PrzepisPrzekąskiKiedy spodziewam się gości, w 10 minut robię genialne roladki. Wszyscy chwalą

Kiedy spodziewam się gości, w 10 minut robię genialne roladki. Wszyscy chwalą

Roladki z tortilli z papryką i szynką
Roladki z tortilli z papryką i szynką
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
21.11.2023 10:43, aktualizacja: 17.01.2024 13:12

Od tych roladek z tortilli zakręci ci się w głowie. Banalnie niebanalne, pełne smaku, a tylko z kilku składników. Podaj na stół, kiedy spodziewasz się gości. Sukces murowany.

Roladki z tortilli już jakiś czas temu zawładnęły imprezowymi stołami. To prosty i niezwykle uniwersalny sposób na przygotowanie przekąski, która trafi w każde gusta. Można przyrządzić ją w wersji bezmięsnej lub przeciwnie - mięsem wypełnionej. Tortilla przyjmie większość warzyw, sosów i dipów. Ja zazwyczaj szykuję roladki z wędliną i papryką konserwową. Uwielbiam to połączenie, a spoglądając na wiecznie puste po przekąsce talerze, śmiem twierdzić, że nie tylko ja.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z czym można zrobić roladki z tortilli?

Roladki z tortilli to pyszna i łatwa przekąska, którą można zrobić z wieloma różnymi dodatkami. Możesz wybrać między wędliną, serem, warzywami, rybami, pastami i sosami. Na jakie połączenia warto postawić? Np. na kurczaka i prażoną cebulkę, na szynkę, ser i awokado z sosem ziołowym lub na pastę jajeczną z suszonymi pomidorami i ogórkiem. Tortille doskonale smakują też z wędzonym łososiem, chrzanowym serkiem, ogórkiem konserwowym i świeżą papryką. Koniecznie wypróbuj też nasz przepis na śniadaniowe ruloniki z tortilli.

Warto eksperymentować i tworzyć własne połączenia smakowe. Pamiętać jednak trzeba, by nie dodawać za dużo składników oraz by tortilla zawsze była dokładnie posmarowana serkiem lub sosem, co "zwiąże" wszystkie składniki i zapobiegnie ich wysypywaniu się poza placek. Po złożeniu roladki najlepiej jest je schłodzić w lodówce, żeby się ścięły i łatwiej je było kroić.

Roladki z tortilli to idealna przekąska na imprezę
Roladki z tortilli to idealna przekąska na imprezę© Pixabay

Roladki z tortilli na zimno z szynką i papryką konserwową. Przepis

Składniki:

  • 2 placki tortilli,
  • 1 serek śmietankowy do smarowania,
  • sałata/szpinak,
  • 6 plasterków wędliny,
  • 4 ćwiartki papryki konserwowej,
  • sos: 2 łyżki majonezu,1 łyżka musztardy, posiekany szczypiorek, sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Majonez wymieszaj z musztardą, dopraw solą, pieprzem, dodaj szczypiorek.
  2. Tortille posmaruj grubą warstwą serka. Na to wyłóż porwane liście sałaty lub szpinaku, ułóż plasterki szynki.
  3. Szynkę posmaruj przygotowanym sosem.
  4. Tortille zawiń ciasno w ruloniki. Tak przygotowane włóż do lodówki.
  5. Przed podaniem pokrój w grube (ok. 2 cm) plastry.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także