Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Zupy krem mają same zalety – są szybkie, proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą pyszne. W mojej kuchni już od dawna króluje krem pomidorowy, ale od kiedy zaczęłam dodawać do niego dwa składniki, znika z talerzy jeszcze szybciej
Krem z pieczonych pomidorów to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Nie dość, że pyszna i pełna warzyw to jeszcze dziecinnie prosta: wystarczy przygotować warzywa, upiec je, zblendować i zajadać się pyszną zupą. Ale oczywiście można ją ulepszyć. Zwolennicy ostrych smaków mogą dodać chili, fani chrupiących akcentów – pestki dyni lub grzanki, a ci, którzy chcą po prostu wydobyć nieco głębszy smak, powinni sięgnąć po starty parmezan i pesto bazyliowe, które idealne dopełniają całość.
Zupa pomidorowa w luksusowym wydaniu. Połączenie z chrupiącymi arancini to strzał w dziesiątkę
Dodatki do zupy krem
Moimi obowiązkowymi dodatkami do kremu pomidorowego są parmezan i pesto bazyliowe. Dodatek sera do zupy krem zwykle kojarzy się z ciągnącymi się kulkami mozzarelli, jednak w takim przypadku ser łączy się z kremem, a nie jest osobnym elementem. Dzieje się tak dzięki temu, że dodajemy go na etapie blendowania warzyw, dzięki czemu jego smak idealnie rozkłada się w całej zupie.
Podobnie jest w przypadku pesto bazyliowego – wnosi do zupy świeżość, a przy tym wzbogaca smak. Jeśli wiesz, że zupę będą jeść jedynie dorośli lub osoby mogące spożywać alkohol, możesz dodać odrobinę czerwonego wina – dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.
Przepis na zupę krem z pomidorów
Składniki:
- 500 g pomidorów,
- 250 ml wody,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka parmezanu,
- 1 łyżeczka pesto bazyliowego,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od ustawienia piekarnika na 180 stopni Celsjusza.
- Pomidory dokładnie umyj i przekrój na ćwiartki.
- Cebulę obierz i przetnij na mniejsze części, czosnek jedynie obierz.
- Warzywa wyłóż na blaszce do piekarnika i polej łyżką oliwy, dopraw pieprzem i solą. Zadbaj o to, aby pomidory były skierowane skórką do kierunku grzania, dzięki temu łatwiej z nich zejdzie.
- Gdy piekarnik się nagrzeje, włóż do niego warzywa i piecz przez około 25 minut.
- Po tym czasie wyjmij warzywa i zostaw do ostygnięcia.
- Gdy będą gotowe, zdejmij z pomidorów skórkę.
- Wszystkie warzywa wsadź do garnka i zalej przegotowaną wodą.
- Następnie zblenduj zupę na gładki krem.
- Wsyp parmezan, dodaj pesto bazyliowe i zblenduj jeszcze raz.
- Następnie podgrzej zupę. Gotowy krem podawaj z chrupiącą bagietką. Smacznego!