Cytryny szybko wysychają? Sprawdź, czy na pewno dobrze je przechowujesz
Zdarzyło ci się wyrzucić do kosza kompletnie wyschniętą czy popsutą cytrynę? Podpowiadamy, jak tego uniknąć. Na świeżość tych owoców duży wpływ ma odpowiednie przechowywanie. Nie zawsze robimy to dobrze.
10.11.2024 13:10
O tej porze roku często kupujemy cytryny na zapas, zwłaszcza gdy są w korzystnych cenach. Przydają się szczególnie do herbaty czy do ciepłej wody z sokiem z cytryny, imbirem i miodem. Jednak niezależnie od tego, w jakiej ilości je kupujemy, nie można dopuszczać, by się zmarnowały.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak przechowywać cytryny?
Często nie przywiązujemy dużej wagi do przechowywania cytrusów. Uchodzą za stosunkowo trwałe owoce i chroni je gruba skórka. To prawda. Jednak tylko w odpowiednich warunkach potrafią zachować świeżość nawet przez około dwa tygodnie. Gdy o tym zapomnimy, zepsują się znacznie szybciej. Wielu z nas wkłada cytryny do lodówki, licząc na spowolnienie procesu dojrzewania i pleśnienia, jednak to rozwiązanie na krótko.
W lodówce cytryny pozostaną dłużej świeże. Jednak niska temperatura sprzyja gromadzeniu się wilgoci, co w przypadku cytrusów powoduje szybsze psucie i rozwój pleśni. Jest prosty sposób, by temu zapobiec. Owoce trzeba włożyć do szczelnie zamykanych pojemników lub papierowych woreczków. Takie zabezpieczenie pomoże zredukować wilgoć oraz zapobiegnie przenikaniu zapachów z innych produktów. Warto o tym pamiętać, gdy mamy większą ilość cytryn.
Z czym nie przechowywać cytryn?
Kiedy mamy mniej cytryn i są one zużywane na bieżąco, nie trzeba ich chować do lodówki. Najlepiej przechowywać je wtedy w suchym i zacienionym miejscu, takim jak chłodna spiżarnia lub zamykana szafka w kuchni. Jednak po przekrojeniu cytrusy szybko wysychają i tracą soczystość. Wtedy dobrze je trzymać w lodówce, dodatkowo można zabezpieczyć je przed utratą wilgoci. Znowu sprawdzą się pojemniki lub torebki. Rozpoczętą cytrynę trzeba spożyć w ciągu kilku dni.
Kiedy przechowujemy cytryny poza lodówką, trzeba pamiętać, że nie każde towarzystwo im służy. Cytrusy nie powinny być układane w koszyku czy na paterze z owocami wydzielającymi etylen, jak banany, jabłka, awokado czy pomidory. Etylen jest naturalnym gazem przyspieszającym dojrzewanie owoców i będzie powodował, że cytryny zaczną szybciej się psuć.