Dodaj zamiast dżemu. Szybko zapomnisz o nudnych przekąskach
Zamiast po raz kolejny robić koperty z ciasta francuskiego lub szybko przekładać paluszki do szklanki, postaw na stole gofry w nietypowej odsłonie. Ta prosta przekąska szybko zjedna sobie serca domowników i gości.
Na imprezach nie może zabraknąć przekąsek, które zjeść można w kilku kęsach. Od lat prym wiedzie ciasto francuskie, ale patrząc na te gofrowe paluchy, szybko może okazać się, że będzie musiało oddać palmę pierwszeństwa. Przygotowanie jest ekspresowe, a zachwyt murowany.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Daria Testuje: gofrowe przekąski na przyjęcia karnawałowe
Gofrowe przekąski z kolorowymi dodatkami
Do drzwi pukają goście, a ty nie masz pomysłu, czym ich poczęstować? A może teściowa zadzwoniła, że będzie za pół godziny i chcesz ją zaskoczyć czymś prostym i smacznym? Gofrowe paluchy wydają się być idealnym rozwiązaniem. Są równie łatwe do przygotowania, co do zjedzenia.
Ta przekąska daje pole do popisu — można wybrać ulubione dodatki, eksperymentować z połączeniami czy próbować nowych smaków. Podstawą są gofry. Można upiec je samodzielnie lub kupić gotowe w sklepie, by zaoszczędzić czas. Pamiętaj, by zwrócić uwagę na skład. Świetnie sprawdzą się także gofry z serka wiejskiego. W każdym przypadku warto zwrócić uwagę na to, by nie były słodkie.
Składniki:
- gofry,
- łosoś wędzony,
- serek ziołowy,
- kukurydza,
- ser żółty,
- ogórek kiszony,
- majonez,
- koperek.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Gotowe gofry pokrój w paski tak, by zachować kratkę. Jeśli pieczesz je samodzielnie, pamiętaj o wystudzeniu ich przed krojeniem.
Krok 2. We wgłębienie włóż kawałki łososia, w kolejnych dodaj serek, oliwki i udekoruj koperkiem. Aby łatwiej było nakładać serek do małego otworu, możesz sięgnąć po rękaw cukierniczy.
Krok 3. W drugiej wersji sięgnij po pokrojony w kostkę ser żółty, ogórki kiszone, majonez oraz kukurydzę.
Krok 4. Proste i szybkie przekąski z goframi w roli głównej są już gotowe. Teraz wystarczy podać je swoim gościom i cieszyć się smakiem. Dzięki kolorowym dodatkom nie tylko dobrze smakują, ale również świetnie prezentują się na stole. Smacznego!