Tak przygotowane śledzie znikną w mgnieniu oka. Nie znam prostszego przepisu

Śledzie pod różnymi postaciami to must have na Wigilię. Moi bliscy zajadają się rybą ukrytą pod pierzynką ze śmietany. Po ten przepis na postne danie chętnie sięgam również poza świętami.

Śledź w śmietanie - PysznościŚledź w śmietanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie pod pierzynką to jeden z najprostszych sposób na śledzia. Przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w zabiegane, przedświąteczne dni. Dodatek jabłka przełamuje smak dania, dodając mu nieco słodkości. Śmietana z kolei łagodzi słony smak śledzia. Jest pysznie, prosto i szybko. Takie przepisy po prostu uwielbiam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Śledzie pod pierzynką

Filety śledziowe można kupić gotowe w sklepie, ale najlepiej samemu je przygotować, aby mieć pewność, że będą smaczne i zrobione ze starannością. Najlepiej wybierać płaty o grubości około 1 cm. Do moczenia śledzi można użyć zarówno wody, jak i mleka. Ja stawiam na to drugie - mleko nada śledziom delikatniejszego smaku. Do zalewania śledzi najlepiej użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Królestwo Garów

Składniki:

  • 6 płatów śledzi w oleju,
  • 2 jabłka winne twarde,
  • 1 duża cebula,
  • śmietana 22 - 18 % gęsta,

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
  2. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śmietaną.
  3. Ułożyć całość na śledziach.

Im więcej czasu spędzą śledzie w śmietanowym sosie, tym będą bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Świetnie smakują w towarzystwie kromki pieczywa lub ugotowanych w mundurach ziemniaków. Smacznego!

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej