Chipsy z cukinii - przepis na zdrową przekąskę. Jak je zrobić?
Lato to czas, w którym sezonowe warzywa mogą posłużyć do przygotowania rozmaitych przekąsek. W momencie, gdy trwa sezon na cukinię, warto sięgnąć po różnorodne receptury, które pozwolą ci zaskoczyć wszystkich gości. Jedną z opcji są chipsy z cukinii. Sprawdź, jak zrobić tę zdrową przekąskę na lato.
02.07.2023 | aktual.: 19.03.2024 11:22
Niezależnie od tego, czy jesteś ich fanem, czy też nie, to warto doceniać sezonowe warzywa. Nie tylko świetnie smakują, ale są również pełne witamin i składników odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę organizmu. Latem, kiedy w sklepach i na straganach króluje cukinia, warto sięgnąć po to warzywo i przygotować z niego zdrową przekąskę. To banalnie proste i niezwykle smaczne danie. W sam raz, na wizytę znajomych, rodziny lub jako dodatek do ulubionego filmu.
Chipsy z cukinii
Chipsy z cukinii to doskonała alternatywa dla tradycyjnych chipsów ziemniaczanych. Są one nie tylko smaczne, ale także zdrowsze i bardziej dietetyczne. Szukasz pomysłów na nowe przekąski?. Sprawdź nasz przepis i ciesz się smakiem zdrowych chipsów z cukinii. Pamiętaj, by cukinia do chipsów była jędrna i możliwie jak najmniejsza. Dzięki temu będzie ją zdecydowanie łatwiej pokroić, a chipsy szybciej się upieką.
Przepis na chipsy z cukinii
Aby zrobić chipsy z cukinii, będziesz potrzebować świeżej i zdrowej cukinii. Wybierz cukinie o średniej wielkości, o gładkiej skórze i jasnozielonym kolorze. Możesz także dodać ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz, papryka czy zioła, aby nadać chipsom dodatkowego smaku. Niezwykle ważne jest to, by odpowiednio osuszyć plastry cukinii, tuż przed pieczeniem.
Składniki:
- 3 młode cukinie,
- oliwa,
- sól i pieprz,
- opcjonalnie: słodka lub ostra papryka w proszku.
Chipsy z cukinii — przygotowanie krok po kroku
Przygotowanie chipsów z cukinii jest banalnie proste. Będziesz potrzebował tylko 15 minut. Z takiej ilości składników, jak wyżej, otrzymasz porcję dla 4 osób. Poznaj przepis krok po kroku i zachwyć swoich bliskich zdrową przekąską.
- Umyj cukinie i je osusz.
- Pokrój je w dość cienkie plasterki, posmaruj oliwą z oliwek i następnie zanurz w przyprawach.
- Ułóż jedną warstwą na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 120 stopni (z funkcją termoobiegu) i piecz przez około 15 minut.
- Po upływie tego czasu odwróć plastry cukinii i piecz przez kolejne 15 minut.
- Podaj na ciepło do ryb, dipów, mięsa lub jako samodzielną przekąskę. Smacznego!