Ekspresowe pączki z ciasta francuskiego. Niezawodny przepis na tłusty czwartek
Te pączki to idealne rozwiązanie dla tych, którym brakuje cierpliwości do ciasta drożdżowego. Wystarczy kilka minut w kuchni, by cieszyć się prostym i pysznym podwieczorkiem.
Tłusty czwartek to jedno z najbardziej wyczekiwanych świąt. Królują wtedy przede wszystkim pączki z różnymi nadzieniami, które kuszą ze sklepowych witrynek. Można je jednak przygotować bez większego problemu w swojej kuchni. Chociaż te drożdżowe potrafią pochłonąć sporo czasu, to ten przepis szybko odczaruje domowe pączki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pączki z ciasta francuskiego - bez zagniatania, wypełnione pysznym kremem
Pączki z ciasta francuskiego
Ciasto francuskie to bardzo wdzięczny produkt w kuchni. Przygotować z niego można wiele przekąsek na słono oraz na słodko, serwować w formie przystawek lub ciepłej kolacji. W tym przepisie staje się bazą do pysznych pączków.
Przygotowanie pączków z ciasta francuskiego jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Wystarczy rozwinąć ciasto francuskie, wyciąć z niego kółka, nałożyć ulubione nadzienie i usmażyć na oleju. Pączki z ciasta francuskiego można nadziewać na wiele różnych sposobów. Do delikatnego, listkującego ciasta świetnie pasować będzie bita śmietana.
Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego,
- 1 jajko do posmarowania.
Nadzienie:
- 500 ml śmietanki 36 proc.,
- 100 g cukru pudru.
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania,
- olej roślinny do smażenia.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Na blacie rozwiń arkusz ciasta francuskiego i posmaruj je rozkłóconym jajkiem Przykryj drugim arkuszem ciasta. Przy pomocy foremki wytnij koła.
Krok 2. Krążki ciasta wrzucaj na gorący olej i smaż przez około 2-3 minuty z każdej strony. Odstaw do wystudzenia na kawałku ręcznika papierowego.
Krok 3. Do miski wlej schłodzoną śmietanę i ubij ją na sztywno wraz z cukrem pudrem. Możesz opcjonalnie dodać tutaj również ziarenka z wydrążonej laski wanilii. Przełóż krem do szprycy i nadziej przestudzone pączki z ciasta francuskiego.
Krok 4. Gotowe pączki oprósz cukrem pudrem. Dzięki temu przepisowi można w szybki i prosty sposób przygotować pyszny deser, który z pewnością zachwyci wszystkich domowników i gości. Smacznego!