Tak przygotowane śledzie znikną w mgnieniu oka. Nie znam prostszego przepisu

Śledzie pod różnymi postaciami to must have na Wigilię. Moi bliscy zajadają się rybą ukrytą pod pierzynką ze śmietany. Po ten przepis na postne danie chętnie sięgam również poza świętami.

Śledź w śmietanie - PysznościŚledź w śmietanie - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Śledzie pod pierzynką to jeden z najprostszych sposób na śledzia. Przygotowanie jest ekspresowe, dzięki czemu świetnie sprawdzi się w zabiegane, przedświąteczne dni. Dodatek jabłka przełamuje smak dania, dodając mu nieco słodkości. Śmietana z kolei łagodzi słony smak śledzia. Jest pysznie, prosto i szybko. Takie przepisy po prostu uwielbiam.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rożki z niespodzianką to genialny patent na fenomenalną przekąskę

Śledzie pod pierzynką

Filety śledziowe można kupić gotowe w sklepie, ale najlepiej samemu je przygotować, aby mieć pewność, że będą smaczne i zrobione ze starannością. Najlepiej wybierać płaty o grubości około 1 cm. Do moczenia śledzi można użyć zarówno wody, jak i mleka. Ja stawiam na to drugie - mleko nada śledziom delikatniejszego smaku. Do zalewania śledzi najlepiej użyć oleju rzepakowego lub słonecznikowego.

Takie śledzie będą zdecydowanie lepsze od tych kupnych, zalanych nie wiadomo jakim olejem - radzi Joanna Krzewińska, autorka bloga "Królestwo garów".

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Królestwo Garów

Składniki:

  • 6 płatów śledzi w oleju,
  • 2 jabłka winne twarde,
  • 1 duża cebula,
  • śmietana 22 - 18 % gęsta,

Sposób przygotowania:

  1. Śledzie odsączyć z oleju, pokroić na kawałki, ułożyć na półmisku.
  2. Cebulę i jabłka pokroić w drobną kostkę i wymieszać ze śmietaną.
  3. Ułożyć całość na śledziach.

Im więcej czasu spędzą śledzie w śmietanowym sosie, tym będą bardziej soczyste i rozpływające się w ustach. Świetnie smakują w towarzystwie kromki pieczywa lub ugotowanych w mundurach ziemniaków. Smacznego!

Śledzie pod pierzynką
Śledzie pod pierzynką © Licencjodawca
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
Odwiedziłam jarmark w Krakowie. Te dania zdziwiły mnie bardziej niż ceny
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇