PrzepisBoże NarodzenieStrzelczyk robi genialne ciasto na święta. Spróbuj, a zapomnisz o zwykłym makowcu

Strzelczyk robi genialne ciasto na święta. Spróbuj, a zapomnisz o zwykłym makowcu

Tomasz Strzelczyk proponuje wyjątkowe ciasto na święta
Tomasz Strzelczyk proponuje wyjątkowe ciasto na święta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram
07.12.2023 11:08, aktualizacja: 08.12.2023 11:18

Jeśli zastanawiasz się, jakie ciasto przygotować na święta, to jednym z pierwszych pomysłów jest makowiec. Tomasz Strzelczyk poleca jednak inne ciasto, które łączy w sobie dwa ukochane przez Polaków smaki.

Sernik i makowiec to kultowe ciasta, które na wigilijnym stole odgrywają ważną rolę. Zamiast jednak piec dwie blaszki i spędzać dużo czasu w kuchni na mozolnym zawijaniu, ubijaniu i miksowaniu, można przygotować deser, który łączy w jeden te dwa przepisy. Robi tak Tomasz Strzelczyk, twórca kanału "Oddasz fartucha" i uczestnik jednej z edycji "MasterChefa". Ten przepis na sernik z makiem stanie się świątecznym hitem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto serowo-makowe

Sernik w połączeniu z makiem to jeden z najlepszych przepisów na świąteczny deser. Przygotowanie zajmuje trochę czasu, ale nie jest skomplikowane i poradzisz sobie z tym bez większych problemów. Polewa czekoladowa zwieńcza całość i sprawia, że ciasto prezentuje się niesamowicie apetycznie.

Sernik z makiem
Sernik z makiem© YouTube | Tomasz Strzelczyk

Składniki:

Spód

  • 70 g masła,
  • 200 g herbatników.

Masa makowa

  • 300 g maku,
  • 700 ml mleka,
  • 60 g miodu,
  • 75 g powideł śliwkowych,
  • 70 g marcepanu (opcjonalnie),
  • 20 g cukru brązowego,
  • 2 jajka,
  • 120 g orzechów włoskich,
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej,
  • pół łyżeczki olejku migdałowego.

Masa serowa

  • 750 g półtłustego twarogu,
  • 250 g mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 2 żółtka jajek,
  • 150 ml słodzonego mleka skondensowanego,
  • 100 ml śmietanki 36 proc.,
  • pół łyżeczki skórki ze świeżej pomarańczy,
  • 30 g mąki ziemniaczanej,
  • 30 g cukru pudru.

Polewa

  • 200 g czekolady deserowej,
  • 120 ml mleka.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej 700 ml gorącego mleka do garnka i dodaj mak. Podgrzewaj przez 45 minut na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając.
  2. Zmiel herbatniki i połącz je ze stopionym masłem. Wymieszaj dokładnie i wyłóż masę na dno tortownicy o średnicy 28 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Dociśnij dobrze herbatniki, aby powstał zwarty spód.
  3. Zmiel orzechy włoskie na małe kawałeczki. Wymieszaj z przestudzonym makiem, cukrem trzcinowym, rodzynkami, skórką pomarańczową kandyzowaną, powidłami śliwkowymi, miodem i jajkami. Na koniec dodaj marcepan i oba aromaty. Masa makowa jest już gotowa.
  4. Zmiel twaróg, dodaj jajka i żółtka, i wymieszaj.
  5. Następnie dodaj mascarpone, śmietankę, mleko skondensowane, mąkę ziemniaczaną, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Ponownie wymieszaj.
  6. Na spód ciasta wyłóż kilka łyżek masy makowej. Przykryj ją mniej więcej połową masy serowej.
  7. Powtórz układanie, nakładając masę makową i serową. Wylej resztę masy serowej i wyrównaj wierzch.
  8. Piecz w temperaturze 170 st. Celsjusza przez ok. godzinę.
  9. Czekoladę rozpuść wraz z mlekiem. Powstałą polewą udekoruj sernik.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także