PrzepisBoże NarodzenieZamiast nudnej jarzynowej, zrób na święta sałatkę siostry Anastazji. Wszyscy będą jeść ze smakiem

Zamiast nudnej jarzynowej, zrób na święta sałatkę siostry Anastazji. Wszyscy będą jeść ze smakiem

Sałatka - Pyszności
Sałatka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Pretti
12.12.2023 14:05

Sałatka koperkowa siostry Anastazji będzie pysznym urozmaiceniem na świątecznym stole. Przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje tak dobrze, że nikt nie zatęskni za tradycyjną jarzynową.

Chociaż sałatkę jarzynową bez wątpienia można nazwać królową wśród świątecznych przystawek, to warto wprowadzić na stół coś nieco innego i oderwać się od tradycji i rutyny. Świetną okazją są Święta Bożego Narodzenia, na których warto zaskoczyć bliskich nietypową sałatką koperkową. Świetnie sprawdzi się w pierwszego dnia świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka koperkowa siostry Anastazji

Siostra Anastazja to niemal celebrytka w habicie - jej książki z przepisami znają miliony Polaków. Ma ich na koncie już 17 książek, które sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy. Wśród przepisów króluje kuchnia polska, nie brakuje również pysznych ciast.

Siostra Anastazja
Siostra Anastazja© Facebook

Kurczak wraz z ananasem, groszkiem i kukurydzą to połączenie idealne. Słodki smak przełamuje dodatek cebuli oraz kiszonych ogórków. To świetny przepis nie tylko na święta, ale również na imprezy, w tym przyjęcia sylwestrowe. Jest sycącą, pełna smaku i przy tym nieoklepana.

Sałatka z kurczakiem i ananasem
Sałatka z kurczakiem i ananasem© Vanva | YelenaYemchuk

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka ananasa,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • mały słoiczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku lub przypraw solą i pieprzem i upiecz w piekarniku - powinno to zająć ok. 20 minut.
  2. Po wystudzeniu pokrój mięso w niedużą kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej dość cienkie. Czerwona cebula sprawdzi się tutaj lepiej niż biała ze względu na łagodniejszy smak.
  4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  5. Ananasa osącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  6. Koper umyj, osusz i posiekaj.
  7. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  8. Na koniec delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także