Kiedy spodziewam się gości, w 10 minut robię genialne roladki. Wszyscy chwalą

Od tych roladek z tortilli zakręci ci się w głowie. Banalnie niebanalne, pełne smaku, a tylko z kilku składników. Podaj na stół, kiedy spodziewasz się gości. Sukces murowany.

Roladki z tortilli z papryką i szynkąRoladki z tortilli z papryką i szynką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Roladki z tortilli już jakiś czas temu zawładnęły imprezowymi stołami. To prosty i niezwykle uniwersalny sposób na przygotowanie przekąski, która trafi w każde gusta. Można przyrządzić ją w wersji bezmięsnej lub przeciwnie - mięsem wypełnionej. Tortilla przyjmie większość warzyw, sosów i dipów. Ja zazwyczaj szykuję roladki z wędliną i papryką konserwową. Uwielbiam to połączenie, a spoglądając na wiecznie puste po przekąsce talerze, śmiem twierdzić, że nie tylko ja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kiedy serwuję tę genialną przekąskę, na talerzyku nie zostaje nawet jeden okruszek

Z czym można zrobić roladki z tortilli?

Roladki z tortilli to pyszna i łatwa przekąska, którą można zrobić z wieloma różnymi dodatkami. Możesz wybrać między wędliną, serem, warzywami, rybami, pastami i sosami. Na jakie połączenia warto postawić? Np. na kurczaka i prażoną cebulkę, na szynkę, ser i awokado z sosem ziołowym lub na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i ogórkiem. Tortille doskonale smakują też z wędzonym łososiem, chrzanowym serkiem, ogórkiem konserwowym i świeżą papryką. Koniecznie wypróbuj też nasz przepis na śniadaniowe ruloniki z tortilli.

Warto eksperymentować i tworzyć własne połączenia smakowe. Pamiętać jednak trzeba, by nie dodawać za dużo składników oraz by tortilla zawsze była dokładnie posmarowana serkiem lub sosem, co "zwiąże" wszystkie składniki i zapobiegnie ich wysypywaniu się poza placek. Po złożeniu roladki najlepiej jest je schłodzić w lodówce, żeby się ścięły i łatwiej je było kroić.

Roladki z tortilli to idealna przekąska na imprezę
Roladki z tortilli to idealna przekąska na imprezę © Pixabay

Roladki z tortilli na zimno z szynką i papryką konserwową. Przepis

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 1 serek śmietankowy do smarowania,
  • sałata/szpinak,
  • 6 plasterków wędliny,
  • 4 ćwiartki papryki konserwowej,
  • sos: 2 łyżki majonezu,1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek.
  2. Tortille posmaruj grubą warstwą serka. Na to wyłóż porwane liście sałaty lub szpinaku, ułóż plasterki szynki.
  3. Szynkę posmaruj przygotowanym sosem.
  4. Tortille zawiń ciasno w ruloniki. Tak przygotowane włóż do lodówki.
  5. Przed podaniem pokrój w grube (ok. 2 cm) plastry.
Wybrane dla Ciebie
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Robiła to każda gospodyni. Ostatni dzwonek na wydeptanie zapasów
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Dziś wielu ma ciarki. Dorzucam ekstra owoc i zgarniam komplementy
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Za komuny smażyła je niemal każda gospodyni. Wychodziły puszyste i bardzo smaczne
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Opanowała polskie jarmarki. Ludzie ustawiają się w kolejkach, by spróbować zagranicznej pyszności
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Ten japoński omlet to hit. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Tania i szybka zupa, którą zajadali się królowie. Idealna na deszczowy dzień
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Na Śląsku gospodynie gotowały ją często. Dziś mniej popularna, a lepsza niż jarzynowa
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Dorzucam kilka do kapuśniaku. Wyciągają smak i dodają smaku wędzonki
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Lepsze niż zwykłe masło. Posmarujesz nim pieczywo, dodasz do ciasta albo okrasisz pierogi
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Babcia piekła co tydzień. Uwielbiały nie tylko małe baletnice
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Nie tylko spagetti i pizza. Włosi robią pyszną zapiekankę ziemniaczaną
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość
Ziemniaki obtaczam i zapiekam. Mają kremowy środek i złocistą skórkę, a dymny posmak dopełnia całość