Sposób gospodyń wiejskich na idealne ciasto na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne

Ciasto na pierogi musi być idealne. Mało komu jednak ta sztuka wychodzi - prawdziwymi mistrzyniami są bowiem wiejskie gospodynie. Od nich więc powinniśmy uczyć się sztuki lepienia pierogów, która jest bardzo bogata. Jak Polska długa i szeroka, tak wiele jest na to pomysłów. Z których warto skorzystać?

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma tak naprawdę jedynego i idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Każdy, kto się tym zajmował wie, że znalezienie tego, który będzie najbardziej pasował, jest bardzo trudne. Istotne jest to, by ciasto nie było gumowe i nie rozrywało się przy lepieniu. Nie potrzebujemy długiej listy składników, tak naprawdę wystarczą 3-4 produkty, które łatwo nabyć w każdym sklepie spożywczym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Klasyczne ciasto na pierogi, czyli mąka i woda

Najważniejsza jest temperatura wody, która powinna być gorąca, ale nie wrząca. Składniki należy też łączyć w odpowiednim momencie i dopiero wtedy oprószyć je solą. Ciasto można rozwałkować dopiero po kilkunastu minutach. Musimy też pamiętać o tym, by ciasto na pierogi ugniatać bardzo długo - to jest największy klucz do sukcesu. Wtedy nie będzie się ani rozrywać, ani kruszyć. Tej receptury używa najwięcej doświadczonych gospodyń. Do wykonania takiego ciasta potrzebujemy:

  • 3 szklanek mąki (najlepiej typ 450-500),
  • szklanki wody,
  • szczypty soli.
Pierogi
Pierogi © Pixabay

Ciasto z dodatkiem jajka

Wiele osób jest zdania, że klasyczne ciasto na pierogi wydaje się być bardzo suche i niesmaczne. Dlatego też zawsze dorzucają dodatkowe składniki, na przykład jajka. W tym przypadku nie dolewamy gorącej wody, wystarczy tylko, że będzie ciepła (w gorącej jajka się zetną i całe ciasto nada się jedynie do wyrzucenia). Tak powstała masa będzie rozciągliwa i bardziej żółta od klasycznej. Do zrobienia takiego ciasta potrzebujemy

  • 650 g mąki,
  • jajko,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 300 ml ciepłej wody.

Zamiast jajek możemy użyć masła lub oleju. Do mąki i gorącej wody dodajemy ten tłusty składnik. Dzięki niemu ciasto na pierogi się klei. Tak więc do wykonania takiego ciasta potrzeba:

  • 500 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżek oleju,
  • szklanki gorącej wody.
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej