Wytrawne pączki z mięsem. 500 lat temu na polskich dworach były prawdziwym przysmakiem
Jakie są twoje ulubione pączki? Na pewno chętnie wybierasz te z różą, powidłami śliwkowymi, czy z czekoladą. A co powiesz na pączki z... mięsem? Ciężko je będzie dostać w jakiejkolwiek cukierni, dlatego z powodzeniem możesz je przygotować samodzielnie. Efekt, na pewno cię zaskoczy!
26.01.2023 12:04
Pączki z mięsem - ten przysmak jadali Jagiellonowie
Nie znajdziesz tu ulubionej marmolady, ani lukru. Okazuje się, że Tłusty Czwartek można świętować nie na słodko, ale na tłusto, jak sama nazwa wskazuje. A skoro ma tak być, to warto zdecydować się na staropolski przysmak, czyli pączki z mięsem. Nie dostaniesz ich w żadnej cukierni, dlatego dobrze będzie podjąć wyzwanie i spróbować usmażyć je w domu. Co prawda, pierwsze wrażenie może zniechęcać do ich spożycia, ale możemy cię zapewnić, że to prawdziwa rewelacja. Będziesz je przygotowywać i to nie tylko na Tłusty Czwartek.
Ich podstawę stanowi nie tylko ciasto drożdżowo-ziemniaczane, ale przede wszystkim nadzienie z cebuli, słoniny, boczku, z dodatkiem mięsa wieprzowego. Taki przysmak jadano 500 lat temu. Jesteśmy pewni, że również ciebie zachwyci ten przysmak. Czy jesteś gotowy na tego typu kulinarne doznania?
Jak przygotować pączki z mięsem?
Wytrawna wersja pączków jest przepyszna i z pewnością skradną twoje serce i zadowolą podniebienie. Robi się je stosunkowo prosto, ale potrzeba na nie trochę czasu. Efekt jest jednak warty zachodu.
Składniki na ciasto:
- 200 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
- 500 g mąki pszennej
- 100 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 30 g świeżych drożdży
- płaska łyżeczka soli
- około 30 g cukru
- 150 ml wody lub mleka.
Składniki na nadzienie:
- 100 g wytopionych skwarków ze słoniny
- 2 cebule
- 200 g boczku wędzonego
- smalec do głębokiego smażenia
- sól i pieprz
- majeranek
- czosnek
- 200 g drobno pokrojonej karkówki lub łopatki.
Sposób przygotowania:
Jeśli zamierzasz usmażyć pączki z mięsem, to rozpocznij od przygotowania rozczynu. W tym celu, do miski wkrusz drożdże i zalej je ciepłą wodą, dodając mąkę i cukier. Wszystko wymieszaj i odstaw rozczyn na chwilę. Do innej miski włóż zmielone ziemniaki, dodaj przesianą mąkę, sól i rozpuszczone i ostudzone masło. Dodaj wyrośnięty rozczyn i wyrób ciasto. Miskę odstaw w ciepłe miejsce i przykryj ścierką. W tym czasie przygotuj nadzienie. Cebulę i boczek pokrój w kostkę i następnie wytop go na suchej patelni i dopiero wtedy dodaj cebulę.
Podsmażaj do momentu aż będzie szklista. Przełóż składniki z patelni do miski i przystąp do podsmażania wieprzowiny. Wszystkie składniki farszu połącz ze sobą i dodaj przyprawy. Dokładnie wymieszaj. Ciasto rozwałkuj na grubość około 1,5 cm i przy pomocy szklanki wycinaj kółeczka. Na środku każdego z nich wyłóż odrobinę farszu i zaklej tak, by nie wypłynął podczas smażenia. Pozostaw je na 20 minut, aby wyrosły. W szerokim garnku rozgrzej smalec i smaż pączki partiami, do czasu aż będą jasnobrązowe. Smacznego!
Zobacz na naszym kanale YouTube, jak przygotować kluski leniwe z owocami: