Kiedy spodziewam się gości, w 10 minut robię genialne roladki. Wszyscy chwalą
Od tych roladek z tortilli zakręci ci się w głowie. Banalnie niebanalne, pełne smaku, a tylko z kilku składników. Podaj na stół, kiedy spodziewasz się gości. Sukces murowany.
21.11.2023 | aktual.: 17.01.2024 13:12
Roladki z tortilli już jakiś czas temu zawładnęły imprezowymi stołami. To prosty i niezwykle uniwersalny sposób na przygotowanie przekąski, która trafi w każde gusta. Można przyrządzić ją w wersji bezmięsnej lub przeciwnie - mięsem wypełnionej. Tortilla przyjmie większość warzyw, sosów i dipów. Ja zazwyczaj szykuję roladki z wędliną i papryką konserwową. Uwielbiam to połączenie, a spoglądając na wiecznie puste po przekąsce talerze, śmiem twierdzić, że nie tylko ja.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z czym można zrobić roladki z tortilli?
Roladki z tortilli to pyszna i łatwa przekąska, którą można zrobić z wieloma różnymi dodatkami. Możesz wybrać między wędliną, serem, warzywami, rybami, pastami i sosami. Na jakie połączenia warto postawić? Np. na kurczaka i prażoną cebulkę, na szynkę, ser i awokado z sosem ziołowym lub na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i ogórkiem. Tortille doskonale smakują też z wędzonym łososiem, chrzanowym serkiem, ogórkiem konserwowym i świeżą papryką. Koniecznie wypróbuj też nasz przepis na śniadaniowe ruloniki z tortilli.
Warto eksperymentować i tworzyć własne połączenia smakowe. Pamiętać jednak trzeba, by nie dodawać za dużo składników oraz by tortilla zawsze była dokładnie posmarowana serkiem lub sosem, co "zwiąże" wszystkie składniki i zapobiegnie ich wysypywaniu się poza placek. Po złożeniu roladki najlepiej jest je schłodzić w lodówce, żeby się ścięły i łatwiej je było kroić.
Roladki z tortilli na zimno z szynką i papryką konserwową. Przepis
Składniki:
- 2 placki tortilli,
- 1 serek śmietankowy do smarowania,
- sałata/szpinak,
- 6 plasterków wędliny,
- 4 ćwiartki papryki konserwowej,
- sos: 2 łyżki majonezu,1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.
Zobacz także
Przygotowanie:
- Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek.
- Tortille posmaruj grubą warstwą serka. Na to wyłóż porwane liście sałaty lub szpinaku, ułóż plasterki szynki.
- Szynkę posmaruj przygotowanym sosem.
- Tortille zawiń ciasno w ruloniki. Tak przygotowane włóż do lodówki.
- Przed podaniem pokrój w grube (ok. 2 cm) plastry.