Moja teściowa zalewa mak mlekiem i dorzuca bułkę. Ten przepis jest w rodzinie od pokoleń

Makówki, nazywane również makiełkami, to wigilijne danie, które największą popularnością cieszy się na Śląsku. Moja teściowa przygotowuje je każdego roku. Chociaż może wyglądać nietypowo, to jest po prostu przepyszne.

Makówki - PysznościMakówki - Pyszności
Źródło zdjęć: © YouTube | Słodki Smak Pasji
Ewa Malinowska

Makiełki, czyli deser z maku, pieczywa i bakalii, to jeden z najpopularniejszych wigilijnych dań w Polsce. W zależności od regionu kraju mogą być przygotowywane na różne sposoby. Ślązacy serwują makiełki z sucharkami, bakaliami i miodem. W Wielkopolsce i okolicach Łodzi makiełki często podaje się z mleka z cukrem lub z mlekiem zagęszczonym, a Zagłębie wybiera makaron.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bułeczki na słodko z jabłkami. Smakują jeszcze lepiej, niż wyglądają

Przygotowanie może być nieco czasochłonne, gdy samodzielnie przygotowujemy masę makową. Moja teściowa ułatwia sobie nieco to zadanie i sięga po gotową masę z puszki. Warto zwrócić wtedy uwagę na skład, aby był możliwie jak najprostszy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Makówki Śląskie tradycyjny wigilijny śląski deser

Makówki

Makiełki podaje się wymieszane, ale można serwować je również jak warstwową sałatkę. W przypadku makiełek z pieczywem polecam układać warstwami. Jednak jeśli wolisz połączenie maku z makaronem, to dobrze jest wymieszać całość. Moja teściowa makówki robi na chałce - jest tak pysznie, że każdy prosi o dokładkę.

Masa makowa - Pyszności
Masa makowa - Pyszności © Canva | Aneta_Gu

Składniki:

  • 800 g masy makowej (gotowej lub domowej),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 chałka lub 2 kazjerki,
  • garść orzechów włoskich,
  • garść rodzynek.

Sposób przygotowania:

  1. Do garnka wlewam mleko i dodaję masę makową. Mieszam, aż masa się rozpuści.
  2. Garnek stawiam na palniku i podgrzewam, cały czas mieszając.
  3. Gdy masa się zagotuje, zmniejszam ogień i gotuję jeszcze przez około 5 minut, cały czas mieszając.
  4. Dorzucam posiekane orzechy oraz rodzynki.
  5. Pieczywo kroję na kromki.
  6. Do miski wykładam pierwszą warstwę pieczywa i przykrywam połową masy makowej.
  7. Kontynuuję układanie warstw, na przemian pieczywa i masy makowej, aż do momentu, gdy składniki się skończą. Na samej górze powinna znaleźć się masa makowa.
  8. Wyrównuję powierzchnię i dekoruję makówki według uznania.
  9. Dociskam dłonią, aby wszystkie składniki się połączyły.
  10. Przykrywam miskę i wstawiam do lodówki na całą noc.


Zamiast pieczywa można użyć również ugotowany makaron, najlepiej kokardki lub łazanki. Wtedy dobrze jest wymieszać całość, a nie układać warstwami. Do masy makowej można dorzucić również inne bakalie, jak żurawinę, migdały czy kandyzowaną skórkę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji