WAŻNE
TERAZ

Media: Izrael zbombardował miasto w Strefie Gazy. Podali powód

Jedząc cukinie, poczułeś taki posmak? To bardzo niebezpieczny sygnał

Sezon na cukinię rozkręca się z każdym kolejnym dniem. Pomimo tego, że na zbiory na własnej działce trzeba jeszcze poczekać, to jest już dostępna w wielu popularnych marketach i to w dość dobrej cenie. Niewątpliwie jest to jedno z najpopularniejszych sezonowych warzyw. Cukinia wyróżnia się smakiem i właściwościami. W tym miejscu, dobrze jest zastanowić się nad tym, jak i z czym spożywać cukinię i czy można ją jeść na surowo.

ObrazekCukinia na surowo - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Jakie są najpopularniejsze warzywa sezonowe? Z pewnością te, które wyróżniają się najlepszym smakiem i właściwościami. W tej dziedzinie, oprócz tak smacznych i popularnych produktów, jak ogórki i pomidory, prym wiedzie również cukinia. Uwielbiają ją wegetarianie i weganie oraz miłośnicy ryb i mięs, a także dań z grilla. Można pokusić się o stwierdzenie, że jest to warzywo, które pasuje do wszystkiego i z którego można zrobić praktycznie wszystko. Jako, że swoim wyglądem przypomina ogórka, to większość osób zastanawia się nad tym, czy można jeść cukinię na surowo. Postanowiliśmy to sprawdzić.

Surowa cukinia - czy można ją spożywać w takiej formie?

Cukinia jest bezpieczna do spożycia na surowo, o ile dokładnie ją umyjesz i wyszorujesz. Nie jest konieczne obieranie jej skórki, ponieważ jest ona miękka i cienka. Jednak istnieje pewna uwaga dotycząca smaku cukinii. Jeśli zauważysz, że jest gorzka, należy ją natychmiast wyrzucić. Gorzki smak wskazuje na obecność toksycznych związków, które mogą powodować bóle brzucha, wzdęcia czy biegunkę. Tego rodzaju cukinię należy unikać zarówno w surowej, jak i poddanej obróbce termicznej postaci. Dlatego podczas krojenia warto spróbować, jak smakuje cukinia, aby upewnić się, że jest smaczna i bezpieczna do spożycia.

Obrazek
Cukinia pokrojona w kostkę - Pyszności; Foto Canva.com

Jak i z czym jeść surową cukinię?

Jednym z popularnych sposobów spożycia surowej cukinii jest przygotowanie sałatki, do której dodaje się oliwę z oliwek, startą skórkę z cytryny, miód, parmezan, sól i pieprz. Weganie i osoby nietolerujące glutenu często wykorzystują cukinię jako zamiennik makaronu, wystarczy ją zetrzeć i dodać do innych składników na patelni, a następnie lekko podsmażyć. Cukinia świetnie nadaje się również do grillowania, gdy jest przyprawiona ulubionymi ziołami, solą i pieprzem. Miłośnicy placków ziemniaczanych często używają cukinii jako alternatywy dla ziemniaków, tworząc placuszki z cukinii, które mogą być spożywane zarówno w wersji słodkiej, jak i słonej.

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Kluski robię z 3 składników. Nie używam ani mąki, ani skrobi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Ekspresowa kiełbaska z kurczaka. Przepis dostałam od rodziny ze wsi
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Koreańczyk zjadł ryż na mleku. Jego reakcji na polski przysmak nie da się zapomnieć
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Zamiast szarlotki, robię proste ciasto z jabłkami. Wygląda jak krwisty salceson
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Wlewam 2 łyżki do smalcu. Dzięki temu jest śnieżnobiały i aksamitny
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Najgorszy błąd przy smażeniu grzybów. Przez to tracą smak i stają się glutowate
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Biszkopt bez proszku do pieczenia. Wychodzi lekki i puszysty jak obłoczek
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce
Nie zachwyca się pianką z syfonu. Ma 2 gwiazdki Michelin i mówi o przepisach jak o muzyce