Najgorsze, co możemy dodać do rosołu. Niestety Polacy wciąż używają nagminnie

Rosół w twojej kuchni gości co niedzielę? Wydaje ci się, że mógłbyś go robić wręcz z zamkniętymi oczami? Ale czy na pewno? Koniecznie przeczytaj ten artykuł do końca i sprawdź, czy nie popełniasz podstawowego błędu.

Gotowanie rosołu Rosół to najpopularniejsza zupa w polskim menu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ungvar
Marzena Pęcak

Na pewno zgodzisz się ze mną, że rosół to króluje wśród polskich zup. I nie ma w tym nic dziwnego, ponieważ jest naprawdę bardzo smacznypożywny. Co więcej, świetnie spisuje się jako domowe lekarstwo w walce z przeziębieniami, czy problemami żołądkowymi. 

I choć mogłoby się wydawać, że tak popularną zupę umie zrobić każdy Polak, to tylko pozory. Okazuje się bowiem, że wielu z nas dodaje do domowej zupy niepotrzebny składnik, który spożywany w dużej ilości może być szkodliwy. Co więcej, rosół to nie jedyne danie, do którego go stosujemy. Dlatego tym bardziej powinieneś sprawdzić, o jaki produkt chodzi dokładnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz zaskoczyć gości czymś wyjątkowym? Zrób ryżowe gniazdka z krewetkami, a nie pożałujesz

Tego lepiej nie dodawać

Aby rosół wyszedł perfekcyjny, muszą znaleźć się w nim przede wszystkim kolorowe warzywa, dobrej jakości mięso (najlepiej 2-3 rodzaje) oraz aromatyczne przyprawy z zielem angielskim i liściem laurowym na czele. 

I tu moglibyśmy postawić kropkę. Niestety nie zawsze tak jest. Wielu Polaków do gotującego się rosołu dodaje też popularną i gotową do użytku tzw. "jarzynkę". Robią to z konkretnego powodu, aby jeszcze bardziej wzbogacić smakzapach gotującej się zupy. Niestety jednocześnie zapominają o bardzo ważnej sprawie, skład tego typu produktów pozostawia wiele do życzenia

Gotując rosół, lepiej zrezygnować z gotowych ulepszaczy
Gotując rosół, lepiej zrezygnować z gotowych ulepszaczy © Adobe Stock | Pixel-Shot

Dlaczego nie?

Gotowe produkty typu "jarzynka" w swoim składzie mają: sztuczne barwnikiwzmacniacze smaku, konserwanty oraz najbardziej problemowy w tym przypadku glutaminian sodu. I już ta krótka informacja wystarczy, aby w głowie zapaliła się czerwona lampka. Dlaczego?

Okazuje się bowiem, że glutaminian sodu spożywany w dużej ilości może wpływać negatywnie na stan naszego zdrowia. Mogą pojawić się zarówno bóle głowy, jak i brzucha, nadmierna potliwość, osłabienie, a nawet drętwienie. Co więcej, niepożądane zmiany mogą wystąpić również na skórze w formie nieprzyjemnej pokrzywki. 

Jak sam więc widzisz, lepiej unikać tego składnika przy gotowaniu domowych posiłków, w tym rosołu. Glutaminian sodu oznaczony jest symbolem E621, dlatego zachęcam cię do przemyślanych zakupówsprawdzanie składu poszczególnych produktów. Składnik ten bardzo często występuje w przetworzonej żywności, która powszechnie nie jest uznawana za zbyt zdrową. Wymienić można tu, chociażby: chipsy, zupki oraz dania typu instant, czy fast foody. 

Zanim się pożegnamy, jeszcze raz zachęcam cię do zachowania czujnościwnikliwej analizy składu kupowanych produktów. W końcu zdrowie jest najważniejsze. A jeśli już tak bardzo zależy ci na wzbogaceniu smaku rosołu lub innego dania, zawsze możesz użyć domowej kostki rosołowej przygotowanej wyłącznie na bazie warzyw i przypraw. 

Zrób domowe kostki rosołowe, które wzbogacą smak wielu dań
Zrób domowe kostki rosołowe, które wzbogacą smak wielu dań © Adobe Stock, Archiwum Własne | Pyszności, weyo
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita