Lepszej marynowanej cukinii nie jadłeś. Musisz tylko wybrać właściwy ocet

Cukinia to jedno z popularnych sezonowych warzyw. Możesz ją przygotować na kilka ciekawych sposobów. Ale wersji marynowanej, z pewnością nie znałeś. Czas nadrobić zaległości i sięgnąć po najlepszą recepturę na marynowaną cukinię. Jej podstawą będzie jeden konkretny składnik. Co to takiego?

ObrazekCukinia marynowana - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Cukinia jest niezwykłym skarbem, cenionym za swoją lekkostrawną naturę i łagodny smak, a także wysoką wartość dietetyczną. Zawiera niewiele kalorii, co sprawia, że można się nią rozkoszować bez wyrzutów sumienia. Świetnie smakuje grillowania cukinia, jak i faszerowana, ale dzisiaj warto poznać przepis na marynowaną cukinię. Połączenie octu i aromatycznych przypraw wspaniale podkreśla jej smak. Ważne jest jednak, aby użyć odpowiedniego octu, odpowiedniego rodzaju.

Marynowana cukinia

Dlaczego warto jeść cukinię? Oprócz tego, że jest lekkostrawna i niskokaloryczna, to jest bogata w różnorodne witaminy, takie jak witamina C, K i PP, oraz mikroelementy, w tym magnez, żelazo i potas. Co istotne, jest to bezpieczne do spożycia warzywo, bo nie gromadzi metali ciężkich, dlatego nawet półroczne dzieci mogą ją jeść. Spożywanie cukinii powinno znaleźć się w letnim menu osób dbających o sylwetkę.

Obrazek
Do marynowania najlepiej sprawdzi się młoda i świeża cukinia - Pyszności; Foto Canva.com

W okresie letnim najczęściej podaje się cukinię w postaci grillowanej lub faszerowanej, ale warto również spróbować zamarynować świeże cukinie. Dzięki aromatycznej marynacie uzyskasz pyszną i wyrazistą przekąskę, którą można jeść samodzielnie lub dodawać do potraw z grilla i różnych sałatek. Cukinia w marynacie świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek, domowych burgerów czy tortilli.

Przepis na marynowaną cukinię - kluczowy jest właściwy rodzaj octu

Kluczem do sukcesu w przypadku marynowanej cukinii jest oczywiście odpowiednia zalewa. Najlepiej jest stworzyć ją na bazie octu jabłkowego, który posiada nieco delikatniejszy smak w porównaniu do octu spirytusowego, czy winnego. Dzięki temu marynata będzie miała łagodniejszy charakter. Ocet jabłkowy ma również wiele cennych właściwości zdrowotnych, takich jak obniżanie poziomu cukru we krwi, wzmocnienie serca, wspomaganie procesu odchudzania i poprawa kondycji skóry. Dodając do niego przyprawy, takie jak curry i chilli, delikatna cukinia nabierze mocniejszego, wręcz zachwycającego smaku.

Składniki:

  • cebula posiekana w piórka,
  • około 3 kg cukinii,
  • 0,5 l octu jabłkowego,
  • kilka kawałków marchewki,
  • 350 g cukru,
  • litr wody,
  • 4 łyżki przyprawy curry,
  • łyżka soli,
  • gorczyca,
  • pieprz cytrynowy.
Obrazek
Marynowanie cukinii jest niezwykle proste - Pyszności; Foto Canva.com

Marynowana cukinia - przygotowanie

Przygotowanie marynowanej cukinii jest niezwykle proste. Podstawą będą tu świeże cukinie, wspomniany ocet jabłkowy oraz przyprawy i dodatki. Takie przetwory będą zachwycać smakiem, nie tylko w sezonie zimowym. Poznaj najlepszą recepturę i zaskocz swoim najbliższych, podczas przygotowania przetworów.

  1. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki.
  2. Na dno każdego z słoików wsyp łyżeczkę gorczycy.
  3. Dodaj umytą i pokrojoną w grube plastry cukinię.
  4. Przygotuj zalewę: Do garnka wlej wodę, dodaj ocet, cukier i przyprawy.
  5. Mieszaj zalewę, aż cukier się rozpuści.
  6. Gorącą zalewą zalej słoiki z cukinią.
  7. Szczelnie zakręć słoiki i odwróć je do góry dnem, tak aby zakrętki się zassały.
  8. Pozostaw słoiki w ciepłym miejscu, aż całkowicie ostygną.
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku