Łączę twaróg z jogurtem i zapiekam. To ciasto wychodzi za każdym razem

Aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem jogurtu to przepis na różne okazje. Sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, a z tym przepisem nie musisz martwić się o efekt końcowy.

Sernik jogurtowy - PysznościSernik jogurtowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Promo_Link
Ewa Malinowska

Serniki to częsty gość w naszych domach. Wypiekamy je na co dzień, a podczas świąt i uroczystości rodzinnych zajmują na stole centralne miejsce. Kocham ich smak, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. Wtedy na moim stole pojawia się pyszny sernik z dodatkiem jogurtu. Jest puszysty, mięciutki i niesamowicie pyszny. Idealnie pasuje do kubka gorącej kawy lub kakao w chłodne, jesienno-zimowe wieczory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę

Sernik z jogurtem

Jogurt grecki dodaje wypiekowi lekkości i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowy i śmietankowy. Robi się też nieco lżejszy, ale przy takich deserach zdecydowanie niewarto jest liczyć kalorie. Smakuje niesamowicie, a na dodatek udaje się za każdym razem. Podzieliłam się tym przepisem z moją koleżanką, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Nawet jej wychodzi za każdym razem.

Sernik jogurtowy - Pyszności
Sernik jogurtowy - Pyszności © Promo_Link

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu,
  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 jaja,
  • 2 opakowania budyniu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę, masło i cukier. Wyrabiam kruszonkę rękami lub widelcem i wstawiam do lodówki na godzinę.
  2. W robocie kuchennym umieszczam twaróg, cukier, jogurt i jajka i miksuję.
  3. Dodaję budynie i mieszam łyżką.
  4. Dno blaszki o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie wysypuję 2/3 kruszonki.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180st. Celsjusza przez około 15 minut, do zrumienienia kruszonki.
  6. Na wierzchu wykładam masę serową i posypuję pozostałą kruszonką.
  7. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 60 minut, do zarumienienia.
  8. Studzę w uchylonym piekarniku.

Sernik można podawać na zimno lub na ciepło. Można go również udekorować ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy