Błyskawiczne burgery w tortilli. Ten przepis bije rekordy popularności na Tik Toku!

Proste, szybkie i pyszne - takie przepisy lubimy najbardziej. Podczas przewijania Tik Toka zauważyliśmy przepis na burgery w tortilli, który zbierał miliony wyświetleń. Postanowiliśmy w naszej kuchni sprawdzić, o co chodzi i przygotować naszą wersję. Efekt przerósł nasze najśmielsze oczekiwania.

Obrazek
Ewa

Przepis z Tik Toka

Tik Tok coraz częściej zaskakuje przepisami. Szybko stają się one viralem i na ich przetestowanie znajduje się sporo chętnych. Na naszej stronie znajdziesz przepisy na ramen Kylie Jenner, składaną tortillę czy też piankę chmurkę. Przepisy, które biją rekordy popularności na tej platformie są najczęściej proste w przygotowaniu, ale bardzo efektowne. Burger w tortilli jest na to bardzo dobrym dowodem.

Burgery w tortilli- składniki

        
  • 2 tortille pszenne
  • 2 łyżki sosu
  • 160 g mielonego mięsa wołowego
  • 4 plastry żółtego sera
  • 1 cebula
  • 4 plasterki boczku wędzonego

Przepis na burgery w tortilli z Tik Toka

Przygotowanie takich burgerów jest bardzo proste. Zacznij od mięsa. Do burgerów używaj jedynie mięso mielonego z wołowiny. Podziel je na 4 równe części i uformuj okrągłe kulki. Ułóż je na patelni grillowej i dopraw pieprzem oraz solą. Przy pomocy łopatki kuchennej "rozpłaszcz" mięso na kotlety. Jeśli nie masz patelni grillowej, to burgery możesz wrzucić na klasyczną. Fajnym rozwiązaniem jest również zrobienie ich na tradycyjnym grillu.

burgery w tortilli

Przewróć kawałki mięsa na drugą stronę. Połóż na nich kawałki sera tak, aby nie wystawały poza mięso. W ten sposób unikniesz zabrudzenia patelni, a ser i tak pięknie roztopi się na mięsie. Na ser połóż drugi kawałek mięsa i wyłóż skarmelizowaną cebulkę. Jak skarmelizować cebulę? Pokrój ją w pióra. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć warzywo. Posól i smaż na średnim ogniu aż cebula zmięknie. Następnie dodaj do cebuli miód i ocet.  Na 1 kg cebuli przypadają po 3 łyżki octu i 4 łyżki miodu. Smaż całość aż cały płyn odparuje, a cebula pięknie się zarumieni. Na koniec dopraw solą oraz pieprzem.

Obrazek

Na karmelizowanej cebuli ułóż usmażony na chrupko boczek i przejdź do zawijania.

Burgery w tortilli- jak zrobić?

Na kuchennym blacie rozłóż duży placek tortilli. Na środku rozsmaruj łyżkę sosu do burgerów. Możesz go przygotować samodzielnie lub użyć gotowego ze sklepu. Na sosie ułóż przygotowane burgery z dodatkami. Na górze połóż kolejny kawałek tortilli. Jej średnica powinna być nieco większa niż burgera. Możesz użyć małych pszennych placków lub przy pomocy miseczki wyciąć odpowiedni kształt w standardowym placku.

burgery w tortilli

Następnie  zawiń większą tortillę tak, aby powstała kieszonka.

Obrazek

Grillowanie burgerów

Tak przygotowane burgery wrzuć na grilla, zaczynając od strony z mniejszym kawałkiem. Dzięki temu unikniesz ryzyka rozwijania się burgera. Możesz podpiec go zarówno na klasycznej patelni, jak i wrzucić na ruszt. Taki burger będzie ciekawym urozmaiceniem podczas letniego grillowania.

Obrazek

Burger w tortilli z Tik Toka

Po tym czasie nasz burger jest już gotowy. Serwuj go na ciepło, od razu po zdjęciu z patelni. Smacznego!

Obrazek

Wybrane dla Ciebie

"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
"Dziwak" od siostry Anastazji zachwyci nawet wybredną teściową. Do kawy pasuje idealnie
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Tureckie naleśniki robią furorę na każdej imprezie. Znikają szybciej niż sałatki i chipsy
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Zwykłe schabowe odchodzą do lamusa. Na niedzielny obiad robię schab po irańsku
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Jak smakują frytki w różnych krajach? O tych rodzajach mało kto w Polsce słyszał
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Ogórki kiszone po francusku to mój as w rękawie. Wszystkie sąsiadki proszą o przepis
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Remigiusz Rączka dodaje 1 szklankę do ciasta ucieranego. Wychodzi wilgotne i miękkie jak gąbeczka
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Wygląda niepozornie, a to prawdziwy skarb. Nie przegap sezonu
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Na widok tych flaków nikt nie ucieka. Aromatyczne, pyszne i bez grama mięsa
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Tak reaguje organizm, kiedy codziennie jesz maliny. Wielu nie wie
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Czy to najdroższa drożdżówka w Polsce? Testujemy ciastko z warszawskiej cukierni
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ania Starmach zdradziła swój sposób na kurki. Nie męczy się z czyszczeniem
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm
Ekspert mówi wprost. Taka kawa najlepiej wpływa na organizm