rosną jak szalone. Konkurencja dla racuchów
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
Zamiast jabłek do środka wkładam wytrawny farsz. Wychodzi pyszny strudel
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
To najlepsza wątróbka. Jest mięciutka, delikatna, pełna smaku i bez grama goryczy
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
Nie smażę frytek i placków. Rodzina oszalała na punkcie chrupiących kuleczek
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
W PRL-u zachwycała na stole podczas każdej imprezy. Dziś powraca w nowoczesnej wersji
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby
Jemy go bardzo rzadko, a ma więcej żelaza niż mięso. Jest doskonały dla stłuszczonej wątroby