Ekspresowe pączki z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis na tłusty czwartek

Te pączki to idealne rozwiązanie dla tych, którym brakuje cierpliwości do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut w kuchni, by cieszyć się prostym i pysznym podwieczorkiem.

Proste pączki z ciasta francuskiegoProste pączki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Tłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt. Królują wtedy przede wszystkim pączki z różnymi nadzieniami, które kuszą ze sklepowych witrynek. Można je jednak przygotować bez większego problemu w swojej kuchni. Chociaż te drożdżowe potrafią pochłonąć sporo czasu, to ten przepis szybko odczaruje domowe pączki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Pączki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Przygotować z niego można wiele przekąsek na słono oraz na słodko, serwować w formie przystawek lub ciepłej kolacji. W tym przepisie staje się bazą do pysznych pączków.

Przygotowanie pączków z ciasta francuskiego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy rozwinąć ciasto francuskie, wyciąć z niego kółka, nałożyć ulubione nadzienie i usmażyć na oleju. Pączki z ciasta francuskiego można nadziewać na wiele różnych sposobów. Do delikatnego, listkującego ciasta świetnie pasować będzie bita śmietana.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 jajko do posmarowania.

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g cukru pudru.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj je rozkłóconym jajkiem Przykryj drugim arkuszem ciasta. Przy pomocy foremki wytnij koła.

Pączki z ciasta francuskiego
Pączki z ciasta francuskiego © Pyszności

Krok 2. Krążki ciasta wrzucaj na gorący olej i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw do wystudzenia na kawałku ręcznika papierowego.

Smażone pączki francuskie
Smażone pączki francuskie © Pyszności

Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem pudrem. Możesz opcjonalnie dodać tutaj również ziarenka z wydrążonej laski wanilii. Przełóż krem do szprycy i nadziej przestudzone pączki z ciasta francuskiego.

Nadziewanie pączków
Nadziewanie pączków © Pyszności

Krok 4. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Dzięki temu przepisowi można w szybki i prosty sposób przygotować pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Smacznego!

Pączki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Pączki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥