Czy pierogi wigilijne można mrozić? Kiedy warto zacząć je robić?

Choć do świąt Bożego Narodzenia mamy jeszcze trochę czasu, warto wcześniej sobie wszystko dokładnie zaplanować tak, aby przygotowania były bezstresowe. Jak to zrobić? Już podpowiadam!

Pierogi można mrozić 4 tygodnie przed wigiliąPierogi można mrozić 4 tygodnie przed wigilią
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | k_samurkas
Marzena Pęcak

Nie wiem, jak wygląda to u ciebie, ale w moim rodzinnym domu z początkiem grudnia wszystkich dopada świąteczna gorączka. Moja mama już pierwszego dnia grudnia zaczyna narzekać, że na pewno nie zdąży przygotować wszystkich dań wigilijnych. A kiedy razem z siostrami proponujemy jej pomoc, scenariusz jest ten sam, poradzi sobie sama. A potem ostatni tydzień grudnia to prawdziwa walka z czasem. Moje siostry nie są wcale lepsze pod tym względem, bo one z kolei przez cały miesiąc pucują domy i ciągle brakuje im czasu.

To oczywiście nie koniec. Bo moja mama jak przystało na dobrą gospodynię, zawsze przygotowuje wszystkiego ponad miarę. I kiedy nie jesteśmy w stanie zjeść kolejnej dokładki barszczu z uszkami, karpia lub pierogów, pada jej standardowe hasło: "Za rok już tyle wszystkiego nie zrobię". I tak jest co roku. Gonitwa i strach, czy ze wszystkim się zdąży, a potem narzekanie, że za dużo jedzenia zostało na stole. U ciebie też tak to wygląda?

Jak znaleźć złoty środek?

Osobiście wychodzę z założenia, że nie ma co się stresować takimi sprawami, bo w końcu nie dość, że przy stole spotyka się sama rodzina, która nie jest przecież żadnym kulinarnym jury, to przygotowania świąteczne można wcześniej na spokojnie rozplanować. Tak, aby na wszystko znalazł się czas. Bez niepotrzebnego pośpiechu i stresu. 

Dlatego w tym roku postanowiłam wprowadzić drobne modyfikacje. Usiadłam przy biurku i spisałam sprawy, które można przygotować nawet miesiąc przed Wigilią. Wśród nich znalazło się jedno z głównych dań, bez którego trudno wyobrazić sobie tradycyjną wieczerzę wigilijną.

Wigilia to jedno z najważniejszych wydarzeń w całym roku
Wigilia to jedno z najważniejszych wydarzeń w całym roku © Adobe Stock | teressa

Pierogi można przygotować miesiąc przed wigilią

Wiem, że początkowo może ci się wydawać, że jest to niemożliwe. Ale spójrzmy wprawdzie w oczy, to jedno z najbardziej czasochłonnych dań, jakie trzeba przygotować na Wigilię. Po drugie, pierogi można spokojnie zamrozić nawet 4 tygodnie przed 24 grudnia. Chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać cię do wprowadzenia małej zmiany, która może skutecznie przyśpieszyć i ułatwić świąteczne przygotowania. 

Wszystko, co należy zrobić w tym przypadku, to po przygotowaniu pierogów poddać je procesowi blanszowania. Co to oznacza? Surowe pierogi zanurzasz w osolonym wrzątku dokładnie na 30 sekund, po czym szybko je wyjmujesz i układasz na desce lub małej tacce z dobrze natłuszczonym papierem do pieczenia. Po przestudzeniu wkładasz pierogi na 2-3 godziny do zamrażarki. Kiedy zrobią się twarde, możesz spokojnie przełożyć je do większego oraz szczelnego pojemnika. Następnie opisz pudełko dokładną datą. I to wszystko! 

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej