Tak przygotowane śledzie znikną w mgnieniu oka. Nie znam prostszego przepisu

Śledzie pod różnymi postaciami to must have na Wigilię. Moi bliscy zajadają się rybą ukrytą pod pierzynką ze śmietany. Po ten przepis na postne danie chętnie sięgam również poza świętami.

Śledź w śmietanie - PysznościŚledź w śmietanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie pod pierzynką to jeden z najprostszych sposób na śledzia. Przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w zabiegane, przedświąteczne dni. Dodatek jabłka przełamuje smak dania, dodając mu nieco słodkości. Śmietana z kolei łagodzi słony smak śledzia. Jest pysznie, prosto i szybko. Takie przepisy po prostu uwielbiam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Śledzie pod pierzynką

Filety śledziowe można kupić gotowe w sklepie, ale najlepiej samemu je przygotować, aby mieć pewność, że będą smaczne i zrobione ze starannością. Najlepiej wybierać płaty o grubości około 1 cm. Do moczenia śledzi można użyć zarówno wody, jak i mleka. Ja stawiam na to drugie - mleko nada śledziom delikatniejszego smaku. Do zalewania śledzi najlepiej użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Królestwo Garów

Składniki:

  • 6 płatów śledzi w oleju,
  • 2 jabłka winne twarde,
  • 1 duża cebula,
  • śmietana 22 - 18 % gęsta,

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
  2. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śmietaną.
  3. Ułożyć całość na śledziach.

Im więcej czasu spędzą śledzie w śmietanowym sosie, tym będą bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Świetnie smakują w towarzystwie kromki pieczywa lub ugotowanych w mundurach ziemniaków. Smacznego!

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki