Siostra Anastazja dodaje jeden składnik do wigilijnych uszek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie miękkie
Siostra Anastazja to skarbnica tradycyjnych przepisów, z których wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący. Wśród jej receptur nie mogło zabraknąć pysznych uszek. Po ten przepis warto sięgnąć w czasie świątecznych przygotowań.
Polska kuchnia pierogami stoi. Chociaż w ciągu roku najchętniej sięgamy po ruskie, z mięsem czy owocami, to w wigilię króluje nieco inna ich forma - pysznych uszek. Są nieodzownym dodatkiem do barszczu i wiele osób czeka z utęsknieniem, aż pojawią się na talerzu. Swój sposób na idealne uszka ma siostra Anastazja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł
Uszka siostry Anastazji
Sekretem idealnych uszek jest odpowiednio przygotowane ciasto. To właśnie dzięki niemu możemy delektować się pysznym farszem ze środka. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, aby nie rozpadało się podczas zawijania oraz gotowania.
W przepisie siostry Anastazji nie znajdziesz dziwnych produktów - autorka bestsellerów stawia na prostotę. Poza mąką i wodą dodaje jeszcze olej, który zapewnia elastyczność i jajko. W farszu stawia też na popularne, tanie i łatwo dostępne pieczarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na grzyby leśne.
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
- Dodaj pieczarki i smaż do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody.
- Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko i oliwę.
- Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm i wykrawaj krążki o średnicy około 3-4 cm.
- Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi, tworząc półksiężyc.
- Następnie mocno ściśnij końcówki uszka, tworząc charakterystyczny kształt.
- Wrzuć uszka do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.