Strzelczyk robi genialne ciasto na święta. Spróbuj, a zapomnisz o zwykłym makowcu
Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na święta, to jednym z pierwszych pomysłów jest makowiec. Tomasz Strzelczyk poleca jednak inne ciasto, które łączy w sobie dwa ukochane przez Polaków smaki.
07.12.2023 | aktual.: 08.12.2023 11:18
Sernik i makowiec to kultowe ciasta, które na wigilijnym stole odgrywają ważną rolę. Zamiast jednak piec dwie blaszki i spędzać dużo czasu w kuchni na mozolnym zawijaniu, ubijaniu i miksowaniu, można przygotować deser, który łączy w jeden te dwa przepisy. Robi tak Tomasz Strzelczyk, twórca kanału "Oddasz fartucha" i uczestnik jednej z edycji "MasterChefa". Ten przepis na sernik z makiem stanie się świątecznym hitem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto serowo-makowe
Sernik w połączeniu z makiem to jeden z najlepszych przepisów na świąteczny deser. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest skomplikowane i poradzisz sobie z tym bez większych problemów. Polewa czekoladowa zwieńcza całość i sprawia, że ciasto prezentuje się niesamowicie apetycznie.
Składniki:
Spód
- 70 g masła,
- 200 g herbatników.
Masa makowa
- 300 g maku,
- 700 ml mleka,
- 60 g miodu,
- 75 g powideł śliwkowych,
- 70 g marcepanu (opcjonalnie),
- 20 g cukru brązowego,
- 2 jajka,
- 120 g orzechów włoskich,
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- pół łyżeczki olejku migdałowego.
Masa serowa
- 750 g półtłustego twarogu,
- 250 g mascarpone,
- 3 jajka,
- 2 żółtka jajek,
- 150 ml słodzonego mleka skondensowanego,
- 100 ml śmietanki 36 proc.,
- pół łyżeczki skórki ze świeżej pomarańczy,
- 30 g mąki ziemniaczanej,
- 30 g cukru pudru.
Polewa
- 200 g czekolady deserowej,
- 120 ml mleka.
Zobacz także
Sposób przygotowania:
- Wlej 700 ml gorącego mleka do garnka i dodaj mak. Podgrzewaj przez 45 minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
- Zmiel herbatniki i połącz je ze stopionym masłem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż masę na dno tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze herbatniki, aby powstał zwarty spód.
- Zmiel orzechy włoskie na małe kawałeczki. Wymieszaj z przestudzonym makiem, cukrem trzcinowym, rodzynkami, skórką pomarańczową kandyzowaną, powidłami śliwkowymi, miodem i jajkami. Na koniec dodaj marcepan i oba aromaty. Masa makowa jest już gotowa.
- Zmiel twaróg, dodaj jajka i żółtka, i wymieszaj.
- Następnie dodaj mascarpone, śmietankę, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Ponownie wymieszaj.
- Na spód ciasta wyłóż kilka łyżek masy makowej. Przykryj ją mniej więcej połową masy serowej.
- Powtórz układanie, nakładając masę makową i serową. Wylej resztę masy serowej i wyrównaj wierzch.
- Piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza przez ok. godzinę.
- Czekoladę rozpuść wraz z mlekiem. Powstałą polewą udekoruj sernik.