Krem pomidorowy jem z chrupiącym dodatkiem. Nie chodzi o pestki czy grzanki

W poszukiwaniu chrupiącego dodatku do kremowych zup trafiłam na te pyszne sakiewki z farszem. Choć ich przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż zwykłych grzanek, smak wynagradza wszystko, a dzięki nim nawet prosta zupa prezentuje się wyjątkowo.

Kieszonki z ciasta francuskiego Kieszonki z ciasta francuskiego to idealny dodatek do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowym sprawdzają się nie tylko jako dodatek do zup i kremów, ale równie dobrze nadają się na wieczorną przekąskę lub poczęstunek na przyjęciu. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym albo ketchupem i znikają z talerza w mgnieniu oka. Co więcej, są dziecinnie proste w przygotowaniu — wystarczy nałożyć farsz na ciasto francuskie, dokładnie zamknąć sakiewki i upiec je na złoty kolor.

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym

Sakiewki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie daje ogromne możliwości nie tylko do przygotowania słodkości, ale też wytrawnych przekąsek takich jak ta. W formie przypominającej sakiewki lub pierożki są nadziewane farszem, który możesz łatwo dopasować do własnych upodobań. Ja lubię wersję ze szpinakiem i serem feta, ale równie dobrze sprawdzi się farsz mięsny, grzybowy albo warzywny.

Dzięki sporej ilości nadzienia sakiewki nie są suche, a jeśli uznasz, że brakuje im czegoś ekstra, spokojnie możesz podać je z ulubionym sosem lub jako dodatek do zupy krem, szczególnie dobrze pasują do kremu pomidorowego albo paprykowego.

Przepis na chrupiące sakiewki ze szpinakiem

Składniki:

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • ok. 300 g ciasta francuskiego,
  • 250 g sera feta,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz. Dokładnie rozmroź szpinak i odciśnij nadmiar wody. Następnie podsmaż na oliwie lub maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż szpinak zmięknie.
  2. Dodaj pokruszony ser feta, 2 łyżki gęstej śmietany, szczyptę soli i pieprzu; dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 5 cm.
  5. Na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego farszu, złóż kwadrat na pół, formując trójkąt, a brzegi dokładnie zlep, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  6. Gotowe kieszonki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem, co nada im piękny, złocisty kolor.
  7. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące. Podawaj na ciepło, na przykład z ulubionym sosem czosnkowym. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najsmaczniejszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Gdy mam ochotę na pączki wybieram te. Są jeszcze zwykłe niż te z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę