W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców

W naszym kraju to mięso nie cieszy się specjalną popularnością. Warto jednak dać mu szansę, bo oczaruje zarówno smakiem, jak i właściwościami odżywczymi.

Mięso z kozinyMięso z koziny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

W Polsce na szeroką skalę nikt nie je tego mięsa, a kozy kojarzą się głównie z mlekiem i serami. Mięso tych zwierząt pojawia się często w krajach śródziemnomorskich, na Bliskim Wschodzie, w Afryce oraz Azji. Jest nie tylko zdrowsze niż wołowina czy wieprzowina, ale dzięki swoim właściwościom odżywczym jest szczególnie polecane w diecie osób z problemami z układem krążenia. Jeśli w sprawdzonym sklepie mięsnym trafisz na kozinę, nie zastanawiaj się długo nad zakupem.

Udka z kurczaka z jabłkami i cebulą. Obiad dla całej rodziny prosto z piekarnika

Właściwości koziny

Kozina jest jednym z najchudszych mięs dostępnych na rynku. Ma zazwyczaj mniej tłuszczu niż wołowina, a nawet niektóre części kurczaka czy indyka, w szczególności te jedzone ze skórką. Zawiera przy tym wyjątkowo mało cholesterolu i tłuszczów nasyconych, co szczególnie ważne jest przy profilaktyce chorób serca i miażdżycy. Ma jednocześnie bardzo korzystny profil lipidowy. Charakteryzuje się wyższym udziałem kwasów tłuszczowych nienasyconych, w tym kwasów linolowych, które są cenne dla zdrowia układu krążenia.

W kozinie znaleźć można za to potas, który jest niezbędny do regulacji ciśnienia krwi. Pomaga on w równoważeniu poziomu sodu w organizmie. To mięso bogate w białko, żelazo i witamin z grupy B, które wspierają metabolizm i zdrowie układu nerwowego. Witaminy te są także niezbędne do utrzymania prawidłowego poziomu homocysteiny, której nadmiar jest czynnikiem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, takich jak zawał serca czy udaru mózgu.

Kozina
Kozina © Adobe Stock

Jak smakuje mięso z kozy?

Kozina ma delikatny, lekko słodkawy i wyrazisty smak, często porównywany do cielęciny lub jagnięciny. Jest przy tym mniej intensywna niż baranina. W przeciwieństwie do mięsa wołowego, gdzie tłuszcz jest często przerośnięty wewnątrz włókien, tłuszcz w kozinie znajduje się głównie pod skórą, co na dodatek ułatwia jego usunięcie przed obróbką. Ze względu na to, że ma mało tłuszczu, warto zwrócić uwagę na odpowiednią obróbkę, aby mięso nie było za suche.

Kozinę należy odpowiednio zamarynować w ziołach, czosnku, oliwie lub nawet w winie przez co najmniej 6 godzin. Najlepiej sprawdzi się w duszonej formie lub jako składnik gęstych gulaszów. Długi i powolny proces sprawia, że włókna stają się miękkie i świetnie przenikają aromatem przypraw. Wielogodzinne, delikatne gotowanie sprawia, że kolagen zawarty w mięsie rozpuszcza się, zamieniając twarde kawałki w soczyste, rozpadające się pod widelcem kąski.

Wybrane dla Ciebie
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Grudniowy niezbędnik w kuchni - sprawdź subiektywny wybór redakcji
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
Wrzuć do gotowania jajek. Skorupka ześlizgnie się niemal sama
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
To najzdrowsze danie polskiej Wigilii. Najbardziej popularne jest na Podkarpaciu
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
Dodaję 2 sztuki do moczenia grzybów. Usuwają całą goryczkę, poprawiają smak i strukturę
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
"Śledzie proboszcza" na święta. Gotowe po nocy w lodówce
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Do moczenia orzechów dodaję jeden składnik. Cała gorycz znika i wydobywa się ich słodycz
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Wachowicz dorzuca do makowca. Wychodzi wilgotny i mięciutki jak chmurka
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Strzelczyk dodaje do wigilijnych krokietów. To nietypowe składniki, ale doskonale podbijają smak
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Ten świąteczny przysmak znają wszyscy Słowacy. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Chorwaci robią z trzech składników. Na święta wygrają nawet z babcinym sernikiem
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Prawdziwy matias czy podróbka? Tak sprzedawcy najczęściej nabierają klientów
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
Nie obtaczam karpia w mące przed smażeniem. Mam lepszy pomysł i ryba wychodzi soczysta
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀