Łatwa w przygotowaniu, a robi ogromne wrażenie. Ta rolada to hit

Czekoladowa rolada z kremem z bitej śmietany i mascarpone w połączeniu z nieco cierpkimi jeżynami to wyjątkowy deser. Wygląda bardzo efektownie, a przygotowanie wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

Czekoladowa rolada z jeżynami- PysznościCzekoladowa rolada z jeżynami - Pyszności
Źródło zdjęć: © Licencjodawca
Ewa Malinowska

Rolada z lekkim kremem śmietankowym oraz owocami to przepis na pyszne ciasto na duże i te mniejsze okazje. Po pokrojeniu na kawałki wyraźnie widać dwukolorową strukturę ciasta, dzięki czemu deser świetnie prezentuje się na talerzu. Jej przygotowanie jest naprawdę proste, a z przepisem wideo i instrukcją krok po kroku poradzi sobie nawet cukierniczy amator. Miękkie i delikatne ciasto, pyszny krem i słodko-kwaśne jeżyny to połączenie idealne.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowa rolada z owocami smakuje obłędnie. Nie tylko dzieci będą zachwycone

Czekoladowa rolada z jeżynami - przepis

Składniki:

  • 10 białek jaj,
  • 1/2 szklanki cukru (do białek),
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 10 żółtek,
  • 1/2 szklanki cukru (do żółtek),
  • 120 ml oleju,
  • 120 ml mleka,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 50 ml wody.

Krem:

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,
  • 5 łyżek cukru pudru,
  • 150 g mascarpone,
  • jeżyny - około 8 sztuk.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wbijam białka i ubijam na sztywną pianę, dodając stopniowo również cukier (pół szklanki) oraz ekstrakt waniliowy.

Krok 2. Żółtka miksuję wraz z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodaję olej, mleko, proszek do pieczenia i miksuję. Następnie do masy z żółtek dodaję ubitą pianę i delikatnie łączę przy pomocy łyżki, aby zachowały swoją puszystość.

Łączenie dwóch mas- Pyszności
Łączenie dwóch mas - Pyszności © Licencjodawca

Krok 3. Masę dzielę na dwie części. Do jednej z nich dodaję wymieszane w 50 ml wody kakao.

Krok 4. Dużą blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Wylewam jasną masę, a na nią ciemną. Przy pomocy patyczka do szaszłyków robię zygzaki. Wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 170 st. Celsjusza i piekę przez 30 minut.

Biszkopty na roladę- Pyszności
Biszkopty na roladę - Pyszności © Licencjodawca

Krok 5. Ściągam ciasto z blaszki i przekładam wraz z papierem do pieczenia na blat. Odcinam brzegi, aby był równe. Delikatnie od góry nacinam ciasto ok. 4 cm od krawędzi i gdy nieco przestygnie, zawijam w rulon. Odstawiam do lodówki na dwie godziny, zawijając je w papier do pieczenia.

Ciasto zawinięte w rulon- Pyszności
Ciasto zawinięte w rulon - Pyszności © Licencjodawca

Krok 6. Przygotowuję krem. Schłodzoną śmietankę ubijam wraz z cukrem pudrem na sztywną pianę i dodaję serek mascarpone. Masę przekładam do rękawa cukierniczego. Jeśli go nie masz, sprawdzi się woreczek strunowy z odciętym końcem lub możesz zrobić to przy pomocy łyżki.

Krok 7. Odwijam kawałek rolady, układam jeżyny i wyciskam krem w dwóch rzędach, przykrywając owoce.

Nadziewanie rolady- Pyszności
Nadziewanie rolady - Pyszności © Licencjodawca

Krok 8. Roladę zawijam i odstawiam do lodówki na godzinę.

Krok 9. Schłodzoną roladę kroję na kawałki. Dekoruję świeżymi owocami i kremem z mascarpone. Smacznego!

Czekoladowa rolada z jeżynami- Pyszności
Czekoladowa rolada z jeżynami - Pyszności © Licencjodawca
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Domowe kluski ziemniaczane z przepisu mojej babci. Szybkie i zawsze się udają
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Dodaję do flaków. Smakują i pachną dużo lepiej niż tradycyjne
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Ani z kapusty, ani z buraków. Sałatkę na ciepło do obiadu robię z innego warzywa
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Smakują jak ruskie, wyglądają modnie. Wspierają zdrowie jelit i młody wygląd
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Co zrobić, aby rosół nie skwaśniał na drugi dzień? Oto prosty, babciny trik
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Jajka sadzone smażę tylko w ten sposób. Nawet babcia chwali, że dobre
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Tak wyglądają fioletowe klejnoty lasu. Są jadalne i często rosną przy cmentarzach
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Dosypuję do startych ziemniaków. Placki wychodzą chrupiące i bardziej luksusowe
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil
Z farszu na pierogi robię pyszne kotleciki. Nie mają mięsa, a znikają ze stołu w kilka chwil