Tomasz Strzelczyk robi śledzie po diabelsku. Jeśli chcesz zebrać owacje, wypróbuj ten przepis

Śledzie według przepisu Tomasza Strzelczyka wspaniale odnajdą się na świątecznym stole. Pokochają je fani intensywnych ziołowych aromatów i szczypiącej w język pikantności. Nie bez powodu kucharz nazywa je śledziami po diabelsku. Konieczne zapisz sobie ten przepis.

Zobacz pomysł Tomasza Strzelczyka na śledzie Zobacz pomysł Tomasza Strzelczyka na śledzie
Źródło zdjęć: © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)
SKOMENTUJ

Tomasz Strzelczyk śledzie w tym wydaniu nazywa karnawałowymi, na bogato (aromatu i smaku im nie brakuje) lub po diabelsku - to za sprawą ostrej papryczki, która dodaje pikanterii potrawie. Kucharz poleca, by śledzie ułożyć naprzemiennie z warzywami w dużym słoiku. Tak przygotowane zachwycają nie tylko smakiem, ale i prezentacją.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Śledzie według Tomasza Strzelczyka. Na bogato

Tomasz Strzelczyk proponuje przepis na śledzie po diabelsku z pikantną nutą, skąpane w oliwie z dodatkiem aromatycznych przypraw, suszonych pomidorów, czosnku i kaparów. Jeśli nie przepadasz za tymi ostatnimi, możesz użyć ogórków konserwowych. Pamiętaj również, by nie przesadzać z solą, gdyż same śledzie mogą być wystarczającą słone.

Strzelczyk wcześniej odkłada śledzie to namoczenia. W swoim przepisie użył płatów śledziowych à la matjas, które zanurzył na cztery godziny w wodzie wymieszanej z octem spirytusowym (w proporcji 1 litr wody: 2 łyżki octu spirytusowego 10 proc.). Kucharz podkreśla też, że cebula nie musi być w tym przepisie traktowana wrzątkiem, gdyż śledź w zalewie postoi kilka dni, zanim zostanie skonsumowane, a więc cebula zdąży zmięknąć.

Śledzie po diabelsku  Tomasza Strzelczyka
Śledzie po diabelsku Tomasza Strzelczyka © YouTube: Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA (screenshot)

Śledzie po diabelsku Tomasza Strzelczyka. Przepis

Składniki:

  • 700 g płatów śledziowych,
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwy,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 1 cebula,
  • 1 papryczka chili.
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 1 ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj. Papryczkę chili, razem z pestkami, również posiekaj. Połącz wszystkie warzywa w misce.
  2. Dodaj suszone pomidory pokrojone w paski, kapary, zioła prowansalskie, świeżo zmielony pieprz (nie dodawaj soli). Wymieszaj całość.
  3. Śledzie wyjmij z zalewy i odsącz z nadmiaru płynu za pomocą ręcznika papierowego.
  4. Płaty śledziowe pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Przygotuj duży słoik. Najpierw stwórz warstwę w mieszaniny warzyw, następnie wyłóż kilka kawałków śledzia. Postępuj tak na zmianę do wyczerpania składników (na końcu wyłóż warzywa).
  6. Całość zalew oliwa z suszonych pomidorów.
  7. Słoik przykryj (nie musi być szczelnie zamknięty) i odstaw do lodówki na 2-3 dni, choć najlepsze będą po 7 dniach.

Diabelski śledzik / Oddaszfartucha

Wybrane dla Ciebie

Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
Zapomniany deser PRL. Polacy zajadali się nim, chociaż nie wiedzieli, że wzmacnia serce
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
W tych miejscach jest najwięcej grzybów. Znaleźć już można nawet kanie
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Ten chleb na kefirze nie ma sobie równych. W żadnej piekarni takiego nie dostaniesz
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Zrobiłem szynkę w rękawie. Wyszła pyszna, ale jedna rzecz prawie ją zepsuła
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Dolewaj do posiłków. "Czarne złoto" ułatwia trawienie i pomaga obniżyć cholesterol
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Płatki owsiane mogą się schować. Ten produkt świetnie działa na jelita i figurę
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Ostatnio zrobiłam te pyszne kotleciki. Wyszły tak dobre, że dzieciaki zjadły po cztery sztuki
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji
Dodaję do gofrów. Te z budki nad morzem mogą się schować przy mojej wersji