PoradyTo popsuje twoje pierogi. Nie popełnij błędów, bo będą do wyrzucenia

To popsuje twoje pierogi. Nie popełnij błędów, bo będą do wyrzucenia

O tym, jak ważną rolę odgrywają pierogi w polskiej kuchni wiedzą chyba wszyscy. Nie może ich zabraknąć również na świątecznym stole. Chociaż ich przygotowanie nie jest specjalnie skomplikowane, to drobne i łatwe do wyeliminowania błędy mogą skutecznie zepsuć efekt końcowy. Zobacz, na co zwrócić uwagę i czego lepiej unikać.

Pierogi - Pyszności
Pierogi - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Yongyuan Dai

Gdyby lepienie pierogów było sportem, to o kwalifikację na Euro nie musielibyśmy martwić się o kwalifikacje, a i puchar mielibyśmy już w garści. Grudzień to czas, gdy robimy ich najwięcej, w niektórych domach są to nawet setki. Kluczem jest odpowiednio przygotowane ciasto, które łatwo będzie rozwałkować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

WIDEO

Ciasto cytrynowo-migdałowe z rześkim kremem. Palce lizać

Może się wydawać, że ciasto jest tak proste, że nie da się go zepsuć. Te błędy jednak utrudnią ci życie, a ich wyeliminowanie jest naprawdę niesamowicie proste.

Czy do ciasta na pierogi dodawać jajko?

Jeśli chcesz, aby ciasto na pierogi było mięciutkie, delikatne i pyszne, to jajko zostaw lepiej w lodówce. Dodanie go do masy sprawi, że będzie twardsza i mniej elastyczna. O wiele trudniej będzie je wyrobić, a i wałkowanie stanie się wyzwaniem, które śmiało można serwować na siłowni.

Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić.
Pierogi na święta można przygotować wcześniej i zamrozić.© Freepik | specialday_studio

Przepis na ciasto do pierogów jest bardzo prosty i nie wymaga specjalnych udziwnień i dodatków.

  • 500 g mąki pszennej,
  • pół łyżeczki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • szklanka gorącej wody.

Przesianą mąkę wymieszaj z solą oraz olejem i zacznij stopniowo wlewać wodę, wyrabiając ciasto.

Daj chwilę odpocząć

Wyrabianie ciasta ręcznie może być męczące, a na dodatek zbyt długie ugniatanie sprawi, że będzie twardsze. Gdy tylko składniki się już połączą, odłóż ciasto do miski na 30 minut. Dzięki temu miękkie, plastyczne i elastyczne. Odpoczynek sprawi również, że nie będzie się kurczyło podczas wałkowania.

Wałkowanie ciasta - Pyszności
Wałkowanie ciasta - Pyszności© Canva | vvoevale

Wybierz dobrą sól

Z solą łatwo przesadzić i to nie tylko podczas doprawiania farszu czy gotowania pierogów, ale również podczas dodawania jej do ciasta. Nie wszystkie rodzaje soli nadają się do połączenia z mąką. Gruboziarnista sól może spowodować, że ciasto będzie się rwało podczas wałkowania, lepienia lub gotowania. Najlepiej jest używać miałkiej soli lub rozpuścić sól w gorącej wodzie.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
poradyprzepispierogi

Wybrane dla Ciebie