PoradySzef kuchni zdradził najlepszy sposób na przechowywanie grzybów. Będą smakować jak świeże!

Szef kuchni zdradził najlepszy sposób na przechowywanie grzybów. Będą smakować jak świeże!

Szef kuchni zdradził najlepszy sposób na przechowywanie grzybów. Będą smakować jak świeże!
Ewa
25.09.2022 12:20, aktualizacja: 25.09.2022 20:25

Kto nie kocha grzybów? Sezon w pełni, pogoda sprzyja, więc trzeba jak najlepiej z tego korzystać. Nie każdy jednak wie, jak należy je przechowywać.

Grzyby mają strukturę gąbki

Z tego powodu z łatwością przechwytują zapachy i smaki z otoczenia, co sprawia, że należy przechowywać je nieco inaczej niż owoce i warzywa. Trzymaj je z daleko od rzeczy, które intensywnie pachną: resztek obiadu, serów i innych lodówkowych aromatów.

Zaopatrz się w papierową torbę

Grzybów nie należy również pakować do foliówek, ani zamykać w ciasnym pojemniku, ponieważ powoduje to wzrost wilgotności, która im po prostu nie służy.
Jeśli chcesz przechowywać grzyby w swojej lodówce, to włóż je do papierowej torby. Papier zapewni cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.

Obraz

Zamrażanie grzybów

Grzyby oczywiście można też mrozić. Im świeższe grzyby włożymy do zamrażarki, tym lepszą strukturę i smak utrzymają.
Jeśli zdecydujesz się zamrozić grzyby na surowo, przytnij ich nóżki i umieść je w torebce strunowej, przeznaczonej do mrożenia. Wyciśnij jak najwięcej powietrza przed zamknięciem torby i włożeniem do zamrażarki.
Zamrożone grzyby możesz przechowywać nawet 12 miesięcy.

Obraz

Blanszowanie

Dobrze jest zamrażać grzyby po obróbce.
Spróbuj je zblanszować. Pozwala to zachować więcej składników odżywczych i jednocześnie zabije bakterie.
Żeby zapobiec przebarwieniom podczas blanszowania, najpierw namocz świeże grzyby w mieszaninie składającej się z 2 filiżanek (480 ml) wody i 1 łyżeczki (5 ml) soku z cytryny na 5–10 min.
Aby zblanszować grzyby na parze, zagotuj garnek wody i umieść w nim koszyczek. Dodaj grzyby do koszyka i gotuj na parze przez 3-5 minut. Następnie włóż je od razu do naczynia z zimną wodą na taki sam czas, przez jaki były gotowane.

Obraz

Przesmażanie

Zamiast blanszować grzyby przed zamrożeniem- możesz je także przesmażyć. Podsmażaj je na odrobinie tłuszczu przez 5 minut. Następnie rozłóż je na papierowy ręcznik żeby ostygły. Przełóż do woreczka do mrożenia i gotowe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także