Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Chlebki bożonarodzeniowe z bakaliami i owocami są popularne w Niemczech i krajach skandynawskich. Ozdobione lukrem i suszonymi owocami zajmują centralne miejsce na świątecznym stole. W naszej tradycji podobne wypieki pojawiają się w czasie adwentu i doskonale smakują do gorącej czekolady lub rozgrzewającego naparu podczas przedświątecznych spotkań.
W zależności od regionu chlebki adwentowe różnią się składem, chociaż wszystkie są najeżone bakaliami. Na Podhalu popularne jest ciasto z mąki żytniej z suszonymi owocami i orzechami. Na Mazowszu chlebki wypiekane są z mąki pszennej, często z dodatkiem cynamonu i kakao. Zgodnie z niemiecką tradycją w środku powinny się znaleźć rodzynki, migdały i przyprawy korzenne. Z kolei w Skandynawii mocno wyczuwalny jest aromat goździków i imbiru. Chlebek możesz zrobić z dodatkiem drożdży lub w prostszy sposób – z proszkiem do pieczenia.
Świąteczne ciasteczka nie tylko dla Mikołaja. Znikają z talerza w mgnieniu oka
Przepis na chlebek adwentowy
Im więcej kolorowych dodatków w chlebku, tym lepiej. Możesz pominąć cukier, gdy w środku wylądują suszone daktyle, które są naturalnie bardzo słodkie. Ciasto nabiera głębokiego smaku, gdy jabłka z suszonymi owocami poleżakują wcześniej w lodówce. Dzięki temu namiękają i nasiąkają aromatem przypraw. W smaku chlebek adwentowy przypomina świąteczny keks, ale jest bardziej wilgotny i o wiele bardziej pachnie korzennymi dodatkami.
Składniki:
- 300 g jabłek,
- pół szklanki posiekanych orzechów (może być mieszanka),
- pół szklanki rodzynek,
- pół szklanki innych suszonych owoców,
- 1 łyżka miodu,
- 140 g cukru,
- ziarenka z laski wanilii,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- pół łyżeczki mielonego imbiru,
- pół łyżeczki mielonych goździków,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 łyżka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Dodaj do nich posiekane orzechy, rodzynki i inne suszone owoce.
- Wymieszaj z miodem, cukrem, ziarenkami z laski wanilii, cynamonem, mielonym imbirem i goździkami. Przykryj i wstaw na noc do lodówki.
- Następnego dnia wyjmij owoce, dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, po czym przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni Celsjusza na 75 minut.