Łatwa w przygotowaniu, a robi ogromne wrażenie. Ta rolada to hit
Czekoladowa rolada z kremem z bitej śmietany i mascarpone w połączeniu z nieco cierpkimi jeżynami to wyjątkowy deser. Wygląda bardzo efektownie, a przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
22.10.2023 11:47
Rolada z lekkim kremem śmietankowym oraz owocami to przepis na pyszne ciasto na duże i te mniejsze okazje. Po pokrojeniu na kawałki wyraźnie widać dwukolorową strukturę ciasta, dzięki czemu deser świetnie prezentuje się na talerzu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a z przepisem wideo i instrukcją krok po kroku poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Miękkie i delikatne ciasto, pyszny krem i słodko-kwaśne jeżyny to połączenie idealne.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czekoladowa rolada z jeżynami - przepis
Składniki:
- 10 białek jaj,
- 1/2 szklanki cukru (do białek),
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 10 żółtek,
- 1/2 szklanki cukru (do żółtek),
- 120 ml oleju,
- 120 ml mleka,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g mąki pszennej,
- 3 łyżki kakao,
- 50 ml wody.
Krem:
- 250 ml śmietanki 30 proc.,
- 5 łyżek cukru pudru,
- 150 g mascarpone,
- jeżyny - około 8 sztuk.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wbijam białka i ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo również cukier (pół szklanki) oraz ekstrakt waniliowy.
Krok 2. Żółtka miksuję wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaję olej, mleko, proszek do pieczenia i miksuję. Następnie do masy z żółtek dodaję ubitą pianę i delikatnie łączę przy pomocy łyżki, aby zachowały swoją puszystość.
Krok 3. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję wymieszane w 50 ml wody kakao.
Krok 4. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam jasną masę, a na nią ciemną. Przy pomocy patyczka do szaszłyków robię zygzaki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.
Krok 5. Ściągam ciasto z blaszki i przekładam wraz z papierem do pieczenia na blat. Odcinam brzegi, aby był równe. Delikatnie od góry nacinam ciasto ok. 4 cm od krawędzi i gdy nieco przestygnie, zawijam w rulon. Odstawiam do lodówki na dwie godziny, zawijając je w papier do pieczenia.
Krok 6. Przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodaję serek mascarpone. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, sprawdzi się woreczek strunowy z odciętym końcem lub możesz zrobić to przy pomocy łyżki.
Krok 7. Odwijam kawałek rolady, układam jeżyny i wyciskam krem w dwóch rzędach, przykrywając owoce.
Krok 8. Roladę zawijam i odstawiam do lodówki na godzinę.
Krok 9. Schłodzoną roladę kroję na kawałki. Dekoruję świeżymi owocami i kremem z mascarpone. Smacznego!