Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych obok makowca i sernika znajduje się keks. Mięciutkie i puszyste ciasto naszpikowane bakaliami to deser, który wspaniale wpasowuje się w bożonarodzeniowy klimat.

Świąteczny keks z bakaliamiŚwiąteczny keks z bakaliami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Keks to magiczne słowo, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa, domowego ciepła i słodkich chwil. Przed laty pieczono go często na Święta, ale w ostatnim czasie stracił nieco na popularności. Zdecydowanie warto przygotować ten deser na Boże Narodzenie. Podbija serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Przepis na keks z bakaliami

To proste i efektowne ciasto, które idealnie pasuje do powiedzenia, że liczy się wnętrze. Z wierzchu wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się barwna mozaika z bakalii i kandyzowanych skórek.

Keks idealnie balansuje ze słodyczą i nie wysycha szybko, dzięki czemu zajadać się nim można nawet po Świętach.

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego, 
  • 50 ml rumu, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 80 g rodzynek, 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 200 g mieszanki kandyzowanych owoców do keksu.

Dodatkowo: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól.

Suche składniki na ciasto
Suche składniki na ciasto © Pyszności

Krok 2. Do mieszanki kandyzowanych skórek dodaj skórkę pomarańczy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Dzięki temu nie będą opadać w cieście.

Kandyzowane skórki wymieszaj z mąką
Kandyzowane skórki wymieszaj z mąką © Pyszności

Krok 3. Miękkie masło ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, aromat śmietankowy, mleko oraz przygotowaną wcześniej mąkę. Gdy masa będzie już gładka, dorzuć kandyzowane owoce oraz rodzynki i wymieszaj.

Ciasto na keks
Ciasto na keks © Pyszności

Krok 4. Gotową gęstą masę przełóż do foremki o wymiarach ok, 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 75 minut.

Keks gotowy do pieczenia
Keks gotowy do pieczenia © Pyszności

Krok 6. Upieczone ciasto udekoruj lukrem oraz kandyzowanymi owocami. Smacznego!

Keks z bakaliami
Keks z bakaliami © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża