Moja teściowa zalewa mak mlekiem i dorzuca bułkę. Ten przepis jest w rodzinie od pokoleń
Makówki, nazywane również makiełkami, to wigilijne danie, które największą popularnością cieszy się na Śląsku. Moja teściowa przygotowuje je każdego roku. Chociaż może wyglądać nietypowo, to jest po prostu przepyszne.
08.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 13:22
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Makiełki, czyli deser z maku, pieczywa i bakalii, to jeden z najpopularniejszych wigilijnych dań w Polsce. W zależności od regionu kraju mogą być przygotowywane na różne sposoby. Ślązacy serwują makiełki z sucharkami, bakaliami i miodem. W Wielkopolsce i okolicach Łodzi makiełki często podaje się z mleka z cukrem lub z mlekiem zagęszczonym, a Zagłębie wybiera makaron.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przygotowanie może być nieco czasochłonne, gdy samodzielnie przygotowujemy masę makową. Moja teściowa ułatwia sobie nieco to zadanie i sięga po gotową masę z puszki. Warto zwrócić wtedy uwagę na skład, aby był możliwie jak najprostszy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Makówki Śląskie tradycyjny wigilijny śląski deser
Makówki
Makiełki podaje się wymieszane, ale można serwować je również jak warstwową sałatkę. W przypadku makiełek z pieczywem polecam układać warstwami. Jednak jeśli wolisz połączenie maku z makaronem, to dobrze jest wymieszać całość. Moja teściowa makówki robi na chałce - jest tak pysznie, że każdy prosi o dokładkę.
Składniki:
- 800 g masy makowej (gotowej lub domowej),
- 1 szklanka mleka,
- 1 chałka lub 2 kazjerki,
- garść orzechów włoskich,
- garść rodzynek.
Sposób przygotowania:
- Do garnka wlewam mleko i dodaję masę makową. Mieszam, aż masa się rozpuści.
- Garnek stawiam na palniku i podgrzewam, cały czas mieszając.
- Gdy masa się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając.
- Dorzucam posiekane orzechy oraz rodzynki.
- Pieczywo kroję na kromki.
- Do miski wykładam pierwszą warstwę pieczywa i przykrywam połową masy makowej.
- Kontynuuję układanie warstw, na przemian pieczywa i masy makowej, aż do momentu, gdy składniki się skończą. Na samej górze powinna znaleźć się masa makowa.
- Wyrównuję powierzchnię i dekoruję makówki według uznania.
- Dociskam dłonią, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki na całą noc.
Zamiast pieczywa można użyć również ugotowany makaron, najlepiej kokardki lub łazanki. Wtedy dobrze jest wymieszać całość, a nie układać warstwami. Do masy makowej można dorzucić również inne bakalie, jak żurawinę, migdały czy kandyzowaną skórkę. Smacznego!