Szef kuchni zdradził najlepszy sposób na przechowywanie grzybów. Będą smakować jak świeże!
Kto nie kocha grzybów? Sezon w pełni, pogoda sprzyja, więc trzeba jak najlepiej z tego korzystać. Nie każdy jednak wie, jak należy je przechowywać.
25.09.2022 | aktual.: 25.09.2022 20:25
Grzyby mają strukturę gąbki
Z tego powodu z łatwością przechwytują zapachy i smaki z otoczenia, co sprawia, że należy przechowywać je nieco inaczej niż owoce i warzywa. Trzymaj je z daleko od rzeczy, które intensywnie pachną: resztek obiadu, serów i innych lodówkowych aromatów.
Zaopatrz się w papierową torbę
Grzybów nie należy również pakować do foliówek, ani zamykać w ciasnym pojemniku, ponieważ powoduje to wzrost wilgotności, która im po prostu nie służy.
Jeśli chcesz przechowywać grzyby w swojej lodówce, to włóż je do papierowej torby. Papier zapewni cyrkulację powietrza i wchłonie nadmiar wilgoci.
Zamrażanie grzybów
Grzyby oczywiście można też mrozić. Im świeższe grzyby włożymy do zamrażarki, tym lepszą strukturę i smak utrzymają.
Jeśli zdecydujesz się zamrozić grzyby na surowo, przytnij ich nóżki i umieść je w torebce strunowej, przeznaczonej do mrożenia. Wyciśnij jak najwięcej powietrza przed zamknięciem torby i włożeniem do zamrażarki.
Zamrożone grzyby możesz przechowywać nawet 12 miesięcy.
Blanszowanie
Dobrze jest zamrażać grzyby po obróbce.
Spróbuj je zblanszować. Pozwala to zachować więcej składników odżywczych i jednocześnie zabije bakterie.
Żeby zapobiec przebarwieniom podczas blanszowania, najpierw namocz świeże grzyby w mieszaninie składającej się z 2 filiżanek (480 ml) wody i 1 łyżeczki (5 ml) soku z cytryny na 5–10 min.
Aby zblanszować grzyby na parze, zagotuj garnek wody i umieść w nim koszyczek. Dodaj grzyby do koszyka i gotuj na parze przez 3-5 minut. Następnie włóż je od razu do naczynia z zimną wodą na taki sam czas, przez jaki były gotowane.
Przesmażanie
Zamiast blanszować grzyby przed zamrożeniem- możesz je także przesmażyć. Podsmażaj je na odrobinie tłuszczu przez 5 minut. Następnie rozłóż je na papierowy ręcznik żeby ostygły. Przełóż do woreczka do mrożenia i gotowe.