Tortille z cukinii - przepis na pożywne śniadanie. Podaj z ulubionymi dodatkami

Nie masz pomysłu na pożywne śniadanie? Wykorzystaj sezon na warzywa i przygotuj szybkie tortille z cukinii. Są zdrowe, smaczne i przygotujesz je w piekarniku. Z ulubionymi dodatkami, rozpływają się w ustach. Jednak najlepiej smakują z wędzonym łososiem i jajecznicą. Zobacz, jak je zrobić?

ObrazekTortilla z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Śniadanie to najważniejszy posiłek w przeciągu całego dnia. W takiej sytuacji musi to być posiłek, który wyróżnia się dużą wartością energetyczną i składnikami, które dodają sił na pozostałą część dnia. Większość osób wybiera jajecznicę, kanapki czy tosty. Jeśli szukasz alternatywy, to świetnie sprawdzą się tortille z cukinii. Ich podstawą będą młode, świeże cukinie, a o odpowiedni smak zadbają ulubione dodatki. Eksperymentuj dowolnie i zachwyć się smakiem tej sezonowej przekąski.

Tortille z cukinii

Tortille to wszechstronne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Dziś chcemy zaproponować ci przepis na tortille z cukinii — lekkie, smaczne i pełne składników odżywczych. To doskonała propozycja na zdrowe i pożywne śniadanie, które dostarczy ci energii na cały dzień. Dodatkowo możesz je dowolnie urozmaicić swoimi ulubionymi dodatkami. Przeczytaj nasz przepis i przekonaj się, jak łatwo i szybko można przygotować te pyszne tortille.

Obrazek
Pamiętaj, by zetrzeć cukinię na tarce - Pyszności; Foto Canva.com

Przepis na tortille z cukinii

Tortille z cukinii to idealne pożywne śniadanie, które można dostosować do własnych gustów. Najlepiej smakują te z piekarnika, jednak możesz też usmażyć je na patelni.

Składniki na tortille:

  • jajko,
  • cukinia,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • ząbek czosnku,
  • 2 łyżeczki tymianku,
  • sól i pieprz,
  • łyżka mąki pszennej lub ryżowej,
  • skrobia ziemniaczana — łyżka.

Dodatki:

  • szczypiorek,
  • 50 g łososia wędzonego,
  • czerwona papryka,
  • jajecznica z 4 jajek.
Obrazek
Tortille z cukinii podaj z ulubionymi dodatkami - Pyszności; Foto Canva.com

Przygotowanie tortilli z cukinii - krok po kroku

Jeśli zależy ci na smacznym śniadaniu, to tortille z cukinii przepis wydają się być naprawdę smaczną opcją. Przygotowanie tego dania zajmie ci około 30 minut. Jednak, dla efektu końcowego, naprawdę warto sięgnąć po tę recepturę, zwłaszcza gdy trwa sezon na cukinie.

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Przytnij cukinię na końcach i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Następnie odciśnij z nadmiaru soku.
  3. Dodaj do niej jajko, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek oraz sól i pieprz. Wszystko wymieszaj i w następnej kolejności dodaj skrobię ziemniaczaną, mąkę i ponownie wymieszaj.
  4. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wyłóż masę cukiniową w 4 miejscach i rozsmaruj na okręgi o średnicy 15 cm. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
  5. W międzyczasie przygotuj dodatki i usmaż jajecznicę.
  6. Po upieczeniu tortilli ułóż na nich łososia, a na wierzch jajecznicę. Zawiń w rulon. Posyp szczypiorkiem i pokrojoną w kostkę czerwoną papryką.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat