Zamroziłeś pierogi na wigilię? Pamiętaj o jednej rzeczy, bo inaczej będą do wrzucenia

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Aby zaoszczędzić czas, można je przygotować wcześniej i zamrozić. Jednak podczas gotowania zamrożonych pierogów należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, aby nie okazało się, że trzeba je wyrzucić.

Jak gotować mrożone pierogi?Jak gotować mrożone pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Marcin Michałowski

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni, szczególnie na wigilijnym stole. Wiele osób decyduje się przygotować je wcześniej i zamrozić, by zaoszczędzić czas w gorącym okresie przedświątecznym. Jednak istnieje kilka kluczowych zasad, których warto przestrzegać, aby zamrożone pierogi zachowały swoją doskonałą konsystencję. Dowiedz się, jak sprawić, aby nawet mrożone pierogi były smaczne i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Muffiny z kurczaka staną się obiadowym hitem w każdym domu. Przygotowanie to bułka z masłem

Pierogi to tradycyjne danie wigilijne, które pojawia się na polskich stołach od pokoleń. Można je kupić gotowe, ale wielu z nas woli przygotować je samodzielnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje pierogi będą pyszne i chrupiące, pamiętaj o jednej ważnej rzeczy: nie rozmrażaj ich przed gotowaniem.

Rozmrożenie pierogów przed gotowaniem może spowodować, że ciasto się rozklei i pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Dzieje się tak dlatego, że podczas rozmrażania ciasto wchłania wodę, co osłabia jego strukturę.

Jak gotować pierogi mrożone?

Aby ugotować pierogi mrożone, włóż je bezpośrednio do wrzątku. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli gotujesz pierogi na parze, gotuj je przez około 10 minut.

Jak najlepiej podgrzewać pierogi?

Jeśli po wigilijnej uczcie zostaną ci mrożone pierogi, nie martw się. Możesz je podgrzać na kilka sposobów: we wrzątku przez 2-3 minuty, na patelni z odrobiną oleju, uzyskując chrupiącą skórkę, lub w kuchence mikrofalowej, smarując wcześniej masłem, by zachować wilgotność.

Pamiętając o kilku prostych zasadach, możesz ugotować pyszne pierogi mrożone, które będą idealnym dodatkiem do wigilijnej kolacji.

Wybrane dla Ciebie

Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Ta moda powraca co sezon. Specjaliści ostrzegają przed konsekwencjami
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Uważany za jednego z najpyszniejszych i najzdrowszych grzybów. Zostawia w tyle nawet prawdziwka
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Zaplanuj zbiory już teraz. Wspomoże wątrobę i walkę z jesiennym przeziębieniem
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Znudziła mi się pizza na cienkim spodzie. Ta jest bardziej puszysta i smakuje jeszcze lepiej
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Gdy mam ochotę na pączki, wybieram te. Są jeszcze lepsze niż z różą
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę