Jedząc cukinie, poczułeś taki posmak? To bardzo niebezpieczny sygnał

Sezon na cukinię rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Pomimo tego, że na zbiory na własnej działce trzeba jeszcze poczekać, to jest już dostępna w wielu popularnych marketach i to w dość dobrej cenie. Niewątpliwie jest to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Cukinia wyróżnia się smakiem i właściwościami. W tym miejscu, dobrze jest zastanowić się nad tym, jak i z czym spożywać cukinię i czy można ją jeść na surowo.

ObrazekCukinia na surowo - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jakie są najpopularniejsze warzywa sezonowe? Z pewnością te, które wyróżniają się najlepszym smakiem i właściwościami. W tej dziedzinie, oprócz tak smacznych i popularnych produktów, jak ogórki i pomidory, prym wiedzie również cukinia. Uwielbiają ją wegetarianie i weganie oraz miłośnicy ryb i mięs, a także dań z grilla. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to warzywo, które pasuje do wszystkiego i z którego można zrobić praktycznie wszystko. Jako, że swoim wyglądem przypomina ogórka, to większość osób zastanawia się nad tym, czy można jeść cukinię na surowo. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Surowa cukinia - czy można ją spożywać w takiej formie?

Cukinia jest bezpieczna do spożycia na surowo, o ile dokładnie ją umyjesz i wyszorujesz. Nie jest konieczne obieranie jej skórki, ponieważ jest ona miękka i cienka. Jednak istnieje pewna uwaga dotycząca smaku cukinii. Jeśli zauważysz, że jest gorzka, należy ją natychmiast wyrzucić. Gorzki smak wskazuje na obecność toksycznych związków, które mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę. Tego rodzaju cukinię należy unikać zarówno w surowej, jak i poddanej obróbce termicznej postaci. Dlatego podczas krojenia warto spróbować, jak smakuje cukinia, aby upewnić się, że jest smaczna i bezpieczna do spożycia.

Obrazek
Cukinia pokrojona w kostkę - Pyszności; Foto Canva.com

Jak i z czym jeść surową cukinię?

Jednym z popularnych sposobów spożycia surowej cukinii jest przygotowanie sałatki, do której dodaje się oliwę z oliwek, startą skórkę z cytryny, miód, parmezan, sól i pieprz. Weganie i osoby nietolerujące glutenu często wykorzystują cukinię jako zamiennik makaronu, wystarczy ją zetrzeć i dodać do innych składników na patelni, a następnie lekko podsmażyć. Cukinia świetnie nadaje się również do grillowania, gdy jest przyprawiona ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Miłośnicy placków ziemniaczanych często używają cukinii jako alternatywy dla ziemniaków, tworząc placuszki z cukinii, które mogą być spożywane zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Wybrane dla Ciebie
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟