Błyskawiczne burgery w tortilli. Ten przepis bije rekordy popularności na Tik Toku!

Proste, szybkie i pyszne - takie przepisy lubimy najbardziej. Podczas przewijania Tik Toka zauważyliśmy przepis na burgery w tortilli, który zbierał miliony wyświetleń. Postanowiliśmy w naszej kuchni sprawdzić, o co chodzi i przygotować naszą wersję. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania.

Obrazek
Ewa

Przepis z Tik Toka

Tik Tok coraz częściej zaskakuje przepisami. Szybko stają się one viralem i na ich przetestowanie znajduje się sporo chętnych. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na ramen Kylie Jenner, składaną tortillę czy też piankę chmurkę. Przepisy, które biją rekordy popularności na tej platformie są najczęściej proste w przygotowaniu, ale bardzo efektowne. Burger w tortilli jest na to bardzo dobrym dowodem.

Burgery w tortilli- składniki

        
  • 2 tortille pszenne
  • 2 łyżki sosu
  • 160 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 plasterki boczku wędzonego

Przepis na burgery w tortilli z Tik Toka

Przygotowanie takich burgerów jest bardzo proste. Zacznij od mięsa. Do burgerów używaj jedynie mięso mielonego z wołowiny. Podziel je na 4 równe części i uformuj okrągłe kulki. Ułóż je na patelni grillowej i dopraw pieprzem oraz solą. Przy pomocy łopatki kuchennej "rozpłaszcz" mięso na kotlety. Jeśli nie masz patelni grillowej, to burgery możesz wrzucić na klasyczną. Fajnym rozwiązaniem jest również zrobienie ich na tradycyjnym grillu.

burgery w tortilli

Przewróć kawałki mięsa na drugą stronę. Połóż na nich kawałki sera tak, aby nie wystawały poza mięso. W ten sposób unikniesz zabrudzenia patelni, a ser i tak pięknie roztopi się na mięsie. Na ser połóż drugi kawałek mięsa i wyłóż skarmelizowaną cebulkę. Jak skarmelizować cebulę? Pokrój ją w pióra. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywo. Posól i smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Następnie dodaj do cebuli miód i ocet.  Na 1 kg cebuli przypadają po 3 łyżki octu i 4 łyżki miodu. Smaż całość aż cały płyn odparuje, a cebula pięknie się zarumieni. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek

Na karmelizowanej cebuli ułóż usmażony na chrupko boczek i przejdź do zawijania.

Burgery w tortilli- jak zrobić?

Na kuchennym blacie rozłóż duży placek tortilli. Na środku rozsmaruj łyżkę sosu do burgerów. Możesz go przygotować samodzielnie lub użyć gotowego ze sklepu. Na sosie ułóż przygotowane burgery z dodatkami. Na górze połóż kolejny kawałek tortilli. Jej średnica powinna być nieco większa niż burgera. Możesz użyć małych pszennych placków lub przy pomocy miseczki wyciąć odpowiedni kształt w standardowym placku.

burgery w tortilli

Następnie  zawiń większą tortillę tak, aby powstała kieszonka.

Obrazek

Grillowanie burgerów

Tak przygotowane burgery wrzuć na grilla, zaczynając od strony z mniejszym kawałkiem. Dzięki temu unikniesz ryzyka rozwijania się burgera. Możesz podpiec go zarówno na klasycznej patelni, jak i wrzucić na ruszt. Taki burger będzie ciekawym urozmaiceniem podczas letniego grillowania.

Obrazek

Burger w tortilli z Tik Toka

Po tym czasie nasz burger jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie