Kiedy przygotowuję taką bezę, czuję, że święta już blisko. Krem jest obłędny

Beza to nie jest tradycyjny deser na Boże Narodzenie. Jednak wszyscy ją tak lubią, że co roku na nią czekają. Nawiązaniem do świątecznych smaków jest tu przepyszny krem z piernikową nutą i dużą ilością bakalii.

Beza z kremem o korzennej nucieBeza z kremem o korzennej nucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Revebcova Elena
Dorota Gepert

Beza ze świeżymi owocami, truskawkami czy malinami, a do tego krem na bazie bitej śmietany i mascarpone to synonim letniego deseru. O tej porze roku o takim rarytasie możemy tylko pomarzyć. Jednak nie znaczy to, że nie można przygotować bezy w jesienno-zimowym, a właściwie to świątecznym, wydaniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Staropolski piernik dojrzewający na Święta. Przygotowania zacznij już teraz

Beza z korzenną nutą

Piernik to wypiek, który od setek lat kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Lubimy zarówno małe i pięknie udekorowane cienkie pierniczki, jak i pierniki w postaci większych wypieków. Zawsze mają zdecydowaną, korzenną nutę. Właśnie ten aromat kojarzymy ze świętami. Mogą go mieć wypieki, a także kremy. Połączenie lekkiej bezy ze zdecydowanym w smaku piernikowym kremem i dużą ilością bakalii jest wprost doskonałe. Na pewno zasmakuje zarówno miłośnikom bezy, jak i piernika.

Jak zrobić dobrą bezę?

Beza, którą będziemy przykładać kremem piernikowym, przygotowujemy podobnie, jak tą do letniej wersji. Tak samo wymaga odpowiednich proporcji, na jedno białko przypada 50 g cukru. Najlepiej użyć cukru drobnego, białego, specjalnego do wypieków. Główny składnik, czyli białka, powinny być jak najświeższe. Powinny być też w temperaturze pokojowej, bo beza nie uda się, gdy będą zimne, wprost z lodówki. Trzeba je wyjąć kilka godzin przed przygotowaniem bezy.

Beza z piernikowym kremem i bakaliami

Składniki:

Na bezę:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka jasnego octu winnego
  • 300 g drobnego cukru.

Na krem:

  • 125 ml śmietanki kremówki
  • 100 g pierniczków korzennych
  • 200 g mascarpone
  • przyprawa korzenna do smaku
  • cukier puder do smaku

Dodatkowo:

  • pół szklanki orzechów włoskich i laskowych,
  • suszone śliwki i żurawina, rodzynki, do smaku, opcjonalnie.

Sposób przygotowania:

  1. Białka przelej do suchej miski, dodaj szczyptę soli, a potem ubijaj na sztywną pianę.
  2. W trakcie ubijania dodaj łyżeczkę octu, a następnie wsypuj po łyżce cukru, cały czas miksując. Gotowa masa powinna być gęsta i błyszcząca.
  3. Masę na bezę podziel na dwie części. Nakładaj ją na papier do pieczenia, tak by powstały okrągłe blaty.
  4. Bezę wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza. Po 5 minutach zmniejsz temperaturę do 140 C i piecz bezę kolejne 90 minut. Wystudź przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  5. Śmietankę kremówkę ubij na sztywno.
  6. Pierniczki drobno posiekaj, dodaj do nich serek mascarpone, dopraw przyprawą i wymieszaj. Następnie dodaj bitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Krem można dosłodzić do smaku cukrem pudrem.
  7. Na blacie bezy ułóż drobno posiekane bakalie, nałóż porcję kremu. Przykry drugim blatem i udekoruj wierzch kremem oraz bakaliami.

Wybrane dla Ciebie

Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Biorę serek wiejski i ziemniaki. Chwilę później mam całą miskę pysznych kopytek
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik
Prosty przepis na chrupiące ciastka z budyniem. 15 minut przygotowań, a resztę robi piekarnik