Zamroziłeś pierogi na wigilię? Pamiętaj o jednej rzeczy, bo inaczej będą do wrzucenia

Pierogi to jedno z najpopularniejszych dań wigilijnych. Aby zaoszczędzić czas, można je przygotować wcześniej i zamrozić. Jednak podczas gotowania zamrożonych pierogów należy pamiętać o jednej ważnej rzeczy, aby nie okazało się, że trzeba je wyrzucić.

Zamroziłeś pierogi na wigilię? Pamiętaj o jednej rzeczy, bo inaczej będą do wrzuceniaJak gotować mrożone pierogi?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | qwartm
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Pierogi z kapustą i grzybami to klasyka polskiej kuchni, szczególnie na wigilijnym stole. Wiele osób decyduje się przygotować je wcześniej i zamrozić, by zaoszczędzić czas w gorącym okresie przedświątecznym. Jednak istnieje kilka kluczowych zasad, których warto przestrzegać, aby zamrożone pierogi zachowały swoją doskonałą konsystencję. Dowiedz się, jak sprawić, aby nawet mrożone pierogi były smaczne i aromatyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię ten obiad, cała rodzina jest zadowolona

Pierogi to tradycyjne danie wigilijne, które pojawia się na polskich stołach od pokoleń. Można je kupić gotowe, ale wielu z nas woli przygotować je samodzielnie. Jeśli chcesz mieć pewność, że twoje pierogi będą pyszne i chrupiące, pamiętaj o jednej ważnej rzeczy: nie rozmrażaj ich przed gotowaniem.

Rozmrożenie pierogów przed gotowaniem może spowodować, że ciasto się rozklei i pierogi będą się rozpadać podczas gotowania. Dzieje się tak dlatego, że podczas rozmrażania ciasto wchłania wodę, co osłabia jego strukturę.

Jak gotować pierogi mrożone?

Aby ugotować pierogi mrożone, włóż je bezpośrednio do wrzątku. Nie musisz ich wcześniej rozmrażać. Gotuj pierogi na małym ogniu przez około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Jeśli gotujesz pierogi na parze, gotuj je przez około 10 minut.

Jak najlepiej podgrzewać pierogi?

Jeśli po wigilijnej uczcie zostaną ci mrożone pierogi, nie martw się. Możesz je podgrzać na kilka sposobów: we wrzątku przez 2-3 minuty, na patelni z odrobiną oleju, uzyskując chrupiącą skórkę, lub w kuchence mikrofalowej, smarując wcześniej masłem, by zachować wilgotność.

Pamiętając o kilku prostych zasadach, możesz ugotować pyszne pierogi mrożone, które będą idealnym dodatkiem do wigilijnej kolacji.

Wybrane dla Ciebie

Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Nie jedz tego na kolację. Dietetyk ostrzega, że te produkty zwiększają ryzyko raka
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia
Galaretka stężeje 3x szybciej. Te proste triki zdradziła mi babcia