Sposób gospodyń wiejskich na idealne ciasto na pierogi. Wychodzi miękkie i elastyczne

Ciasto na pierogi musi być idealne. Mało komu jednak ta sztuka wychodzi - prawdziwymi mistrzyniami są bowiem wiejskie gospodynie. Od nich więc powinniśmy uczyć się sztuki lepienia pierogów, która jest bardzo bogata. Jak Polska długa i szeroka, tak wiele jest na to pomysłów. Z których warto skorzystać?

Ciasto na pierogiCiasto na pierogi
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Nie ma tak naprawdę jedynego i idealnego przepisu na ciasto na pierogi. Każdy, kto się tym zajmował wie, że znalezienie tego, który będzie najbardziej pasował, jest bardzo trudne. Istotne jest to, by ciasto nie było gumowe i nie rozrywało się przy lepieniu. Nie potrzebujemy długiej listy składników, tak naprawdę wystarczą 3-4 produkty, które łatwo nabyć w każdym sklepie spożywczym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zrób ciasteczka w kształcie płatków śniegu. Wyglądają tak uroczo

Klasyczne ciasto na pierogi, czyli mąka i woda

Najważniejsza jest temperatura wody, która powinna być gorąca, ale nie wrząca. Składniki należy też łączyć w odpowiednim momencie i dopiero wtedy oprószyć je solą. Ciasto można rozwałkować dopiero po kilkunastu minutach. Musimy też pamiętać o tym, by ciasto na pierogi ugniatać bardzo długo - to jest największy klucz do sukcesu. Wtedy nie będzie się ani rozrywać, ani kruszyć. Tej receptury używa najwięcej doświadczonych gospodyń. Do wykonania takiego ciasta potrzebujemy:

  • 3 szklanek mąki (najlepiej typ 450-500),
  • szklanki wody,
  • szczypty soli.
Pierogi
Pierogi © Pixabay

Ciasto z dodatkiem jajka

Wiele osób jest zdania, że klasyczne ciasto na pierogi wydaje się być bardzo suche i niesmaczne. Dlatego też zawsze dorzucają dodatkowe składniki, na przykład jajka. W tym przypadku nie dolewamy gorącej wody, wystarczy tylko, że będzie ciepła (w gorącej jajka się zetną i całe ciasto nada się jedynie do wyrzucenia). Tak powstała masa będzie rozciągliwa i bardziej żółta od klasycznej. Do zrobienia takiego ciasta potrzebujemy

  • 650 g mąki,
  • jajko,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 300 ml ciepłej wody.

Zamiast jajek możemy użyć masła lub oleju. Do mąki i gorącej wody dodajemy ten tłusty składnik. Dzięki niemu ciasto na pierogi się klei. Tak więc do wykonania takiego ciasta potrzeba:

  • 500 g mąki,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżek oleju,
  • szklanki gorącej wody.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯