Siostra Anastazja dodaje jeden składnik do wigilijnych uszek. Dzięki temu ciasto wychodzi niesamowicie miękkie

Siostra Anastazja to skarbnica tradycyjnych przepisów, z których wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący. Wśród jej receptur nie mogło zabraknąć pysznych uszek. Po ten przepis warto sięgnąć w czasie świątecznych przygotowań.

Uszka siostry Anastazji - PysznościUszka siostry Anastazji - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook
Ewa Malinowska

Polska kuchnia pierogami stoi. Chociaż w ciągu roku najchętniej sięgamy po ruskie, z mięsem czy owocami, to w wigilię króluje nieco inna ich forma - pysznych uszek. Są nieodzownym dodatkiem do barszczu i wiele osób czeka z utęsknieniem, aż pojawią się na talerzu. Swój sposób na idealne uszka ma siostra Anastazja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Uszka siostry Anastazji

Sekretem idealnych uszek jest odpowiednio przygotowane ciasto. To właśnie dzięki niemu możemy delektować się pysznym farszem ze środka. Powinno być miękkie, delikatne i elastyczne, aby nie rozpadało się podczas zawijania oraz gotowania.

biedronka barszcz z uszkami
biedronka barszcz z uszkami © Adobe Stock

W przepisie siostry Anastazji nie znajdziesz dziwnych produktów - autorka bestsellerów stawia na prostotę. Poza mąką i wodą dodaje jeszcze olej, który zapewnia elastyczność i jajko. W farszu stawia też na popularne, tanie i łatwo dostępne pieczarki, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zamienić je na grzyby leśne.

Składniki:

  • 400 g pieczarek,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 ml wody,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki oliwy lub oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj pieczarki i pokrój je w drobną kostkę.
  2. Cebulę obierz i posiekaj drobno.
  3. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę.
  4. Dodaj pieczarki i smaż do czasu, aż odparuje z nich nadmiar wody.
  5. Dopraw farsz solą i pieprzem.
  6. Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajko i oliwę.
  7. Zacznij wyrabiać ciasto, dolewając stopniowo ciepłą wodę.
  8. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  9. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na 30 minut.
  10. Po tym czasie podziel ciasto na dwie części. Każdą z części rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm i wykrawaj krążki o średnicy około 3-4 cm.
  11. Na środek każdego krążka nałóż łyżeczkę farszu i zlep brzegi, tworząc półksiężyc.
  12. Następnie mocno ściśnij końcówki uszka, tworząc charakterystyczny kształt.
  13. Wrzuć uszka do osolonego wrzątku i gotuj przez 3 minuty od momentu wypłynięcia.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej