Tak przygotowane śledzie znikną w mgnieniu oka. Nie znam prostszego przepisu
Śledzie pod różnymi postaciami to must have na Wigilię. Moi bliscy zajadają się rybą ukrytą pod pierzynką ze śmietany. Po ten przepis na postne danie chętnie sięgam również poza świętami.
Śledzie pod pierzynką to jeden z najprostszych sposób na śledzia. Przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w zabiegane, przedświąteczne dni. Dodatek jabłka przełamuje smak dania, dodając mu nieco słodkości. Śmietana z kolei łagodzi słony smak śledzia. Jest pysznie, prosto i szybko. Takie przepisy po prostu uwielbiam.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę
Śledzie pod pierzynką
Filety śledziowe można kupić gotowe w sklepie, ale najlepiej samemu je przygotować, aby mieć pewność, że będą smaczne i zrobione ze starannością. Najlepiej wybierać płaty o grubości około 1 cm. Do moczenia śledzi można użyć zarówno wody, jak i mleka. Ja stawiam na to drugie - mleko nada śledziom delikatniejszego smaku. Do zalewania śledzi najlepiej użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego.
Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".
Składniki:
- 6 płatów śledzi w oleju,
- 2 jabłka winne twarde,
- 1 duża cebula,
- śmietana 22 - 18 % gęsta,
Sposób przygotowania:
- Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
- Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śmietaną.
- Ułożyć całość na śledziach.
Im więcej czasu spędzą śledzie w śmietanowym sosie, tym będą bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Świetnie smakują w towarzystwie kromki pieczywa lub ugotowanych w mundurach ziemniaków. Smacznego!