WideoW tej genialnej roladzie znajdziesz najlepsze smaki jesieni

W tej genialnej roladzie znajdziesz najlepsze smaki jesieni

Jeśli brakuje ci pomysłów na obiad w jesiennym klimacie, przychodzę z gotowym rozwiązaniem. Ten przepis nigdy cię nie zawiedzie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Rolada faszerowana na bogato z pieczoną dynią ma w sobie to coś!
Rolada faszerowana na bogato z pieczoną dynią ma w sobie to coś!
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

25.11.2023 | aktual.: 25.11.2023 10:43

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Każda pora roku może pochwalić się pysznymi owocamiwarzywami. Dlatego tym bardziej, warto wykorzystywać ich potencjał w pełni. Sezonowość w kuchni to nic złego. Wręcz przeciwnie to nieograniczone możliwości wykorzystania pysznych darów natury. 

Nie inaczej jest jesienią, kiedy to na naszych stołach króluje dynia, kalafior, jabłka, wiśnie oraz gruszki. Co więcej, nic nie stoi na przeszkodzie, aby łączyć ze sobą te smaczne kąski. To wręcz genialny pomysł, o czym przekonasz się już za moment. Z dzisiejszym przepisem wyczarujesz w swojej kuchni cudowny obiad dla całej rodziny!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Genialna rolada z iście jesiennym farszem, podana z pieczoną dynią i kremowym sosem to prawdziwy strzał w 10!

Składniki:

Farsz: 

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 2 małe szalotki,
  • 2 małe jabłka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 50 ml brandy/koniaku/whisky,
  • 1 garść wędzonych śliwek,
  • 3 łyżki miodu,
  • 2 łyżki musztardy dijon,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu.

Składniki do pieczenia:

  • 60 g masła,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 400 ml bulionu.

Składniki do sosu:

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szkl. wody,
  • 300 ml bulionu,
  • wywar z pieczenia.

Pieczona dynia:

  • 1 duża dynia hokkaido,
  • 1/4 szkl. oleju roślinnego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka soli.

Mięso:

  • 1,2 kg karkówki wieprzowej,
  • przyprawy: sól i pieprz.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania farszu do przyszłej rolady. W tym celu na rozgrzanej patelni podsmażam przez chwilę wędzony boczek. Oczywiście wcześniej dzielę go na mniejsze kawałki. 

Na patelni w pierwszej kolejności ląduje boczek
Na patelni w pierwszej kolejności ląduje boczek© Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Po chwili na patelnię dodaję posiekane drobno szalotki, obrane i pokrojone w drobną kostkę jabłka, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wędzone śliwki oraz świeży rozmaryn

W farszu znajdą się m.in. jabłka i wędzone śliwki
W farszu znajdą się m.in. jabłka i wędzone śliwki© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam dokładnie przy pomocy drewnianej łyżki

Krok 3. To jednak nie koniec pracy nad farszem. Po kilku minutach wlewam na patelnię odrobinę alkoholu. Możesz użyć tutaj whisky, brandy lub koniaku. Na tym etapie dodaję też świeży szpinak

Na patelni nie może zabraknąć też świeżego szpinaku
Na patelni nie może zabraknąć też świeżego szpinaku© Licencjodawca | Pyszności

Mieszankę smażę do chwili, aż szpinak całkowicie zwiędnie. Dopiero wtedy na patelnię dodaję musztardę dijon, miód, pieprz oraz sól. Po dokładnym wymieszaniu farsz jest już gotowy!

Krok 4. Czas zająć się karkówką. Mięso układam na desce do krojenia, po czym kroję je w taki sposób, aby otrzymać płaski i prostokątny kawałek. Następnie rozbijam karkówkę dodatkowo przy pomocy tłuczka do mięsa

Bazą rolady jest karkówka
Bazą rolady jest karkówka© Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Mięso w takim wydaniu doprawiam do smaku soląpieprzem, po czym na całej powierzchni rozprowadzam wcześniej przygotowany farsz. Na koniec zwijam mięso w roladę i zabezpieczam je przy pomocy sznurka wędliniarskiego

Rolada jest już prawie gotowa
Rolada jest już prawie gotowa© Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Mięso przekładam do dużego garnka z roztopionym masłem. Następnie obsmażam je z każdej strony, tak, aby wszystkie cenne soki zostały w środku. Tym samym będzie ono idealnie soczyste!

Przy obsmażeniu mięsa świetnie sprawdzą się kuchenne szczypce
Przy obsmażeniu mięsa świetnie sprawdzą się kuchenne szczypce© Licencjodawca | Pyszności

Polecam użyć tu garnka z pokrywką, który można bez obaw włożyć do piekarnika, bo mięso czeka jeszcze pieczenie.

Krok 7. Po dokładnym obsmażeniu mięsa z każdej strony do garnka wrzucam dodatkową porcję masła, świeże gałązki rozmarynu, obrane ząbki czosnku w całości oraz domowej roboty bulion. Garnek przykrywam pokrywką i wstawiam go na 2 godziny do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Czas na wizytę w piekarniku
Czas na wizytę w piekarniku© Licencjodawca | Pyszności

Krok 8. W międzyczasie przygotowuję dynię. Warzywo dokładnie obieramdzielę na mniejsze kawałki. Następnie łączę je z olejem, suszonym tymiankiem, słodką papryką, suszonym czosnkiem oraz solą. 

Dynię łączę z ulubionymi przyprawami
Dynię łączę z ulubionymi przyprawami© Licencjodawca | Pyszności

Składniki mieszam przy pomocy dwóch drewnianych łyżek. Następnie przekładam dynię z dodatkami do formy do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut. Urządzenie ma pracować w temp. 160 stopni Celsjusza

Krok 9. Po wyjęciu z garnka upieczonej rolady powstały w trakcie pieczenia wywar przelewam do garnka z domowej roboty bulionem. Robię to przy pomocy kuchennego sitka. Mieszankę zagotowuję i po kilku minutach zagęszczam sos przy pomocy duetu mąki ziemniaczanej z wodą

I sos jest już gotowy!
I sos jest już gotowy!© Licencjodawca | Pyszności

Krok 10. Upieczoną roladę dzielę na mniejsze części i serwuję z dynią, domowej roboty sosem oraz posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Ślinka cieknie od samego patrzenia
Ślinka cieknie od samego patrzenia© Licencjodawca | Pyszności
Źródło artykułu:Pysznosci.pl