Rożki z tortilli po meksykańsku z indykiem i warzywami. Pomysł na szybki obiad dla kilku osób
Proste i pyszne rożki z tortilli z farszem z nadzieniem meksykańskimi idealnie sprawdzi się zarówno w roli obiadu, jak i pysznej kolacji na ciepło.
10.10.2022 | aktual.: 11.10.2023 07:22
Pomysł na tortillę
Tortilla to potrawa, który liczy sobie aż 12 tysięcy lat i swoimi korzeniami sięga rdzennych ludów Ameryki Południowej. Tradycyjnie przygotowywane z kukurydzy placki były podstawą diety Majów, a później Azteków. Obecnie tortillą w różnej formie zajada się cały świat i szybko powstały jej pszenne zamienniki.
Placki najlepiej jest wypełnić farszem i zapiec, aby powstało danie podobne do burrito lub quesadilli. Przygotowania takich potraw jest zwykle proste i szybkie- placki wystarczy podpiec tylko kilka minut. Dziś postawiliśmy na pyszne rożki, które wypełniliśmy mięsem mielonym, serem i aromatycznymi przyprawami.
Cały przepis znajdziesz na naszym kanale YouTube
Rożki z tortilli
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z indyka
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 pomidory
- 120 g kukurydzy konserwowej
- 2 papryczki chili
- 90 g tartego sera cheddar
- 3 tortille pszenne
- 6 łyżek majonezu
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej olej i usmaż na nim mięso mielone z indyka. Możesz również użyć mielonej wołowiny. Dopraw całość mieloną papryką, kminem rzymskim oraz solą i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w drobną kostkę pomidory i przesmaż całość.
Następnie dodaj kukurydzę, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wymieszaj. Tortillę przekrój na pół. Jedną połowę posyp startym serem. Wyłóż porcję farszu i zawiń dwa brzegi. Zerknij na filmik- tam dokładnie pokazujemy Ci, jak to zrobić.
Tak przygotowane rożki umieść na rozgrzanej patelni i zarumień z obu stron. Dzięki temu nie tylko ser apetycznie się rozpuści, ale również sprawi, że tortilla nie będzie się rozwijała.
Tak przygotowane rożki polej majonezem lub ulubionym sosem, posyp posiekaną natką pietruszki i gotowe. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepłą kolację, jak i pyszny obiad. Najlepiej smakują na ciepło.
Smacznego!