Chipsy z cukinii - przepis na zdrową przekąskę. Jak je zrobić?

Lato to czas, w którym sezonowe warzywa mogą posłużyć do przygotowania rozmaitych przekąsek. W momencie, gdy trwa sezon na cukinię, warto sięgnąć po różnorodne receptury, które pozwolą ci zaskoczyć wszystkich gości. Jedną z opcji są chipsy z cukinii. Sprawdź, jak zrobić tę zdrową przekąskę na lato.

ObrazekChipsy z cukinii - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Niezależnie od tego, czy jesteś ich fanem, czy też nie, to warto doceniać sezonowe warzywa. Nie tylko świetnie smakują, ale są również pełne witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Latem, kiedy w sklepach i na straganach króluje cukinia, warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z niego zdrową przekąskę. To banalnie proste i niezwykle smaczne danie. W sam raz, na wizytę znajomych, rodziny lub jako dodatek do ulubionego filmu.

Chipsy z cukinii

Chipsy z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Są one nie tylko smaczne, ale także zdrowsze i bardziej dietetyczne. Szukasz pomysłów na nowe przekąski?. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem zdrowych chipsów z cukinii. Pamiętaj, by cukinia do chipsów była jędrna i możliwie jak najmniejsza. Dzięki temu będzie ją zdecydowanie łatwiej pokroić, a chipsy szybciej się upieką.

Obrazek
Do chipsów najlepiej sprawdzą się młode i niezbyt duże cukinie - Pyszności; Foto canva.com

Przepis na chipsy z cukinii

Aby zrobić chipsy z cukinii, będziesz potrzebować świeżej i zdrowej cukinii. Wybierz cukinie o średniej wielkości, o gładkiej skórze i jasnozielonym kolorze. Możesz także dodać ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka czy zioła, aby nadać chipsom dodatkowego smaku. Niezwykle ważne jest to, by odpowiednio osuszyć plastry cukinii, tuż przed pieczeniem.

Składniki:

      
  • 3 młode cukinie,
  • oliwa,
  • sól i pieprz,
  • opcjonalnie: słodka lub ostra papryka w proszku.
Obrazek
Przygotowanie chipsów jest banalnie proste - Pyszności; Foto Canva.com

Chipsy z cukinii — przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie chipsów z cukinii jest banalnie proste. Będziesz potrzebował tylko 15 minut. Z takiej ilości składników, jak wyżej, otrzymasz porcję dla 4 osób. Poznaj przepis krok po kroku i zachwyć swoich bliskich zdrową przekąską.

        
  1. Umyj cukinie i je osusz.
  2. Pokrój je w dość cienkie plasterki, posmaruj oliwą z oliwek i następnie zanurz w przyprawach.
  3. Ułóż jedną warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Rozgrzej piekarnik do 120 stopni (z funkcją termoobiegu) i piecz przez około 15 minut.
  5. Po upływie tego czasu odwróć plastry cukinii i piecz przez kolejne 15 minut.
  6. Podaj na ciepło do ryb, dipów, mięsa lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku