Roladki z tortilli w prażonej cebulce z kurczakiem. Szybka przekąska
Proste roladki z tortilli z kurczakiem, awokado i serkiem śmietankowym obtoczyliśmy w chrupiącej prażonej cebulce. Zaskakujące połączenie pokochasz od pierwszego kawałka.
03.03.2023 | aktual.: 18.03.2023 17:58
Przepis na prostą przekąskę
Małe przekąski to obowiązkowy element każdej imprezy. Świetnie sprawdzają się również jako zamiennik chipsów i popcornu podczas seansów filmowych. Dziś przygotowaliśmy zawijasy z tortilli z nietypowymi dodatkami. W środku znajdziesz pierś z kurczaka, kremowe awokado, serek śmietankowy i warzywa. Całość otula chrupiąca kołderka z prażonej cebulki, która nadaje naszej przekąsce nieco wyrazistego smaku i ciekawej tekstury. Proste, smaczne i szybkie - takie przepisy uwielbiamy najbardziej.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Roladki z tortilli w prażonej cebulce
Składniki:
- 2 filety piersi z kurczaka — ugotowane w bulionie
- 1 awokado
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól/pieprz
- 1/3 sałaty lodowej
- 1 garść rukoli
- 200 g serka śmietankowego
- 2 tortille pszenne
- 1/2 szkl. prażonej cebulki
Sposób przygotowania:
Filety z piersi kurczaka ugotuj w bulionie. Przełóż do miski i rozdrobnij przy pomocy miksera lub noża i widelca. Dodaj pokrojone w kostkę awokado i sok z cytryny. Dodatek soku sprawi, że awokado nie będzie ciemniało. Dorzuć pokrojoną drobno cebulę, sól, pieprz oraz majonez i dokładnie wymieszaj.
Dwa placki tortill ułóż tak, aby ich brzegi nachodziły na siebie. Rozsmaruj serek śmietankowy i wyłóż posiekaną sałatę oraz rukolę. Następnie rozprowadź kurczakową masę i zawiń tortillę.
Powstały rulon owiń ciasno folią spożywczą i wstaw do lodówki na 3 godziny. Dzięki temu smaki się połączą, a sama tortilla nie będzie się rozwijała. Po tym czasie usuń folię, posmaruj tortillę śmietankowym serkiem i podziel całość na mniejsze kawałki. Każdy z nich obtocz w prażonej cebulce. Serek śmietankowy będzie pełnił rolę kleju.
Przygotowane przekąski ułóż na drewnianej desce lub talerzyku. Udekoruj rukolą i gotowe.
Smacznego!