PrzepisCiasto francuskieEkspresowe pączki z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis na tłusty czwartek

Ekspresowe pączki z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis na tłusty czwartek

Te pączki to idealne rozwiązanie dla tych, którym brakuje cierpliwości do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut w kuchni, by cieszyć się prostym i pysznym podwieczorkiem.

Proste pączki z ciasta francuskiego
Proste pączki z ciasta francuskiego
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Tłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt. Królują wtedy przede wszystkim pączki z różnymi nadzieniami, które kuszą ze sklepowych witrynek. Można je jednak przygotować bez większego problemu w swojej kuchni. Chociaż te drożdżowe potrafią pochłonąć sporo czasu, to ten przepis szybko odczaruje domowe pączki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem

Pączki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Przygotować z niego można wiele przekąsek na słono oraz na słodko, serwować w formie przystawek lub ciepłej kolacji. W tym przepisie staje się bazą do pysznych pączków.

Przygotowanie pączków z ciasta francuskiego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy rozwinąć ciasto francuskie, wyciąć z niego kółka, nałożyć ulubione nadzienie i usmażyć na oleju. Pączki z ciasta francuskiego można nadziewać na wiele różnych sposobów. Do delikatnego, listkującego ciasta świetnie pasować będzie bita śmietana.

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego,
  • 1 jajko do posmarowania.

Nadzienie:

  • 500 ml śmietanki 36 proc.,
  • 100 g cukru pudru.

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania,
  • olej roślinny do smażenia.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj je rozkłóconym jajkiem Przykryj drugim arkuszem ciasta. Przy pomocy foremki wytnij koła.

Pączki z ciasta francuskiego
Pączki z ciasta francuskiego© Pyszności

Krok 2. Krążki ciasta wrzucaj na gorący olej i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw do wystudzenia na kawałku ręcznika papierowego.

Smażone pączki francuskie
Smażone pączki francuskie© Pyszności

Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem pudrem. Możesz opcjonalnie dodać tutaj również ziarenka z wydrążonej laski wanilii. Przełóż krem do szprycy i nadziej przestudzone pączki z ciasta francuskiego.

Nadziewanie pączków
Nadziewanie pączków© Pyszności

Krok 4. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Dzięki temu przepisowi można w szybki i prosty sposób przygotować pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Smacznego!

Pączki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną
Pączki z ciasta francuskiego z bitą śmietaną© Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepispączkiwideo

Wybrane dla Ciebie