Cytryny szybko wysychają? Sprawdź, czy na pewno dobrze je przechowujesz

Zdarzyło ci się wyrzucić do kosza kompletnie wyschniętą czy popsutą cytrynę? Podpowiadamy, jak tego uniknąć. Na świeżość tych owoców duży wpływ ma odpowiednie przechowywanie. Nie zawsze robimy to dobrze.

Czy na pewno odpowiednio przechowujesz cytryny?  Czy na pewno odpowiednio przechowujesz cytryny?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

O tej porze roku często kupujemy cytryny na zapas, zwłaszcza gdy są w korzystnych cenach. Przydają się szczególnie do herbaty czy do ciepłej wody z sokiem z cytryny, imbirem i miodem. Jednak niezależnie od tego, w jakiej ilości je kupujemy, nie można dopuszczać, by się zmarnowały.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kurczak w kremowym sosie cytrynowym to idealny przepis dla zabieganych. Na sam widok cieknie ślinka

Jak przechowywać cytryny?

Często nie przywiązujemy dużej wagi do przechowywania cytrusów. Uchodzą za stosunkowo trwałe owoce i chroni je gruba skórka. To prawda. Jednak tylko w odpowiednich warunkach potrafią zachować świeżość nawet przez około dwa tygodnie. Gdy o tym zapomnimy, zepsują się znacznie szybciej. Wielu z nas wkłada cytryny do lodówki, licząc na spowolnienie procesu dojrzewania i pleśnienia, jednak to rozwiązanie na krótko.

W lodówce cytryny pozostaną dłużej świeże. Jednak niska temperatura sprzyja gromadzeniu się wilgoci, co w przypadku cytrusów powoduje szybsze psucie i rozwój pleśni. Jest prosty sposób, by temu zapobiec. Owoce trzeba włożyć do szczelnie zamykanych pojemników lub papierowych woreczków. Takie zabezpieczenie pomoże zredukować wilgoć oraz zapobiegnie przenikaniu zapachów z innych produktów. Warto o tym pamiętać, gdy mamy większą ilość cytryn.

Z czym nie przechowywać cytryn?

Kiedy mamy mniej cytryn i są one zużywane na bieżąco, nie trzeba ich chować do lodówki. Najlepiej przechowywać je wtedy w suchym i zacienionym miejscu, takim jak chłodna spiżarnia lub zamykana szafka w kuchni. Jednak po przekrojeniu cytrusy szybko wysychają i tracą soczystość. Wtedy dobrze je trzymać w lodówce, dodatkowo można zabezpieczyć je przed utratą wilgoci. Znowu sprawdzą się pojemniki lub torebki. Rozpoczętą cytrynę trzeba spożyć w ciągu kilku dni.

Kiedy przechowujemy cytryny poza lodówką, trzeba pamiętać, że nie każde towarzystwo im służy. Cytrusy nie powinny być układane w koszyku czy na paterze z owocami wydzielającymi etylen, jak banany, jabłka, awokado czy pomidory. Etylen jest naturalnym gazem przyspieszającym dojrzewanie owoców i będzie powodował, że cytryny zaczną szybciej się psuć.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇