Świąteczny keks z bakaliami. To ciasto przywoła wspomnienia z dzieciństwa
Wśród tradycyjnych wypieków świątecznych obok makowca i sernika znajduje się keks. Mięciutkie i puszyste ciasto naszpikowane bakaliami to deser, który wspaniale wpasowuje się w bożonarodzeniowy klimat.
Keks to magiczne słowo, które przywołuje wspomnienia dzieciństwa, domowego ciepła i słodkich chwil. Przed laty pieczono go często na Święta, ale w ostatnim czasie stracił nieco na popularności. Zdecydowanie warto przygotować ten deser na Boże Narodzenie. Podbija serca zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na keks z bakaliami
To proste i efektowne ciasto, które idealnie pasuje do powiedzenia, że liczy się wnętrze. Z wierzchu wygląda niepozornie, ale po przekrojeniu naszym oczom ukazuje się barwna mozaika z bakalii i kandyzowanych skórek.
Keks idealnie balansuje ze słodyczą i nie wysycha szybko, dzięki czemu zajadać się nim można nawet po Świętach.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej tortowej,
- 250 g masła,
- 200 g cukru,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka aromatu śmietankowego,
- 50 ml rumu,
- 1/4 szklanki mleka,
- 80 g rodzynek,
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- 200 g mieszanki kandyzowanych owoców do keksu.
Dodatkowo:
- domowy lukier do polania,
- 100 g mieszanki kandyzowanych owoców.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól.
Krok 2. Do mieszanki kandyzowanych skórek dodaj skórkę pomarańczy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej i wymieszaj. Dzięki temu nie będą opadać w cieście.
Krok 3. Miękkie masło ubij wraz z cukrem na puszystą masę. Dodawaj stopniowo jajka, aromat śmietankowy, mleko oraz przygotowaną wcześniej mąkę. Gdy masa będzie już gładka, dorzuć kandyzowane owoce oraz rodzynki i wymieszaj.
Krok 4. Gotową gęstą masę przełóż do foremki o wymiarach ok, 35x12 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni Celsjusza. Piecz przez 75 minut.
Krok 6. Upieczone ciasto udekoruj lukrem oraz kandyzowanymi owocami. Smacznego!