Krem pomidorowy jem z chrupiącym dodatkiem. Nie chodzi o pestki czy grzanki

W poszukiwaniu chrupiącego dodatku do kremowych zup trafiłam na te pyszne sakiewki z farszem. Choć ich przygotowanie jest nieco bardziej pracochłonne niż zwykłych grzanek, smak wynagradza wszystko, a dzięki nim nawet prosta zupa prezentuje się wyjątkowo.

Kieszonki z ciasta francuskiego Kieszonki z ciasta francuskiego to idealny dodatek do zup
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem szpinakowym sprawdzają się nie tylko jako dodatek do zup i kremów, ale równie dobrze nadają się na wieczorną przekąskę lub poczęstunek na przyjęciu. Doskonale komponują się z sosem czosnkowym albo ketchupem i znikają z talerza w mgnieniu oka. Co więcej, są dziecinnie proste w przygotowaniu — wystarczy nałożyć farsz na ciasto francuskie, dokładnie zamknąć sakiewki i upiec je na złoty kolor.

Polędwiczki drobiowe w chrupiącej panierce z domowej roboty sosem paprykowym

Sakiewki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie daje ogromne możliwości nie tylko do przygotowania słodkości, ale też wytrawnych przekąsek takich jak ta. W formie przypominającej sakiewki lub pierożki są nadziewane farszem, który możesz łatwo dopasować do własnych upodobań. Ja lubię wersję ze szpinakiem i serem feta, ale równie dobrze sprawdzi się farsz mięsny, grzybowy albo warzywny.

Dzięki sporej ilości nadzienia sakiewki nie są suche, a jeśli uznasz, że brakuje im czegoś ekstra, spokojnie możesz podać je z ulubionym sosem lub jako dodatek do zupy krem, szczególnie dobrze pasują do kremu pomidorowego albo paprykowego.

Przepis na chrupiące sakiewki ze szpinakiem

Składniki:

  • 400 g szpinaku mrożonego,
  • ok. 300 g ciasta francuskiego,
  • 250 g sera feta,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • oliwa z oliwek lub masło do smażenia,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • 1 żółtko.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw przygotuj farsz. Dokładnie rozmroź szpinak i odciśnij nadmiar wody. Następnie podsmaż na oliwie lub maśle razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, aż szpinak zmięknie.
  2. Dodaj pokruszony ser feta, 2 łyżki gęstej śmietany, szczyptę soli i pieprzu; dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
  3. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza.
  4. Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na kwadraty o boku około 5 cm.
  5. Na każdy kawałek nałóż łyżkę przygotowanego farszu, złóż kwadrat na pół, formując trójkąt, a brzegi dokładnie zlep, aby farsz nie wypłynął podczas pieczenia.
  6. Gotowe kieszonki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj wierzch roztrzepanym żółtkiem, co nada im piękny, złocisty kolor.
  7. Piecz przez około 15 minut, aż ciasto się zarumieni i będzie chrupiące. Podawaj na ciepło, na przykład z ulubionym sosem czosnkowym. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀