Siostra Anastazja dodaje jeden składnik do wigilijnych uszek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie miękkie
Siostra Anastazja to skarbnica tradycyjnych przepisów, z których wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący. Wśród jej receptur nie mogło zabraknąć pysznych uszek. Po ten przepis warto sięgnąć w czasie świątecznych przygotowań.
13.12.2023 09:27
Polska kuchnia pierogami stoi. Chociaż w ciągu roku najchętniej sięgamy po ruskie, z mięsem czy owocami, to w wigilię króluje nieco inna ich forma - pysznych uszek. Są nieodzownym dodatkiem do barszczu i wiele osób czeka z utęsknieniem, aż pojawią się na talerzu. Swój sposób na idealne uszka ma siostra Anastazja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Uszka siostry Anastazji
Sekretem idealnych uszek jest odpowiednio przygotowane ciasto. To właśnie dzięki niemu możemy delektować się pysznym farszem ze środka. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, aby nie rozpadało się podczas zawijania oraz gotowania.
W przepisie siostry Anastazji nie znajdziesz dziwnych produktów - autorka bestsellerów stawia na prostotę. Poza mąką i wodą dodaje jeszcze olej, który zapewnia elastyczność i jajko. W farszu stawia też na popularne, tanie i łatwo dostępne pieczarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na grzyby leśne.
Zobacz także
Składniki:
- 400 g pieczarek,
- 1 cebula,
- olej do smażenia,
- sól i pieprz do smaku,
- 500 g mąki pszennej,
- 250 ml wody,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy lub oleju.
Sposób przygotowania:
- Umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
- Cebulę obierz i posiekaj drobno.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
- Dodaj pieczarki i smaż do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody.
- Dopraw farsz solą i pieprzem.
- Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko i oliwę.
- Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm i wykrawaj krążki o średnicy około 3-4 cm.
- Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi, tworząc półksiężyc.
- Następnie mocno ściśnij końcówki uszka, tworząc charakterystyczny kształt.
- Wrzuć uszka do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.