Sałatka świąteczna — prosta i szybka. Goście na pewno będą cię chwalić

Ta sałatka świąteczna co roku powoduje zachwyt wszystkich gości. To ciekawa alternatywa dla klasycznej sałatki jarzynowej, która w mig znika z talerzy. Lepiej dobrze zapamiętaj przepis, bo to więcej niż pewne, że będziesz do niego wracał co roku

Sałatka świąteczna? Nie tylko jarzynowa. Postaw na tę, a nie pożałujeszSałatka świąteczna? Nie tylko jarzynowa. Postaw na tę, a nie pożałujesz
Źródło zdjęć: © Canva | travellinglight

Jeśli o przygotowanie potraw świątecznych chodzi, ciągle mówi się o daniach, które od lat zajmują czołowe miejsca na liście wigilijnych klasyków. Barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami, kapusta z grochem, śledź w śmietanie i oczywiście coroczny smażony karp to wigilijny must have — i to nie podlega wątpliwości. Nie zmienia to jednak faktu, że według nas równie ważne są w tym dniu sałatki. A te już nie muszą być aż tak "tradycyjne".

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowe ciasto czekoladowe w wydaniu fit robię kilka razy w tygodniu. Takie jest dobre!

Samo wyrażenie "sałatka świąteczna" najbardziej kojarzy nam się oczywiście z sałatką jarzynową, na którą co roku czekamy jak na zbawienie. Żadne jednak prawo, obrządek czy konwenans nie każe nam ograniczać się do tej jednej sałatki. Zwłaszcza że sprawdzonych przepisów na podobne potrawy nie brakuje. My dzisiaj chcemy się z tobą podzielić recepturą, która już nieraz zrobiła na świętach furorę. I nie — nie ma w tym żadnego luksusowego "twista". To najzwyczajniej w świecie doskonale smaczna, prosta jak drut sałatka świąteczna skomponowana z podstawowych składników. Sam zobacz i zaufaj nam, a nie pożałujesz!

Świąteczna sałatka makaronowa

Składniki:

  • 100 g makaronu (byle krótkiego: wstążki, muszelki, kokardki...),
  • 150 g ulubionej szynki,
  • 3-4 jajka,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 mała puszka kukurydzy,
  • 1 mała puszka groszku,
  • 1/2 koperku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • sól, pieprz.
Ta sałatka świąteczna znika ze stołów w kilka chwil
Ta sałatka świąteczna znika ze stołów w kilka chwil © Canva

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Jajka ugotuj na twardo i pokrój w kostkę. Tak samo posiekaj szynkę i paprykę. Kukurydzę i groszek odcedź z zalewy. Koperek posiekaj.
  2. Wszystkie składniki przełóż do salaterki. Oddzielnie wymieszaj jogurt naturalny, majonez, musztardę, miód i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Posól i popieprz do smaku.
  3. Przygotowanym sosem zalej składniki z miski. Całość dokładnie wymieszaj. Spróbuj, w razie czego dopraw. Twoja świąteczna sałatka jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy