Moja teściowa zalewa mak mlekiem i dorzuca bułkę. Ten przepis jest w rodzinie od pokoleń

Makówki, nazywane również makiełkami, to wigilijne danie, które największą popularnością cieszy się na Śląsku. Moja teściowa przygotowuje je każdego roku. Chociaż może wyglądać nietypowo, to jest po prostu przepyszne.

Makówki - PysznościMakówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Słodki Smak Pasji
Ewa Malinowska

Makiełki, czyli deser z maku, pieczywa i bakalii, to jeden z najpopularniejszych wigilijnych dań w Polsce. W zależności od regionu kraju mogą być przygotowywane na różne sposoby. Ślązacy serwują makiełki z sucharkami, bakaliami i miodem. W Wielkopolsce i okolicach Łodzi makiełki często podaje się z mleka z cukrem lub z mlekiem zagęszczonym, a Zagłębie wybiera makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

Przygotowanie może być nieco czasochłonne, gdy samodzielnie przygotowujemy masę makową. Moja teściowa ułatwia sobie nieco to zadanie i sięga po gotową masę z puszki. Warto zwrócić wtedy uwagę na skład, aby był możliwie jak najprostszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makówki Śląskie tradycyjny wigilijny śląski deser

Makówki

Makiełki podaje się wymieszane, ale można serwować je również jak warstwową sałatkę. W przypadku makiełek z pieczywem polecam układać warstwami. Jednak jeśli wolisz połączenie maku z makaronem, to dobrze jest wymieszać całość. Moja teściowa makówki robi na chałce - jest tak pysznie, że każdy prosi o dokładkę.

Masa makowa - Pyszności
Masa makowa - Pyszności © Canva | Aneta_Gu

Składniki:

  • 800 g masy makowej (gotowej lub domowej),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 chałka lub 2 kazjerki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam mleko i dodaję masę makową. Mieszam, aż masa się rozpuści.
  2. Garnek stawiam na palniku i podgrzewam, cały czas mieszając.
  3. Gdy masa się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając.
  4. Dorzucam posiekane orzechy oraz rodzynki.
  5. Pieczywo kroję na kromki.
  6. Do miski wykładam pierwszą warstwę pieczywa i przykrywam połową masy makowej.
  7. Kontynuuję układanie warstw, na przemian pieczywa i masy makowej, aż do momentu, gdy składniki się skończą. Na samej górze powinna znaleźć się masa makowa.
  8. Wyrównuję powierzchnię i dekoruję makówki według uznania.
  9. Dociskam dłonią, aby wszystkie składniki się połączyły.
  10. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki na całą noc.


Zamiast pieczywa można użyć również ugotowany makaron, najlepiej kokardki lub łazanki. Wtedy dobrze jest wymieszać całość, a nie układać warstwami. Do masy makowej można dorzucić również inne bakalie, jak żurawinę, migdały czy kandyzowaną skórkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik