Nie kupuj, zrobisz jeszcze lepszy. Sprawdzony przepis na lukier do pierniczków od mojej babci

Pierniczki bez dekoracji? To niemożliwe. Lukier sprawia, że wyglądają elegancko i bardzo świątecznie. Najbardziej klasyczny jest biały lukier, który bardzo łatwo przygotować w domu. To tylko kilka składników, a radości podczas dekorowania będzie co niemiara.

Pierniki z białym lukrem wyglądają elegancko i klasyczniePierniki z białym lukrem wyglądają elegancko i klasycznie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Porawat Suepchaktip
Dorota Gepert

Magia świąt Bożego Narodzenia zaczyna się, kiedy w domach unosi się zapach świeżo upieczonych pierników. I można się spierać, czy więcej radości przynosi ich przygotowywanie, czy dekorowanie. Tę drugą czynność kochają najmłodsi. To świetny pretekst, by spędzić przedświąteczny czas z dziećmi, znajomymi, przyjaciółmi w miłej atmosferze. Dekorowanie wymaga skupienia, ale też uspakaja i wycisza.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Tradycyjna i elegancka dekoracja

Lukier to połowa cukrowa, która od lat stosuje się do tradycyjnych wypieków. Sprawdza się idealnie na pączkach, drożdżówkach czy właśnie pierniczkach. W przypadku tych ostatnich lukier powinien być gęsty i plastyczny. Ważnym warunkiem jest także to, by szybko zastygał. W sklepach przed świętami jest duży wybór gotowych lukrów, często są bardzo łatwe w użyciu. Jednak przygotowanie własnego lukru jest bardzo proste. Tu nawet nie chodzi o skład, bo wiadomo, że to głównie cukier. Jednak w przypadku domowego obejdzie się bez konserwantów. Bardziej chodzi tu o satysfakcję. Świąteczne pierniczki będą wtedy domowym wypiekiem od początku do końca.

Lukier to tylko kilka składników

Do przygotowania idealnego lukru do pierniczków, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj masz w kuchni. Lukier z cukru pudru oraz białek jajek i soku z cytryny szybko twardnieje, nie spływa i charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą. Dodatkowo ma cytrynowy posmak. Sok z cytryny sprawia też, że polewa nie pęka.

Proporcje według mojej babci

Najważniejsze w przygotowywaniu lukru są proporcje. Moja babcia stosowała zawsze proporcję cukru pudru do białek 5:1. W praktyce oznacza to, że, jeżeli białko ma ok. 30 g, dodajemy do niego 150 g cukru pudru. Przygotowanie całości nie zajmuje dosłownie chwilę, a taki lukier zawsze się udaje. Można dodać do niego barwniki, ale jego najelegantsza wersja to oczywiście klasyczna biel.

Przepis na lukier

Składniki:

  • 2 średnie białka, ok. 60 g,
  • 300 g cukru pudru,
  • łyżka soku z cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Do białek, dodaj sok z cytryny i cukier puder.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki mikserem na niskich obrotach, używając mieszadeł haków.
  3. Po kilku minutach lukier powinien być gładki i elastyczny. Od razu nadaje się do dekorowania pierników.
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa