Łatwa w przygotowaniu, a robi ogromne wrażenie. Ta rolada to hit

Czekoladowa rolada z kremem z bitej śmietany i mascarpone w połączeniu z nieco cierpkimi jeżynami to wyjątkowy deser. Wygląda bardzo efektownie, a przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Czekoladowa rolada z jeżynami- PysznościCzekoladowa rolada z jeżynami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Rolada z lekkim kremem śmietankowym oraz owocami to przepis na pyszne ciasto na duże i te mniejsze okazje. Po pokrojeniu na kawałki wyraźnie widać dwukolorową strukturę ciasta, dzięki czemu deser świetnie prezentuje się na talerzu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a z przepisem wideo i instrukcją krok po kroku poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Miękkie i delikatne ciasto, pyszny krem i słodko-kwaśne jeżyny to połączenie idealne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowa rolada z owocami smakuje obłędnie. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Czekoladowa rolada z jeżynami - przepis

Składniki:

  • 10 białek jaj,
  • 1/2 szklanki cukru (do białek),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 10 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru (do żółtek),
  • 120 ml oleju,
  • 120 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 ml wody.

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 150 g mascarpone,
  • jeżyny - około 8 sztuk.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbijam białka i ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo również cukier (pół szklanki) oraz ekstrakt waniliowy.

Krok 2. Żółtka miksuję wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaję olej, mleko, proszek do pieczenia i miksuję. Następnie do masy z żółtek dodaję ubitą pianę i delikatnie łączę przy pomocy łyżki, aby zachowały swoją puszystość.

Łączenie dwóch mas- Pyszności
Łączenie dwóch mas - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję wymieszane w 50 ml wody kakao.

Krok 4. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam jasną masę, a na nią ciemną. Przy pomocy patyczka do szaszłyków robię zygzaki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

Biszkopty na roladę- Pyszności
Biszkopty na roladę - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Ściągam ciasto z blaszki i przekładam wraz z papierem do pieczenia na blat. Odcinam brzegi, aby był równe. Delikatnie od góry nacinam ciasto ok. 4 cm od krawędzi i gdy nieco przestygnie, zawijam w rulon. Odstawiam do lodówki na dwie godziny, zawijając je w papier do pieczenia.

Ciasto zawinięte w rulon- Pyszności
Ciasto zawinięte w rulon - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodaję serek mascarpone. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, sprawdzi się woreczek strunowy z odciętym końcem lub możesz zrobić to przy pomocy łyżki.

Krok 7. Odwijam kawałek rolady, układam jeżyny i wyciskam krem w dwóch rzędach, przykrywając owoce.

Nadziewanie rolady- Pyszności
Nadziewanie rolady - Pyszności © Licencjodawca

Krok 8. Roladę zawijam i odstawiam do lodówki na godzinę.

Krok 9. Schłodzoną roladę kroję na kawałki. Dekoruję świeżymi owocami i kremem z mascarpone. Smacznego!

Czekoladowa rolada z jeżynami- Pyszności
Czekoladowa rolada z jeżynami - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Mięciutkie i elastyczne naleśniki bez grama mąki. Kluczem do sukcesu jest inny składnik
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Pizza bez włączania piekarnika. Szybsza niż zamówienie na dowóz
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Był kultowym deserem w PRL. Dziś prawie nikt go nie robi, choć przepis jest prosty
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Okrasa wrzuca na patelnię i wbija jajka. Nawet na wczasach all inclusive nie dają takiej szakszuki
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Najlepsze ciasto na lato. Rozkoszny po raz kolejny zadbał o szczegóły
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Jak kisić ogórki, aby nie były puste w środku? Sprawdź prosty trik
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Nowy słodki trend nad Bałtykiem. Czy wygryzie popularne gofry?
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Azjaci testują polecany przez Igę Świątek makaron z truskawkami. Ich miny mówią same za siebie
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Podczas smażenia kurczaka pojawia się biała piana. Niewielu wie, co jest powodem
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Tak wybierzesz najsmaczniejsze pomidory na targu. Wystarczy, że powąchasz je w odpowiednim miejscu
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste
Wlewam 100 ml do mielonego mięsa. Kotlety wychodzą mięciutkie i bardzo soczyste