Nie kupuj, zrobisz jeszcze lepszy. Sprawdzony przepis na lukier do pierniczków od mojej babci
Pierniczki bez dekoracji? To niemożliwe. Lukier sprawia, że wyglądają elegancko i bardzo świątecznie. Najbardziej klasyczny jest biały lukier, który bardzo łatwo przygotować w domu. To tylko kilka składników, a radości podczas dekorowania będzie co niemiara.
Magia świąt Bożego Narodzenia zaczyna się, kiedy w domach unosi się zapach świeżo upieczonych pierników. I można się spierać, czy więcej radości przynosi ich przygotowywanie, czy dekorowanie. Tę drugą czynność kochają najmłodsi. To świetny pretekst, by spędzić przedświąteczny czas z dziećmi, znajomymi, przyjaciółmi w miłej atmosferze. Dekorowanie wymaga skupienia, ale też uspakaja i wycisza.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł
Tradycyjna i elegancka dekoracja
Lukier to połowa cukrowa, która od lat stosuje się do tradycyjnych wypieków. Sprawdza się idealnie na pączkach, drożdżówkach czy właśnie pierniczkach. W przypadku tych ostatnich lukier powinien być gęsty i plastyczny. Ważnym warunkiem jest także to, by szybko zastygał. W sklepach przed świętami jest duży wybór gotowych lukrów, często są bardzo łatwe w użyciu. Jednak przygotowanie własnego lukru jest bardzo proste. Tu nawet nie chodzi o skład, bo wiadomo, że to głównie cukier. Jednak w przypadku domowego obejdzie się bez konserwantów. Bardziej chodzi tu o satysfakcję. Świąteczne pierniczki będą wtedy domowym wypiekiem od początku do końca.
Lukier to tylko kilka składników
Do przygotowania idealnego lukru do pierniczków, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zazwyczaj masz w kuchni. Lukier z cukru pudru oraz białek jajek i soku z cytryny szybko twardnieje, nie spływa i charakteryzuje się śnieżnobiałą barwą. Dodatkowo ma cytrynowy posmak. Sok z cytryny sprawia też, że polewa nie pęka.
Proporcje według mojej babci
Najważniejsze w przygotowywaniu lukru są proporcje. Moja babcia stosowała zawsze proporcję cukru pudru do białek 5:1. W praktyce oznacza to, że, jeżeli białko ma ok. 30 g, dodajemy do niego 150 g cukru pudru. Przygotowanie całości nie zajmuje dosłownie chwilę, a taki lukier zawsze się udaje. Można dodać do niego barwniki, ale jego najelegantsza wersja to oczywiście klasyczna biel.
Przepis na lukier
Składniki:
- 2 średnie białka, ok. 60 g,
- 300 g cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Do białek, dodaj sok z cytryny i cukier puder.
- Wymieszaj wszystkie składniki mikserem na niskich obrotach, używając mieszadeł haków.
- Po kilku minutach lukier powinien być gładki i elastyczny. Od razu nadaje się do dekorowania pierników.