WAŻNE
TERAZ

Immunitet Ziobry. Jest decyzja komisji

Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza

Zupy krem mają same zalety – są szybkie, proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą pyszne. W mojej kuchni już od dawna króluje krem pomidorowy, ale od kiedy zaczęłam dodawać do niego dwa składniki, znika z talerzy jeszcze szybciej

Do zupy dodaję kilka składników dzięki którym jest jeszcze lepszDo zupy dodaję kilka składników dzięki którym jest jeszcze lepsza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Krem z pieczonych pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Nie dość, że pyszna i pełna warzyw to jeszcze dziecinnie prosta: wystarczy przygotować warzywa, upiec je, zblendować i zajadać się pyszną zupą. Ale oczywiście można ją ulepszyć. Zwolennicy ostrych smaków mogą dodać chili, fani chrupiących akcentów – pestki dyni lub grzanki, a ci, którzy chcą po prostu wydobyć nieco głębszy smak, powinni sięgnąć po starty parmezan i pesto bazyliowe, które idealne dopełniają całość.

Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę

Dodatki do zupy krem

Moimi obowiązkowymi dodatkami do kremu pomidorowego są parmezan i pesto bazyliowe. Dodatek sera do zupy krem zwykle kojarzy się z ciągnącymi się kulkami mozzarelli, jednak w takim przypadku ser łączy się z kremem, a nie jest osobnym elementem. Dzieje się tak dzięki temu, że dodajemy go na etapie blendowania warzyw, dzięki czemu jego smak idealnie rozkłada się w całej zupie.

Podobnie jest w przypadku pesto bazyliowego – wnosi do zupy świeżość, a przy tym wzbogaca smak. Jeśli wiesz, że zupę będą jeść jedynie dorośli lub osoby mogące spożywać alkohol, możesz dodać odrobinę czerwonego wina – dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.

Przepis na zupę krem z pomidorów

Składniki:

  • 500 g pomidorów,
  • 250 ml wody,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka parmezanu,
  • 1 łyżeczka pesto bazyliowego,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza.
  2. Pomidory dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki.
  3. Cebulę obierz i przetnij na mniejsze części, czosnek jedynie obierz.
  4. Warzywa wyłóż na blaszce do piekarnika i polej łyżką oliwy, dopraw pieprzem i solą. Zadbaj o to, aby pomidory były skierowane skórką do kierunku grzania, dzięki temu łatwiej z nich zejdzie.
  5. Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego warzywa i piecz przez około 25 minut.
  6. Po tym czasie wyjmij warzywa i zostaw do ostygnięcia.
  7. Gdy będą gotowe, zdejmij z pomidorów skórkę.
  8. Wszystkie warzywa wsadź do garnka i zalej przegotowaną wodą.
  9. Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
  10. Wsyp parmezan, dodaj pesto bazyliowe i zblenduj jeszcze raz.
  11. Następnie podgrzej zupę. Gotowy krem podawaj z chrupiącą bagietką. Smacznego!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta