Magda Gessler rybę po grecku robi inaczej niż większość Polaków. Ten przepis powinien znać każdy

Szukacie inspiracji na mniej tradycyjne przygotowanie wigilijnych dań? Dobrze trafiliście! Ryba po grecku według Magdy Gessler to opcja przygotowania tego wyjątkowego dania z nieco innymi warzywami. Gwarantujemy, że efekt będzie w pełni zadowalający!

ObrazekRyba po grecku według Magdy Gessler - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Magda Gessler
Karol Wiak

Ryba po grecku według Magdy Gessler - tradycyjne danie w nieco innym wydaniu!

Aby urozmaicić potrawy z wigilijnego stołu, w pewnych przypadkach można sięgnąć po alternatywne sposoby ich przyrządzania. Świetnym przykładem będzie tu ryba po grecku według Magdy Gessler. Popularna kucharka i restauratorka zdecydowała się tu wykorzystać zupełnie inne warzywa niż te, które są w każdym daniu. Dlaczego zdecydowała się na taki krok? Grecja bez bakłażana, papryki, cukinii, czy pomidora praktycznie nie istniej. A skoro ma być po grecku, to musi być na 100%. Wszystko wzbogacone wspaniałymi przyprawami. Na pewno będzie smacznie!

Obrazek
Ryba po grecku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Magda Gessler

Trzeba podkreślić, że ten wigilijny przysmak w Polsce, najczęściej robi z wykorzystaniem tylko i wyłącznie warzyw korzennych. Dlatego też, warto jest sięgnąć po tę recepturę, która wzbogaci nasz smak ryby.

Jak przygotować rybę po grecku według Magdy Gessler?

Prawdziwy smak Grecji w polskim wydaniu? Oczywiście, że tak! Poznaj recepturę Magdy Gessler, zgodnie z którą przygotujesz naprawdę wspaniałe danie!

Składniki:

  • 1 kg świeżego lub mrożonego fileta lub polędwicy z dorsza
  • 2 cukinie
  • 4 sztuki bakłażana pieczonego na czarno
  • 6 średnich pomidorów pieczonych w piekarniku
  • 4 papryki czerwone pieczone w piekarniku
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • mąka pszenna
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • cukier
  • odrobina ostrej papryki
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 pęczki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • sok z 12 cytryn.

Sposób przygotowania:

Ryba po grecku według Magdy Gessler smakuje obłędnie, a robi się ją stosunkowo szybko. Rozpoczynamy od upieczenia papryki, bakłażanów, i pomidorów - w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Trzymamy je do momentu aż bakłażan zrobi się czarny. Teraz przyprawiamy naszego dorsza. Obtaczamy go w mące i smażymy na głębokim tłuszczu. Pietruszkę, marchewkę i seler należy zetrzeć na tarce i następnie ugrillować na oliwie z oliwek. Cukinię kroimy w plasterki i również grillujemy. Kolejny krok to obranie papryki i bakłażana ze skórki.

Obrazek
Przygotowanie ryby po grecku - Pyszności; Foto: kadr z materiału na kanale YouTube Magda Gessler

Pomidora i resztę warzyw przekładamy do miski, przyprawiamy, dodajemy kolendrę i sok z cytryn wymieszany z koncentratem pomidorowym. Wszystko dokładnie mieszamy i układamy w naczyniu - warstwowo: dorsz, warzywa, dorsz itd. Odstawiamy w chłodne miejsca na noc do przegryzienia. Nasza ryba jest już gotowa. Smacznego!

Wolisz jednak tradycyjne smaki? Zobacz na naszym kanale YouTube, jak zrobić sałatkę jarzynową w kształcie wieńca:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej