PrzepisSzybkie ciastoŁączę twaróg z jogurtem i zapiekam. To ciasto wychodzi za każdym razem

Łączę twaróg z jogurtem i zapiekam. To ciasto wychodzi za każdym razem

Sernik jogurtowy - Pyszności
Sernik jogurtowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Promo_Link
22.11.2023 12:04, aktualizacja: 22.11.2023 13:44

Aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem jogurtu to przepis na różne okazje. Sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, a z tym przepisem nie musisz martwić się o efekt końcowy.

Serniki to częsty gość w naszych domach. Wypiekamy je na co dzień, a podczas świąt i uroczystości rodzinnych zajmują na stole centralne miejsce. Kocham ich smak, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. Wtedy na moim stole pojawia się pyszny sernik z dodatkiem jogurtu. Jest puszysty, mięciutki i niesamowicie pyszny. Idealnie pasuje do kubka gorącej kawy lub kakao w chłodne, jesienno-zimowe wieczory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sernik z jogurtem

Jogurt grecki dodaje wypiekowi lekkości i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowy i śmietankowy. Robi się też nieco lżejszy, ale przy takich deserach zdecydowanie niewarto jest liczyć kalorie. Smakuje niesamowicie, a na dodatek udaje się za każdym razem. Podzieliłam się tym przepisem z moją koleżanką, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Nawet jej wychodzi za każdym razem.

Sernik jogurtowy - Pyszności
Sernik jogurtowy - Pyszności© Promo_Link

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu,
  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 jaja,
  • 2 opakowania budyniu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę, masło i cukier. Wyrabiam kruszonkę rękami lub widelcem i wstawiam do lodówki na godzinę.
  2. W robocie kuchennym umieszczam twaróg, cukier, jogurt i jajka i miksuję.
  3. Dodaję budynie i mieszam łyżką.
  4. Dno blaszki o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie wysypuję 2/3 kruszonki.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180st. Celsjusza przez około 15 minut, do zrumienienia kruszonki.
  6. Na wierzchu wykładam masę serową i posypuję pozostałą kruszonką.
  7. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 60 minut, do zarumienienia.
  8. Studzę w uchylonym piekarniku.

Sernik można podawać na zimno lub na ciepło. Można go również udekorować ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także