Łączę twaróg z jogurtem i zapiekam. To ciasto wychodzi za każdym razem

Aksamitny i kremowy sernik z dodatkiem jogurtu to przepis na różne okazje. Sprawdzi się również w czasie Świąt Bożego Narodzenia, a z tym przepisem nie musisz martwić się o efekt końcowy.

Sernik jogurtowy - PysznościSernik jogurtowy - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | Promo_Link
Ewa Malinowska

Serniki to częsty gość w naszych domach. Wypiekamy je na co dzień, a podczas świąt i uroczystości rodzinnych zajmują na stole centralne miejsce. Kocham ich smak, ale czasami warto spróbować czegoś nowego. Wtedy na moim stole pojawia się pyszny sernik z dodatkiem jogurtu. Jest puszysty, mięciutki i niesamowicie pyszny. Idealnie pasuje do kubka gorącej kawy lub kakao w chłodne, jesienno-zimowe wieczory.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Te roladki nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze fajnie się prezentują. Idealne na imprezową przekąskę

Sernik z jogurtem

Jogurt grecki dodaje wypiekowi lekkości i sprawia, że jest jeszcze bardziej kremowy i śmietankowy. Robi się też nieco lżejszy, ale przy takich deserach zdecydowanie niewarto jest liczyć kalorie. Smakuje niesamowicie, a na dodatek udaje się za każdym razem. Podzieliłam się tym przepisem z moją koleżanką, która ma dwie lewe ręce do wypieków. Nawet jej wychodzi za każdym razem.

Sernik jogurtowy - Pyszności
Sernik jogurtowy - Pyszności © Promo_Link

Składniki:

Ciasto:

  • 1½ szklanki mąki krupczatki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 żółtko,
  • 125 g masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18 proc.
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Składniki na masę serową:

  • 800 g twarogu,
  • 800 g jogurtu greckiego,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 4 jaja,
  • 2 opakowania budyniu.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsypuję mąkę, masło i cukier. Wyrabiam kruszonkę rękami lub widelcem i wstawiam do lodówki na godzinę.
  2. W robocie kuchennym umieszczam twaróg, cukier, jogurt i jajka i miksuję.
  3. Dodaję budynie i mieszam łyżką.
  4. Dno blaszki o wymiarach 25x25 cm wykładam papierem do pieczenia. Na dnie wysypuję 2/3 kruszonki.
  5. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180st. Celsjusza przez około 15 minut, do zrumienienia kruszonki.
  6. Na wierzchu wykładam masę serową i posypuję pozostałą kruszonką.
  7. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 st. Celsjusza przez około 60 minut, do zarumienienia.
  8. Studzę w uchylonym piekarniku.

Sernik można podawać na zimno lub na ciepło. Można go również udekorować ulubionymi owocami lub polewą czekoladową.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy