PrzepisBoże NarodzenieŚwiąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa

Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych obok makowca i sernika znajduje się keks. Mięciutkie i puszyste ciasto naszpikowane bakaliami to deser, który wspaniale wpasowuje się w bożonarodzeniowy klimat.

Świąteczny keks z bakaliami
Świąteczny keks z bakaliami
Źródło zdjęć: © Pyszności
Daria Rudny-Dul

Keks to magiczne słowo, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa, domowego ciepła i słodkich chwil. Przed laty pieczono go często na Święta, ale w ostatnim czasie stracił nieco na popularności. Zdecydowanie warto przygotować ten deser na Boże Narodzenie. Podbija serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na keks z bakaliami

To proste i efektowne ciasto, które idealnie pasuje do powiedzenia, że liczy się wnętrze. Z wierzchu wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się barwna mozaika z bakalii i kandyzowanych skórek.

Keks idealnie balansuje ze słodyczą i nie wysycha szybko, dzięki czemu zajadać się nim można nawet po Świętach.

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej tortowej,
  • 250 g masła, 
  • 200 g cukru, 
  • 4 jajka, 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1/2 łyżeczki soli, 
  • 1 łyżeczka aromatu śmietankowego, 
  • 50 ml rumu, 
  • 1/4 szklanki mleka, 
  • 80 g rodzynek, 
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej, 
  • 200 g mieszanki kandyzowanych owoców do keksu.

Dodatkowo: 

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól.

Suche składniki na ciasto
Suche składniki na ciasto© Pyszności

Krok 2. Do mieszanki kandyzowanych skórek dodaj skórkę pomarańczy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Dzięki temu nie będą opadać w cieście.

Kandyzowane skórki wymieszaj z mąką
Kandyzowane skórki wymieszaj z mąką© Pyszności

Krok 3. Miękkie masło ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, aromat śmietankowy, mleko oraz przygotowaną wcześniej mąkę. Gdy masa będzie już gładka, dorzuć kandyzowane owoce oraz rodzynki i wymieszaj.

Ciasto na keks
Ciasto na keks© Pyszności

Krok 4. Gotową gęstą masę przełóż do foremki o wymiarach ok, 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 75 minut.

Keks gotowy do pieczenia
Keks gotowy do pieczenia© Pyszności

Krok 6. Upieczone ciasto udekoruj lukrem oraz kandyzowanymi owocami. Smacznego!

Keks z bakaliami
Keks z bakaliami© Pyszności
Słodka Gwiazdkaprzepiswideo

Wybrane dla Ciebie