PrzepisBoże NarodzenieZamiast nudnej jarzynowej, zrób na święta sałatkę siostry Anastazji. Wszyscy będą jeść ze smakiem

Zamiast nudnej jarzynowej, zrób na święta sałatkę siostry Anastazji. Wszyscy będą jeść ze smakiem

Sałatka koperkowa siostry Anastazji będzie pysznym urozmaiceniem na świątecznym stole. Przygotowanie jest bardzo proste, a smakuje tak dobrze, że nikt nie zatęskni za tradycyjną jarzynową.

Sałatka - Pyszności
Sałatka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Pretti

12.12.2023 14:05

Chociaż sałatkę jarzynową bez wątpienia można nazwać królową wśród świątecznych przystawek, to warto wprowadzić na stół coś nieco innego i oderwać się od tradycji i rutyny. Świetną okazją są Święta Bożego Narodzenia, na których warto zaskoczyć bliskich nietypową sałatką koperkową. Świetnie sprawdzi się w pierwszego dnia świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka koperkowa siostry Anastazji

Siostra Anastazja to niemal celebrytka w habicie - jej książki z przepisami znają miliony Polaków. Ma ich na koncie już 17 książek, które sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy. Wśród przepisów króluje kuchnia polska, nie brakuje również pysznych ciast.

Siostra Anastazja
Siostra Anastazja© Facebook

Kurczak wraz z ananasem, groszkiem i kukurydzą to połączenie idealne. Słodki smak przełamuje dodatek cebuli oraz kiszonych ogórków. To świetny przepis nie tylko na święta, ale również na imprezy, w tym przyjęcia sylwestrowe. Jest sycącą, pełna smaku i przy tym nieoklepana.

Sałatka z kurczakiem i ananasem
Sałatka z kurczakiem i ananasem© Vanva | YelenaYemchuk

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka,
  • puszka kukurydzy,
  • puszka groszku konserwowego,
  • puszka ananasa,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 2 pęczki koperku,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • mały słoiczek majonezu,
  • sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Filety z piersi kurczaka opłucz i ugotuj w osolonym wrzątku lub przypraw solą i pieprzem i upiecz w piekarniku - powinno to zająć ok. 20 minut.
  2. Po wystudzeniu pokrój mięso w niedużą kostkę.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka, najlepiej dość cienkie. Czerwona cebula sprawdzi się tutaj lepiej niż biała ze względu na łagodniejszy smak.
  4. Ogórki kiszone pokrój w kostkę.
  5. Ananasa osącz z zalewy i pokrój w kostkę.
  6. Koper umyj, osusz i posiekaj.
  7. Kukurydzę i groszek odsącz z zalewy i dodaj do miski z pozostałymi składnikami.
  8. Na koniec delikatnie wymieszaj wszystkie składniki z majonezem i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepissałatkapopularne potrawy
Wybrane dla Ciebie