Kiedy przygotowuję taką bezę, czuję, że święta już blisko. Krem jest obłędny

Beza to nie jest tradycyjny deser na Boże Narodzenie. Jednak wszyscy ją tak lubią, że co roku na nią czekają. Nawiązaniem do świątecznych smaków jest tu przepyszny krem z piernikową nutą i dużą ilością bakalii.

Beza z kremem o korzennej nucieBeza z kremem o korzennej nucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Revebcova Elena
Dorota Gepert

Beza ze świeżymi owocami, truskawkami czy malinami, a do tego krem na bazie bitej śmietany i mascarpone to synonim letniego deseru. O tej porze roku o takim rarytasie możemy tylko pomarzyć. Jednak nie znaczy to, że nie można przygotować bezy w jesienno-zimowym, a właściwie to świątecznym, wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Beza z korzenną nutą

Piernik to wypiek, który od setek lat kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Lubimy zarówno małe i pięknie udekorowane cienkie pierniczki, jak i pierniki w postaci większych wypieków. Zawsze mają zdecydowaną, korzenną nutę. Właśnie ten aromat kojarzymy ze świętami. Mogą go mieć wypieki, a także kremy. Połączenie lekkiej bezy ze zdecydowanym w smaku piernikowym kremem i dużą ilością bakalii jest wprost doskonałe. Na pewno zasmakuje zarówno miłośnikom bezy, jak i piernika.

Jak zrobić dobrą bezę?

Beza, którą będziemy przykładać kremem piernikowym, przygotowujemy podobnie, jak tą do letniej wersji. Tak samo wymaga odpowiednich proporcji, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Główny składnik, czyli białka, powinny być jak najświeższe. Powinny być też w temperaturze pokojowej, bo beza nie uda się, gdy będą zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy.

Beza z piernikowym kremem i bakaliami

Składniki:

Na bezę:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 300 g drobnego cukru.

Na krem:

  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 100 g pierniczków korzennych
  • 200 g mascarpone
  • przyprawa korzenna do smaku
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • pół szklanki orzechów włoskich i laskowych,
  • suszone śliwki i żurawina, rodzynki, do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Białka przelej do suchej miski, dodaj szczyptę soli, a potem ubijaj na sztywną pianę.
  2. W trakcie ubijania dodaj łyżeczkę octu, a następnie wsypuj po łyżce cukru, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być gęsta i błyszcząca.
  3. Masę na bezę podziel na dwie części. Nakładaj ją na papier do pieczenia, tak by powstały okrągłe blaty.
  4. Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 C i piecz bezę kolejne 90 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
  6. Pierniczki drobno posiekaj, dodaj do nich serek mascarpone, dopraw przyprawą i wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Krem można dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
  7. Na blacie bezy ułóż drobno posiekane bakalie, nałóż porcję kremu. Przykry drugim blatem i udekoruj wierzch kremem oraz bakaliami.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Pij od razu po przebudzeniu. Jelita ci za to podziękują
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?