Zamiast nudnej jarzynowej, zrób na święta sałatkę siostry Anastazji. Wszyscy będą jeść ze smakiem
Sałatka koperkowa siostry Anastazji będzie pysznym urozmaiceniem na świątecznym stole. Przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje tak dobrze, że nikt nie zatęskni za tradycyjną jarzynową.
12.12.2023 14:05
Chociaż sałatkę jarzynową bez wątpienia można nazwać królową wśród świątecznych przystawek, to warto wprowadzić na stół coś nieco innego i oderwać się od tradycji i rutyny. Świetną okazją są Święta Bożego Narodzenia, na których warto zaskoczyć bliskich nietypową sałatką koperkową. Świetnie sprawdzi się w pierwszego dnia świąt.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka koperkowa siostry Anastazji
Siostra Anastazja to niemal celebrytka w habicie - jej książki z przepisami znają miliony Polaków. Ma ich na koncie już 17 książek, które sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy. Wśród przepisów króluje kuchnia polska, nie brakuje również pysznych ciast.
Kurczak wraz z ananasem, groszkiem i kukurydzą to połączenie idealne. Słodki smak przełamuje dodatek cebuli oraz kiszonych ogórków. To świetny przepis nie tylko na święta, ale również na imprezy, w tym przyjęcia sylwestrowe. Jest sycącą, pełna smaku i przy tym nieoklepana.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka,
- puszka kukurydzy,
- puszka groszku konserwowego,
- puszka ananasa,
- 4 ogórki kiszone,
- 2 pęczki koperku,
- 1 duża czerwona cebula,
- mały słoiczek majonezu,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Filety z piersi kurczaka opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku lub przypraw solą i pieprzem i upiecz w piekarniku - powinno to zająć ok. 20 minut.
- Po wystudzeniu pokrój mięso w niedużą kostkę.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej dość cienkie. Czerwona cebula sprawdzi się tutaj lepiej niż biała ze względu na łagodniejszy smak.
- Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
- Ananasa osącz z zalewy i pokrój w kostkę.
- Koper umyj, osusz i posiekaj.
- Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
- Na koniec delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.