Łączę twaróg z jogurtem i zapiekam. To ciasto wychodzi za każdym razem
Aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem jogurtu to przepis na różne okazje. Sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, a z tym przepisem nie musisz martwić się o efekt końcowy.
22.11.2023 | aktual.: 22.11.2023 13:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Serniki to częsty gość w naszych domach. Wypiekamy je na co dzień, a podczas świąt i uroczystości rodzinnych zajmują na stole centralne miejsce. Kocham ich smak, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. Wtedy na moim stole pojawia się pyszny sernik z dodatkiem jogurtu. Jest puszysty, mięciutki i niesamowicie pyszny. Idealnie pasuje do kubka gorącej kawy lub kakao w chłodne, jesienno-zimowe wieczory.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sernik z jogurtem
Jogurt grecki dodaje wypiekowi lekkości i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowy i śmietankowy. Robi się też nieco lżejszy, ale przy takich deserach zdecydowanie niewarto jest liczyć kalorie. Smakuje niesamowicie, a na dodatek udaje się za każdym razem. Podzieliłam się tym przepisem z moją koleżanką, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Nawet jej wychodzi za każdym razem.
Składniki:
Ciasto:
- 1½ szklanki mąki krupczatki,
- ½ szklanki cukru,
- 1 żółtko,
- 125 g masła,
- 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na masę serową:
- 800 g twarogu,
- 800 g jogurtu greckiego,
- 1 szklanka cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 4 jaja,
- 2 opakowania budyniu.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsypuję mąkę, masło i cukier. Wyrabiam kruszonkę rękami lub widelcem i wstawiam do lodówki na godzinę.
- W robocie kuchennym umieszczam twaróg, cukier, jogurt i jajka i miksuję.
- Dodaję budynie i mieszam łyżką.
- Dno blaszki o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie wysypuję 2/3 kruszonki.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 180st. Celsjusza przez około 15 minut, do zrumienienia kruszonki.
- Na wierzchu wykładam masę serową i posypuję pozostałą kruszonką.
- Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 60 minut, do zarumienienia.
- Studzę w uchylonym piekarniku.
Sernik można podawać na zimno lub na ciepło. Można go również udekorować ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.