PoradyZrób ciasto na pierogi jak Magda Gessler. Wyjdzie niewiarygodnie miękkie i elastyczne

Zrób ciasto na pierogi jak Magda Gessler. Wyjdzie niewiarygodnie miękkie i elastyczne

ZObacz, jak Magda Gessler szykuje ciasto na pierogi i uszka
ZObacz, jak Magda Gessler szykuje ciasto na pierogi i uszka
Źródło zdjęć: © YouTube: Magda Gessler
12.12.2023 14:17

Ciasto na pierogi Magdy Gessler jest wybitnie miękkie i delikatne, a dzięki zastosowaniu prostego patentu, nabiera elastyczności i "nie ucieka" spod wałka. Tak przygotowane będzie bazą do stworzenia fantastycznych pierogów i uszek.

Pierogami zajadamy się nie tylko od święta. Uwielbiamy przeróżne i coraz bardziej wymyślne połączenia smakowe, choć w Wigilię zazwyczaj stawiamy na tradycyjne rozwiązania. Jednak czy z mięsem, czy bez, na słodko czy na słono - w pierogach istotną kwestię odgrywa jakość przygotowanego ciasta. Co zrobić, żeby nie było twarde i gumowate, a miękkie i elastyczne? Zobacz złote rady Magdy Gessler dotyczące cista na pierogi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jaka mąka do pierogów? Czy woda powinna być gorącą? Czy dodać jajka? Rady Magdy Gessler

Magda Gessler podkreśla, że miękkie, elastyczne i delikatne ciasto można uzyskać, mieszając trzy składniki: mąkę, wodę i sól. Według ekspertki jajka są zbędnym dodatkiem, gdyż utwardzają ciasto i utrudniają sposób jego wyrabiania. Również tłuszcz - olej, oliwa czy masło - nie powinny znaleźć się w cieście na pierogi. Jak wskazuje Gessler, tłuszcz przewodzi smak, ale jego miejsce jest w farszu, nie w cieście.

Do ciasta na pierogi najlepiej nadaje się mąka pszenna typ 450, 500 lub 650. Natomiast woda powinna być przegotowana, o temperaturze pokojowej. Magda Gessler tłumaczy, że ciasto na pierogi powinno być lekkie, przyjemne w dotyku. Najlepiej jest wyrabiać je szybkimi, zdecydowanymi ruchami przez ok. 20 minut. Warto pamiętać, że idealnie wyrobione, przestanie kleić się do rąk. Jeśli jest zbyt suche, należy dolać wody, a zbyt lepkie - mąki.

Ostatnim etapem przygotowania ciasta na pierogi według przepisu Magdy Gessler jest odstawienie go tzw. leżakowania. Już wyrobione ciasto należy uformować w kulę i przykryć wcześniej podgrzaną szklaną lub ceramiczną misą. Leżakowanie powinno trwać dotąd, aż miska wystygnie. Ten trik sprawi, że ciasto nie będzie sprężyste, czyli nie będzie wracać podczas wałkowania.

Ciasto na pierogi powinno być miękkie i leastyczne
Ciasto na pierogi powinno być miękkie i leastyczne © Canva | Karolina Grabowska

Najprostsze ciasto na pierogi. Przepis Magdy Gessler

Składniki na 50 pierogów:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 200 ml przegotowanej ciepłej wody,
  • sól.

Przygotowanie:

  1. Na samym początku pogrzej dużą szklaną lub porcelanową misę. Później posłuży do przykrycia ciasta. Możesz włożyć ją na chwilę do piekarnika nastawionego na 40 st. C.
  2. Na blat/stolnicę przesiej mąkę.
  3. Usyp górkę z mąki i wydrąż niewielką dziurę w środku. Do kopczyka cienkim strumieniem wlewaj ciepłą wodę, zarabiając ciasto. Dolej tyle wody, ile wsiąknie w mąkę.
  4. Podczas wyrabiania ciasta dodaj 2-3 szczypty soli.
  5. Wyrobione ciasto przykryj podgrzaną miską.
  6. Kiedy miska ostygnie, ciasto jest gotowe.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także